"Συνδιαχείριση ή επικίνδυνες καταστάσεις στο νησί και την ΑΟΖ" ήταν το τελεσίγραφο που απέστειλε η Τουρκία καθώς όπως είπε "οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχτούν «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού" . Tαυτόχρονα ανακοίνωσε τις πρώτες διπλές γεωτρήσεις. "Αναμένουμε την κατάκτηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο" αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση η οποία "τα λέει όλα".
Είναι φανερό πως η ώρα μηδέν για τον Ελληνισμό πλησιάζει.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα γίνει η πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο, από το πλοίο «Φατίχ», στα ανοικτά της Αττάλειας και της Μερσίνας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Το ονομάσαμε "Φατίχ" (Πορθητής). Από αυτό το πλοίο για να είμαστε ειλικρινείς, περιμένουμε την κατάκτηση των αποθεμάτων μας σε υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί.
«Δουλεύουμε στο σεισμικό πλοίο μας για περίπου 5 χρόνια. Τα δεδομένα που λαμβάνουμε είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά. Ελπίζω να ξεκινήσουμε την πρώτη μας εξερεύνηση των θαλασσίων υδάτων φέτος. Έχουμε προμηθευτεί ένα τρυπάνι και η γεώτρηση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Δώσαμε το όνομα «Fatih» (Πορθητής). Προφανώς αναμένουμε την κατάκτηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πολλές από τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν προσεγγιστεί. Τα δεδομένα μας είναι επίσης πολύ θετικά. Θα κάνουμε την πρώτη ηχομέτρηση στην Αττάλεια. Στις τουρκικές οικονομικές ζώνες. Η άλλη θα είναι στα ανοιχτά της Μερσίνης.
Η τ/κ ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο κ. Ντονμέζ απαντούσε ερώτηση (σσ: δεν γράφει πού και από ποιον) για τις «κοινές εργασίες» των Ε/κ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και εάν έχουν ξεκαθαρίσει τα σημεία γεώτρησης.
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι το σεισμογραφικό τους έκανε έρευνες για πέντε χρόνια στην περιοχή με σημαντικά ευρήματα και προβλέπεται πως η πρώτη γεώτρηση θα γίνει εντός του χρόνου, μέσα στους επόμενους έναν με δύο μήνες.
Τα ευρήματα από την Ανατολική Μεσόγειο, είπε, είναι πολύ θετικά.
«Η πρώτη γεώτρησή μας θα γίνει στα ανοικτά της Αντάλειας».
Ο κ. Ντονμέζ υπενθύμισε ότι η Τουρκία ενεργειακά είναι «εξαρτημένη από το εξωτερικό. Για μένα αυτό που θα αλλάξει τη μοίρα του παιχνιδιού είναι εάν βρούμε, προσευχόμαστε.
Όπου κι αν υπάρχει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, στη θάλασσα ή στην ξηρά, θέλουμε το βρούμε», κατέληξε.
"Συνδιαχείριση ή θα μπούμε σε επικίνδυνες καταστάσεις"
Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κατοχικός “ψευτο-πρόεδρος” μιλούσε στην εκδήλωση για την 54η επέτειο από τα γεγονότα στα Κόκκινα – την «αντίσταση των Κοκκίνων», όπως την ονομάζουν οι Τ/κ – που έγινε το πρωί στον θύλακα, παρουσία και της ηγεσίας του κατοχικού τουρκικού στρατού.
Ο Ακιντζί μίλησε για τους Τ/κ νέους απόφοιτους της ανώτατης εκπαίδευσης που είχαν μεταβεί μετά τις σπουδές τους στα Κόκκινα με έναν συγκεκριμένο στόχο υπό τις συνθήκες του 1964 (σσ: Τουρκοκύπριοι απόφοιτοι πανεπιστημίων στην Τουρκία είχαν μεταβεί στο θύλακα για να τον ενισχύσουν και να πολεμήσουν εναντίον των Ε/κ).
Στόχος τους είπε, ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η μία κοινότητα να μην καταδυναστεύει την άλλη, να αποδοθούν στους Τ/κ τα δικαιώματά τους όπως συνέβαινε και για τους Ε/κ, «να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σε αυτά τα εδάφη, έχοντας τον λόγο ως ένας από τους δύο ίσους εταίρους στο νησί και να ζούμε ανθρώπινα».
Οι Τ/κ, συνέχισε, δεν έβλεπαν ποτέ τον εαυτό τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη αυτού του νησιού, ούτε σκέφτονταν ότι η άλλη κοινότητα δεν έχει λόγο. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην «Μεγάλη ιδέα» που είχαν – όπως είπε – οι Ε/κ και η Ελλάδα, για την Ένωση με την Ελλάδα και πως οι Τ/κ, ακόμα και αν κάποτε υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση, πίστευαν πάντα ότι ιδιοκτήτης αυτού του νησιού δεν είναι ένας, αλλά δύο και ο ένας εκ των δύο είναι οι Τ/κ.
«Θέλουμε τα δικαιώματά μας εδώ.
Ούτε και έχουμε σκοπό να παραχωρήσουμε αυτά τα δικαιώματα σε κανέναν. Θέλουμε να ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι χωρίς να είμαστε υπό τον έλεγχο κανενός, σε ειρήνη και γαλήνη. Αυτό το νησί μας αρκεί όλους. Ας ζήσουμε σε αυτό το νησί ευτυχισμένοι, γαλήνια, να σώσουμε το μέλλον όλων μας».
Χρέος τους απέναντι στους “ψευτο-ήρωες», συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι μια καλύτερη διαχείριση της εξουσίας, που έχουν οι Τ/κ από το 1974 και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από εσωτερικούς λόγους σε συνεργασία όλων των κατοχικών “ψευτο-θεσμών”.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συνήθεια να συνδέουμε τα πάντα, μα τα πάντα, με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου».
Στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχει ένα πρόβλημα και όσο αυτό υπάρχει θα συνεχίσουν οι τρόποι αναζήτησης λύσης, αλλά όταν όλα τα ανάγουμε σε αυτό «τότε δεν μπορούμε να ζήσουμε.
Ό,τι κάνουμε μόνοι μας, στο μέτρο που μπορούμε εμείς, στο μέλλον ό,τι και να γίνει θα μας καταστήσει πιο δυνατούς. Δεν πρέπει αυτό να το βγάλουμε από το μυαλό μας».
Θέλοντας, όπως είπε, να στείλει ένα μήνυμα προς την ε/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζι ανέφερε ότι τα συμβάντα το 1964 στα Κόκκινα είναι πλέον στην ιστορία. Οι Τ/κ είχαν νεκρούς “ψευτο-ήρωες” – όπως δήλωσε – και «στην ε/κ πλευρά έζησαν κάποια επώδυνα πράγματα, το 1974 τα έζησαν αυτοί.
Εάν θέλουμε πλέον οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε γαλήνη, σε μια μόνιμη ειρήνη, ελάτε να αφήσουμε στο πλάι τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλον, αποδεχθείτε πλέον ότι αυτά τα εδάφη δεν είναι μόνο της μιας πλευράς και πως υπάρχει η πραγματικότητα της κοινής και ίσης ιδιοκτησίας και να βρούμε από κοινού τον δρόμο για να περπατήσουμε στο μέλλον με αυτή την αντίληψη.
Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, αύριο μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι στην περιοχή μας με πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου είναι και των δύο πλευρών ως των δύο ίσων ιδιοκτητών αυτών των εδαφών».
Δεν θέλουν, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, να ζήσουν παρόμοια περιστατικά (επικίνδυνα), θέλουν να χρησιμοποιηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος με νούσιμο τρόπο που θα συμβάλλει στην ευημερία, γαλήνη και την ειρήνη..