Ελληνοτουρκικά

Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προς Barbaros: «Καλείσαι να εξέλθεις τώρα από την περιοχή» - Αποχώρησε άρον-άρον το τουρκικό ερευνητικό

Φως στο μυστηριώδες επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας "Νικηφόρος Φωκάς" και του τουρκικού ερευνητικού Barbaros, δίνουν οι διάλογοι που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Οι Τούρκοι, σε ένα προπαγανδιστικό παραλήρημα, μετέδωσαν πως η ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό πλοίο και παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη, ενώ στην πραγματικότητα το Barbaros κλήθηκε να αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς παραβίασε τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το σίγουρο είναι πως με αυτούς τους ρυθμούς, είναι θέμα χρόνου να προκληθεί ένα νέο "ατύχημα" που μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στην φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” και το ερευνητικό τουρκικό Barbaros, όταν το δεύτερο πέρασε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 3 το πρωί της Πέμπτης.

Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το Barbaros να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.

“ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) – Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.”

Το Barbaros τελικά βλέποντας την Ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν πως η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται εκεί για την επιτήρηση και αυτό ακριβώς έκανε και τα ξημερώματα.

Για τις προκλήσεις του Barbaros και την αντίδραση της φρεγάτας "Νικηφόρος Φωκάς" μίλησε στο newsit ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Σπύρος Περβαινάς.

«Η ελληνική στάση ήταν η ενδεδειγμένη και μάλιστα για πρώτη φορά μετά την κρίση με τη χώρα, διεμήνυσαν στα τουρκικά πλοία ότι ευρίσκονται επί ελληνικής υφαλοκρηπίδος. Όλο αυτό το σκηνικό είναι στημένο από την Τουρκία, με τη γνωστή NAVTEX που έβγαλε στις 16 Οκτωβρίου», τονίζει.

Και επισήμανε: «Το να συνυπάρχει ελληνική φρεγάτα και τουρκικές φρεγάτες είναι ένα σημείο που μπορεί να δημιουργήσει ένα απρόοπτο, είτε από τυχαίο γεγονός, είτε απο παρόρμηση κάποιου κυβερνήτη, Τούρκου…».

Η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς δεν άφησε κανένα περιθώριο στο Barbaros, όταν στις 03.00 σήμερα τα ξημερώματα το τουρκικό ερευνητικό επιχείρησε να πλεύσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Λευκωσία: Οι συνήθεις προκλήσεις των Τούρκων - Δεν υπάρχει κρίση στην ΑΟΖ

Δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει η Λευκωσία σε σχέση με τουρκικά δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος για επεισόδιο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το Μπαρμπαρός, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο επεισόδιο» και έκανε λόγο για σκοπιμότητες από τουρκικής πλευράς.

«Δεν υπάρχει κρίση. Είναι οι συνήθεις προκλήσεις των Τούρκων. Δεν υπάρχει κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις προκλήσεις» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες προκλήσεις «αλλά δεν θα μας εκτρέψουν από το πρόγραμμά μας» για την έρευνα των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απέδωσε παράλληλα τα δημοσιεύματα στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για δημιουργία τεχνητής έντασης όσο πλησιάζει η γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας, με την έκδοση navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Μπαρμπαρός στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθύμισε ότι είναι σε ισχύ η αντι-navtex της Λευκωσίας για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και είπε ότι οι τουρκικές ενέργειες καταγγέλλονται δια της διπλωματικής οδού.

Σε ό,τι αφορά τέλος το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», η Λευκωσία δεν έχει παρατηρήσει κάποια κίνηση, καθώς το γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...