Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιεπίσκοπος: Να μην περνά κανείς τις «κόκκινες γραμμές» σε θέματα που αφορούν στην Εκκλησία και στα εθνικά θέματα

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος ήταν σαφής να μην περνά κανείς τις «κόκκινες» γραμμές σε θέματα που αφορούν στην Εκκλησία και στα εθνικά θέματα γιατί θα τον βρουν απέναντί τους.

Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση ο Αρχιεπίσκοπος «φωτογραφίζει» με το ηχηρό μήνυμα του μετά τη χθεσινή Ιερά Σύνοδο τα εθνικά θέματα με αιχμή του δόρατος το Μακεδονικό για το οποίο η Εκκλησία είχε κάθετα αντίθετη θέση και εκπροσωπήθηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας από τον Μητροπολίτη Σύρου καθώς και τα ζητήματα της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Στο διττό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου το δεύτερο σκέλος «κοιτά» στο Φανάρι και αφορά στον απόλυτο σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος και σαφές μήνυμα για σεβασμό στη δικαιοδοσία της.

Το μήνυμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αφορά, όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, το αυτοκέφαλο καθώς ασκούνται πιέσεις από το Φανάρι για την κατάργηση του άρθρου 3 ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης με το οποίο κατοχυρώνονται στην Εκκλησίας της Ελλάδος οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών δηλαδή Ηπειρος, Θράκη, Μακεδονία και νησιά Βορείου Αιγαίου.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ανέφεραν: «Αγαπάμε τον Πατριάρχη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο σεβόμαστε και στηρίζουμε, Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας και τους πολιτικούς μας και όπου έχουμε λόγο βοηθάμε και συμπαριστάμεθα. Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι αγαπάμε περισσότερο την Εκκλησία και την Πατρίδα».

Εν τω μεταξύ στη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς και το θέμα Κράτους-Εκκλησίας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο τέθηκε ακροθιγώς από τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και η συνεργασία των δύο πλευρών και τη στήριξη της κυβέρνησης στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Για διακριτούς ρόλους και όχι για διαχωρισμό των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη και η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νέο Σύνταγμα που θα προτείνει ο κ. Τσίπρας θα μιλά για την ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και για την αναγνώριση της ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας.

Επίσης, στο άρθρο 13 θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα του πολιτικού μόνον όρκου και όχι του θρησκευτικού (για τους αιρετούς δικαστές, δημόσιους λειτουργούς κλπ). Δεν αναμένουμε να δούμε καμιά μεταβολή στη μισθοδοσία των κληρικών η οποία θα συνεχίσει να καταβάλλεται από την πολιτεία. Τέλος, δεν αλλάζει το προοίμιο του Συντάγματος. Παραμένει το «εις το όνομα της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου τριάδος» πάρα τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η Εκκλησία πάντως αναμένεται να τοποθετηθεί δια της Ιεράς Συνόδου όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική πρόταση περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Η συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου που δεν γνωστοποιήθηκε, έγινε στην Αρχιεπισκοπή, αμέσως μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τράπεζες φέρνοντας «πιο κοντά» την Εκκλησία της Ελλάδος με την κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας είχε συσταθεί επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά ειδική εταιρία και ακόμη δεν έχει προχωρήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ