Κόσμος

Τι είναι τα "ρομπότ δολοφόνοι" και γιατί ανησυχούν τον ΟΗΕ; Τεχνολογικοί“γενίτσαροι” σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Η σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη που συζήτησε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Απειλούμαστε από τα ρομποτ; Όχι δεν είναι σενάριο χολυγουντιανής κινηματογραφικής ταινίας. Εμπειρογνώμονες από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο συναθροίζονται για μια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν περί των «ρομπότ δολοφόνων».

Η εβδομαδιαία εκδήλωση που ξεκίνησε τη Δευτέρα είναι η δεύτερη στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη και θα επικεντρωθεί σε θανατηφόρα αυτόνομα όπλα.

Τα φουτουριστικά ρομπότ που μπορούν να διεξάγουν πόλεμο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αποτελούν μεγάλη ανησυχία μεταξύ αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ABC News. Οι εμπειρογνώμονες που έχουν συγκεντρωθεί για τη συνάντηση θα συζητήσουν τρόπους για να καθορίσουν και να "αντιμετωπίσουν" τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη δημιουργία "ρομπότ δολοφόνων".

Αν και οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών λένε ότι θεωρητικά δεν υπάρχουν ακόμη πλήρως αυτόνομα, ελεγχόμενα από υπολογιστή όπλα και ο διάλογος είναι ακόμη στα σπάργανα, η συζήτηση είναι όλως υποχρεωτική, καθώς οι εμπειρογνώμονες και οι αξιωματούχοι έχουν συχνά αντιμετωπίσει τους πολύ βασικούς ορισμούς του ζητήματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει ότι είναι πρόωρο να καθιερωθεί ένας ορισμός τέτοιων συστημάτων, πολύ λιγότερο να τους ρυθμισεί, αλλά η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις πτυχές.

Άλλοι εμπειρογνώμονες και μερικές από τις κορυφαίες ομάδες υποστήριξης υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις και οι στρατιωτικοί θα πρέπει να αποτρέπονται από την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, τα οποία έχουν προκαλέσει φόβους και οδήγησαν ορισμένους αναλυτές να οραματιστούν τα ενδεχόμενα σενάρια σχετικά με τις πιθανές χρήσεις τους.

Καθώς η συνάντηση ξεκίνησε, η Διεθνής Αμνηστία παρότρυνε τις χώρες να εργαστούν για την απαγόρευση.

Τα ρομπότ δολοφόνοι "δεν είναι πλέον το υλικό επιστημονικής φαντασίας", δήλωσε ο Rasha Abdul Rahim, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης για την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν από τα βασικά θέματα της ατζέντας της Λέσχης Μπιλντερμπεργκ της οποίας η ετήσια συνεδρίαση έλαβε χώρα στο Τορίνο τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Ραχίμ προειδοποίησε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ξεπερνούν το διεθνές δίκαιο.

Μέρος του προβλήματος για τους ακτιβιστές, ωστόσο, είναι ότι το ίδιο το συνέδριο που υποστήριξε ο ΟΗΕ συγκαλώντας και τη συνάντηση που λειτουργεί με περίεργη συναίνεση. Οι ακτιβιστές και οι αντιδρώντες ζητούν άμεση επίτευξη διεθνούς απαγόρευσης.

Και ποιος λέει ότι η απαγόρευση θα σταματήσει τη μελλοντική χρήση ρομπότ δολοφόνων ούτως ή άλλως; Αν μια χώρα αποφάσισει να τα χρησιμοποιήσει παρά την απαγόρευση, ποιος θα την εμποδίσει στην πράξη;

Ο Amandeep Gill, ο οποίος προεδρεύει στη συνάντηση και είναι πρώην πρέσβης της Ινδίας στη διάσκεψη για τον αφοπλισμό που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ, δήλωσε ότι πιστεύει προσωπικά ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα. Είπε ότι όλες οι χώρες χωρίζονται γενικά σε τρεις θέσεις: Κάποιες επιδιώκουν μια επίσημη, νόμιμη απαγόρευση τέτοιων όπλων. Μια άλλη ομάδα χωρών θέλει μια πολιτική, αλλά μη δεσμευτική συμφωνία και μια τρίτη δεν θέλει καθόλου αλλαγές.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία για το ποιες θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές - καθοδηγώντας τη συμπεριφορά των κρατών και καθοδηγώντας επίσης την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Gill στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. "Και αυτό δεν είναι ένα ασήμαντο αποτέλεσμα".

"Υπάρχει πολλή κινητικότητα μέσα στις κυβερνήσεις", δήλωσε η βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Jody Williams. "Έχουμε φτάσει τις 26 που ζήτησαν απαγόρευση", δήλωσε η Ουίλιαμς, η οποία κέρδισε το Νόμπελ του 1997 για την εργασία της κατά των ναρκών ξηράς.

"Η λογική θα υπαγόρευε - τουλάχιστον κατά την άποψή μου - ότι θα υπήρχε εντολή για τη διαπραγμάτευση ενός δεσμευτικού μέσου και γι 'αυτό πιέζουμε εδώ αυτήν την εβδομάδα".

Η Ουίλιαμς δήλωσε ότι η ομάδα θέλει "ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο" όταν πρόκειται για τη χρήση στρατιωτικών όπλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...