Εθνικά θέματα

Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνονται στρατιωτικά απέναντι στη Τουρκία: Άσκηση-απάντηση στον Ερντογάν - Πρεμιέρα αύριο για την «Μέδουσα 7»

Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις σε πρόβα τζενεράλε απόκρουσης της τουρκικής απειλής. Μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες η χώρα μας θα μπορέσει να αντιπαραταχθεί στις πολύ παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας που παίζει ένα λίαν «επικίνδυνο παιχνίδι» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της Ελλάδος.

Έτσι η κοινή ελληνο-αιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση μας δίνει αυτό το πλεονέκτημα απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας .

Η Αίγυπτος διαθέτει ετοιμοπόλεμο τα δύο Γαλλικά Mistral «ENS Gamal Abdel Nasser» και «Anwar El Sadat» τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 16 ελικόπτερα, τέσσερα αποβατικά σκάφη, 70 τεθωρακισμένα και 450 στρατιώτες

Η άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18” θα πραγματοποιηθεί από αύριο μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου στο Κρητικό Πέλαγος. Ελλάδα – Αίγυπτος και Κύπρος συνεχίζουν τις κοινές ασκήσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει επιλέξει να τραβήξει στο σχοινί στέλνοντας το Μπαρμπαρός και τέσσερα πολεμικά πλοία στην περιοχή που οι ΑΟΖ των τριών χωρών εφάπτονται.
 

Οι Ελληνικές Ε.Δ. θα συμμετάσχουν με:

-3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα.

-1 Υποβρύχιο.

-2 Πυραυλακάτους.

-1 Αρματαγωγό.

-8 Αεροσκάφη F-16.

-1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.

-1 Ελικόπτερο SUPER PUMA.

-3 Ελικόπτερα CHINOOK.

-4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64.

-2 Διμοιρίες Πεζοναυτών.

-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

-1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.

-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

-1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS).

-1 Φρεγάτα.

-1 Υποβρύχιο.

-2 Πυραυλακάτους.

-6 Αεροσκάφη F-16.

-1 Αεροσκάφος Ε2-C.

-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

-Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.

-Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

-Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.

-Το σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων.

-Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

-Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).

Η έβδομη κατά σειρά, από τα τέλη του 2015, κοινή διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» θα διεξάγεται από την Παρασκευή και για μία εβδομάδα, αυτή τη φορά στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο φθινόπωρο η Αγκυρα είχε εξοργιστεί επειδή η «Μέδουσα» είχε διεξαχθεί νοτιοανατολικά της Ρόδου και περιελάμβανε και αποβατικά γυμνάσια. Εκτιμάται πάντως ότι η κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου που αυτή τη φορά θα έχει τον τίτλο «Μέδουσα 7 – Αλεξανδρούπολη 18» θα εκνευρίσει την Τουρκία και για έναν πρόσθετο λόγο. Συμμετέχουν και πάλι, μετά την πρώτη παρουσία τους τον περασμένο Ιούνιο, και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κύπρο.

Το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και οι συχνές τριμερείς σύνοδοι φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής. Αλλωστε, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ υπάρχει το γιγαντιαίο κοίτασμα «Ζορ» που συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν δράσει το γεωτρύπανο της Εxxon Mobil.

Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» θεωρούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αίγυπτο ιδιαίτερα σημαντικά. Οπως εξηγούν, με τη διεξαγωγή της «Μέδουσας» η Ελλάδα οικοδομεί σταθερά μια ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο.

Αλλά και οι Αιγύπτιοι δίνουν μεγάλη αξία στη «Μέδουσα» και είναι ενδεικτικό πως όταν το καλοκαίρι διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια, έκαναν λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στη Μεσόγειο». Υπό αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κοινή στρατιωτική άσκηση πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, μία στην Ελλάδα και μία επί αιγυπτιακού εδάφους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...