Κύπρος

Αιφνιδιασμός στην Άγκυρα: Ελληνικά Apache «αδειάζουν» πυραύλους σε άσκηση στην Κύπρο - Η Λευκωσία «θωρακίζεται» με νέα οπλικά συστήματα

Πανικό και τρόμο έσπειρε στους Τούρκους, η απροειδοποίητη παρουσία τουλάχιστον 4 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και δύο Chinook στην Κύπρο στα πλαίσια στρατιωτικής άσκησης Ελλάδος και Κύπρου. 

Στην Λακατάμια βρίσκονται τώρα τα ελληνικά ελικόπτερα AH-64 Apache της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας Στρατού.

Τα Apache πραγματοποίησαν προηγουμένως άσκηση με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής Καλού Χωρίου Λάρνακας, προκαλώντας πανικό στις τουρκικές δυνάμεις από την ισχυρή παρουσία τους.

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ελικόπτερα που γέμισαν τον ουρανό της Πάφου, προκάλεσαν τον θαυμασμό εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων.

Ο λόγος της παρουσίας των ελικοπτέρων έχει να κάνει με κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας που διεξάγεται από χθες και η οποία έχει σημάνει συναγερμό στην απέναντι πλευρά.

Η πτήση των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων μαζί με μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Σινού, έχει προκαλέσει τον θαυμασμό των Κυπρίων μιας και αποδεικνύει στην πράξη την ενεργοποίηση του άξονα Ελλάδος και Κύπρου.

Σε λίγες ημέρες επίσης ξεκινά η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδος-Κύπρου και Αιγύπτου με την επωνυμία «Μέδουσα 2018», η οποία πέρυσι είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας και προσωπικά του Ερντογάν.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος σε πρόβα τζενεράλε: Τα “πλοκάμια” της “Μέδουσας” τυλίγουν την Τουρκία – Έντονος προβληματισμός στο τουρκικό επιτελείο), είχαμε αναφέρει ότι Αιγυπτιακές, ελληνικές και κυπριακές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες  προκαλώντας «εγκεφαλικά» στην Άγκυρα και τα σχέδια της για τον ευρύτερο έλεγχο της περιοχής αυτής, με ένα «οθωμανικό» πρόγραμμα κατασκευής πολεμικών πλοίων.

Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τους Τούρκους επιτελείς είναι οι συχνές πολεμικές ασκήσεις και η συνεργασία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με Ισραηλινούς και Αιγυπτίους σε σταθερή βάση.

Η συχνή εξάσκηση των μαχητικών αεροσκαφών, η συχνότατη παρουσία στο Αιγαίο της «αφρόκρεμας» του αιγυπτιακού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, καθώς και οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες Ελλήνων και Αιγυπτίων κομάντος έχει προβληματίσει το τουρκικό γενικό επιτελείο για το μέγεθος και την ισχύ αυτής της συνεργασίας.

Όπως τους έχει προβληματίσει και η πρόσφατη παρουσία ισραηλινών αεροσκαφών F-35 Adir στην Κρήτη και η συνεκπαίδευση ελληνικών, ισραηλινών και αμερικανικών αεροσκαφών, διότι διαβλέπουν την δημιουργία ενός άξονα που «χαλάει» τα όνειρα τους στην περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι θα απειληθούν σοβαρότατα, εφόσον αποφασίσουν να στραφούν ολοκληρωτικά στην Ανατολή.

Εφόσον συνεχίσουν, που θα το κάνουν οι Τούρκοι σε αυτό το μοτίβο, σε λίγο θα τους περικυκλώνουν μόνο εχθροί και κανένας «φίλος”, ενώ ήδη τους στοχοποιούν πλέον και πολλά ισλαμικά κράτη.

Η άσκηση Μέδουσα 2018 περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως σχεδιασμό και διαχείριση κοινών επιχειρήσεων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των δυνάμεων, προκειμένου να αυξηθεί η μαχητική ικανότητα και η αποτελεσματικότητά τους.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ευτυχία τους για την καλή υποδοχή και οργάνωση των ασκήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί για τους δικούς τους λόγους, μισούν θανάσιμα τον Ερντογάν και δεν επιθυμούν πραγματικά καμία συνεργασία μαζί του, ειδικά σε ότι αφορά τα κοιτάσματα.

Συμβόλαια για νέα οπλικά συστήματα με προτεραιότητα την ΑΟΖ

Έπεσαν τις τελευταίες μέρες οι υπογραφές για δύο νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που εκκρεμούν από χρόνια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου, σαν «τρύπες» στην αμυντική θωράκιση, ιδιαίτερα λόγω των εξελίξεων στην ΑΟΖ και την ολοένα και περισσότερο αυξημένη σημασία της.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και τα δύο συμβόλαια που υπογράφτηκαν, είχαν περάσει τα τελευταία χρόνια από συμπληγάδες, ενώ προηγουμένως έμεναν στα χαρτιά λόγω των οικονομικών περικοπών. Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρώτα νέα συστήματα που αποκτά η Κύπρος τα τελευταία χρόνια.

Σκοπός και των δύο συστημάτων για τα οποία έπεσαν οι υπογραφές στα συμβόλαια, είναι να δώσουν δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί επιτήρηση και τον ενδεδειγμένο έλεγχο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Επίσης, δίνουν επιχειρησιακή εικόνα σε πραγματικό χρόνο και αναβαθμίζουν με βάση τις σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα στον τομέα επιτήρησης θάλασσας και αέρα και επεξεργασίας των πληροφοριών που λαμβάνονται από τέτοια μέσα.

Το αίτημα για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της ΕΦ έχει διατυπωθεί πολλές φορές και για πολλά χρόνια από αξιωματικούς, αλλά η οικονομική κρίση και οι πολιτικές συνθήκες δεν επέτρεπαν υλοποίηση των σχεδιασμών. Και τα δύο συστήματα τα οποία ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης θεώρησε ως προτεραιότητα, οπότε προχώρησε σε όλους τους χειρισμούς ώστε να απεγκλωβιστούν από οικονομικές και διαδικαστικές συμπληγάδες, έχουν επισημανθεί ως απαραίτητα από το 2009, ενώ εντάχθηκαν επανειλημμένα σε κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2015.

Στην ίδια κατεύθυνση, ικανοποίηση εκφράζεται από το υπουργείο Άμυνας και για την τελευταία εξέλιξη, με την έγκριση προϋπολογισμού ύψους €44.4 εκ. για «δαπάνες αμυντικής θωράκισης», που περιλαμβάνεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €295 εκ. εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο και στάλθηκε χθες στην Βουλή για έγκριση. Προορίζεται για επίσης σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που θα τεθούν ενώπιον των μελών της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για εξέταση και για τα οποία υπάρχει ωριμότητα για υλοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρουν πηγές του Philenews.

https://youtu.be/iZlZXliz2fs

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ