Να αναλάβει ο στρατός τη θωράκιση της Ε.Ε. απέναντι στους μετανάστες προτείνει η Αυστρία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός της πατριωτικής Δεξιάς πρωτοστατεί στις προσπάθειες για πιο σκληρά μέτρα ελέγχου των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της Ενωσης.
Μιλώντας σε άτυπη, κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο των ομολόγων του στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας Μάριο Κούνασεκ παρουσίασε σχέδιο βάσει του οποίου Ευρωπαίοι στρατιώτες θα μπορούσαν να συνδράμουν τους συνοριοφύλακες, λειτουργώντας ως ενισχυτική δύναμη του Frontex.
Ο Κούνασεκ επικαλέστηκε τη σχετική εμπειρία της χώρας του, όπου ο στρατός χρησιμοποιήθηκε για την αναχαίτιση μεταναστευτικών κυμάτων. Η Αυστρία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. και είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει μια νέα κρίση τύπου 2015, όταν περισσότερο από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Πιέσεις για σκληρότερα μέτρα ασκούν επίσης οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, κάτι που υπογραμμίστηκε και στη συνάντηση του Ματέο Σαλβίνι με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στο Μιλάνο, την περασμένη Τρίτη.
Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό αρχίζουν να εκδηλώνονται με έντονο τρόπο. Χθες, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο κάλεσε στο υπουργείο τον Σουηδό πρεσβευτή και διαμαρτυρήθηκε για επικριτικά σχόλια Σουηδών υπουργών σχετικά με τη χώρα του.
Την οργή της Βουδαπέστης προκάλεσε, μεταξύ άλλων, ανάρτηση της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ στο Twitter, όπου αναφερόταν ότι Ορμπαν και Σαλβίνι σχηματίζουν συμμαχία εναντίον των δημοκρατών. Στον ιδεολογικό αντίποδα της κυβέρνησης Ορμπαν, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων που κυβερνά τη Σουηδία αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου τα προγνωστικά θέλουν το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά του.
Την ίδια στιγμή, η πατριωτική δεξιά και οργανώσεις ξεσηκώνονται κατά της Μέρκελ. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, πατριωτικές οργανώσεις διαμαρτύρονταν για την «εγκληματικότητα των ξένων» και φώναζαν συνθήματα, όπως «εμείς είμαστε ο λαός». Την ίδια ώρα, μετανάστες και αριστεροί τους προκαλούσαν προτάσσοντας το μεσαίο δάκτυλο ως απάντηση στις κινητοποιήσεις τους.
Εδώ και μήνες, το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο έκανε το φθινόπωρο θριαμβευτική είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο, επιτίθεται κατά της Ανγκελα Μέρκελ με στόχο την μεταναστευτική της πολιτική.
Της προσάπτει ότι φέρει την ευθύνη για την άνοδο της εγκληματικότητας στην χώρα μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στην Γερμανία κατά την διάρκεια τη προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, αν και οι στατιστικές δεν επιβεβαιώνουν τέτοια αύξηση. Το AfD προβάλλει συστηματικά τις επιθέσεις με μαχαίρι από αλλοδαπούς για να ενισχύσει την θέση του.
Ενας από τους ηγέτες του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έχει υποστηρίξει άλλωστε την ιδέα οι κάτοικοι του Κέμνιτς «να αναλάβουν την αυτοάμυνά τους»: «είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να έχουν μπουχτίσει από την σημερινή κατάσταση, διότι η μετανάστευση καταστρέφει το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τον γείτονά σου», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt.