Ελληνοτουρκικά

Αιφνίδια σύσκεψη στο ΥΠΕΞ: Εσπευσμένα προχωράμε σε σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας - Έρχεται «καυτή» περίοδος στα ελληνοτουρκικά

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Αθήνα ξαφνικά, μετά την ανακοίνωση για την απόφαση δημιουργίας Συμβουλίου εθνικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ σήμερα, αναφέρεται ότι αύριο 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00, θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Θέμα της συνεδρίασης θα είναι η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Από την στιγμή αυτή και μετά, όπως δείχνουν πλέον τα πράγματα, εισερχόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία θα έχουμε σίγουρα εξελίξεις με τους Τούρκους, είτε στο Αιγαίο, λόγω των συνεχών απειλών της Άγκυρας, είτε στο θέμα της Κύπρου, καθώς και εκεί αναμένουμε τουρκικές κινήσεις.

Η βιασύνη για την συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τώρα, επιβεβαιώνει αυτά τα σενάρια.

Αύριο επίσης (σύμπτωση;) ο ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιάς, θα συναντήσει τον Κύπριο ομόλογο του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, δείχνοντας ότι η Αθήνα αναμένει κάτι σοβαρό το επόμενο διάστημα από την Τουρκία που διεκδικεί τα πάντα από την Συρία μέχρι την Αρμενία και τον Εύξεινο Πόντο έως την κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός ενέργειας ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» θα υλοποιήσει γεωτρήσεις σε δύο μήνες, εισερχόμενο παράνομα εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία, προχθές, προχώρησε επίσης σε μία προκλητική παρέμβαση στο θέμα των Μουφτήδων στην δυτική Θράκη μέσω του ΥΠΕΞ.

Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πιέσεις των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών παρουσία του Αμερικανού υπουργού εμπορίου που συγκεντρώθηκαν επ’ ευκαιρία της ΔΕΘ, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης ενεργοποιώντας το σχέδιο ανακήρυξης ΑΟΖ.

Εφόσον υλοποιούνταν ένα τέτοιο σενάριο όμως, θα είχαμε ενδεχομένως και την στρατιωτική κάλυψη των ΗΠΑ στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Την ίδια στιγμή ο Κ.Κοτζιάς συνάντησε την ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, κ. Lute.

Για το θέμα δήλωσε «Η κ. Lute δεν είναι διαμεσολαβητής. Είναι εδώ περισσότερο για να πάρει μια αίσθηση των απόψεων όλων των πλευρών που συμμετέχουν σε μια πιθανή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Έθεσα τις απόψεις μας σε αυτήν.

Υπογράμμισα ότι το κυπριακό ζήτημα είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο πρόβλημα κατοχής. Εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των τριών μικρών μειονοτήτων.

Της είπα ότι το κυριότερο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να αισθάνονται ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια είναι  ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες,  η Συνθήκη Συμμαχίας και η Συνθήκη Εγγυήσεων.

Πέρα από αυτό, συζητήσαμε τις προοπτικές μας για το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία μιας συζήτησης για το Κυπριακό και υπογράμμισα ότι κάθε φορά που ο Γενικός Γραμματέας αποφασίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση και διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, θα έχουμε ουσιαστική και αποτελεσματική προετοιμασία.

Πρέπει πρώτα να δούμε αν υπάρχει πραγματική βούληση, δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις στο Κυπριακό".

Οι πληροφορίες όμως στην Μεγαλόνησο εκτός όλων των άλλων αναφέρουν και την περίπτωση η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας την καλύτερη βάση της συμμαχίας στην Α.Μεσόγειο.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Η Κύπρος στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ – Αλλάζει άρδην το γεωστρατηγικό ζήτημα), είχαμε πρώτοι αναφέρει ότι αλλάζει άρδην το γεωστρατηγικό σκηνικό στη Ν.Α. Μεσόγειο καθώς η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ!

Πρόσω ολοταχώς δηλαδή η Λευκωσία προς εφαρμογή του δόγματος Κασουλίδη που θέλει την Κύπρο «να αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

 Το σενάριο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι πάρα πολύ πιθανό ειδικά αν οι Τούρκοι δεν πάρουν μερίδιο ή κλιμακώσουν με στρατικοποίηση της κρίσης στην Α.Μεσόγειο.

Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν που ακριβώς ευρίσκεται κατά την ελληνική κυβέρνηση ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την Τουρκία (για αυτό και η δημιουργία εθνικού συμβουλίου ασφαλείας τώρα), αλλά θα διακινδυνεύσουμε να επιλέξουμε την Μεγαλόνησο, ως την πιο επικίνδυνη περιοχή στην οποία οι Τούρκοι δεν κάνουν βήμα πίσω στις παράλογες διεκδικήσεις τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...