Τεράστιες ανακατατάξεις λαμβάνουν ήδη χώρα στην περιοχή μας. Υπό την σκιά της κρίσης μεταξύ Ουάσινγκτον-Αγκυρας, οι Αμερικανοί δίχως δεύτερη σκέψη, σχεδιάζουν το μέλλον, δείχνοντας προς την Τουρκία ότι πρώτον, την τοποθετούν στον άξονα του κακού και δεύτερον επιθυμούν γεωπολιτική ανβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ. Ετσι, χωρίς να θέλουν οι ΗΠΑ να χαθείς άλλος χρόνος προχώρησαν σε μία κίνηση με ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Στο πλαίσιο επίσκεψης του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Mark A. Milley, πραγματοποίησε ολιγόωρη στάση στην Κύπρο για επίσκεψη στις Βρετανικές Βάσεις, ενώ ζήτησε και είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου Λάρνακας και σε αυτή παρευρέθησαν η πρέσβειρα των ΗΠΑ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ, οι Ακόλουθοι Άμυνας ΗΠΑ και ΗΒ καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΦ.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς προέβη σε συνοπτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στάση της Τουρκίας καθώς και την οργάνωση, λειτουργία και μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς.
Επιπλέον, έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την αμυντική συνεργασία της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής και την συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συζητήθηκαν επίσης τομείς περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας με επίκεντρο την ανταλλαγή επισκέψεων, την εκπαίδευση στελεχών, τη διεξαγωγή διμερών ή πολυμερών ασκήσεων καθώς και τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων στο πρότυπο παρόμοιων διμερών συμφωνιών με άλλα κράτη.
Ο Στρατηγός Milley ευχαρίστησε τον Αρχηγό για την ενημέρωση και προέβη σε παρουσίαση των διαπιστώσεων του από την περιοδεία του στην περιοχή.
Αυτή η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την κίνηση Τραμπ, που εξόργισε τον Ερντογάν.
Στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Ο ίδιος νόμος επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τη συμπερίληψη της τροπολογίας στο νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν, τόσο η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όσο και του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.
Ουσιαστικά πίσω από την αμερικανική απόφαση για την στρατιωτική αναβάθμιση της Κύπρου βρίσκεται το Ισραήλ. Οι Τούρκοι κλιμακώσουν με στρατικοποίηση της κρίσης στην Α.Μεσόγειο.
Το Ισράηλ θέλει ένα ισχυρό σύμμαχο στην περιοχή, τόσο οικονομικά, όσο και στρατιωτικά. Προς γεωπολιτικές ανακατατάξεις με λίγα λόγια στη περιοχή μας.
Όλα έτοιμα για τη γεώτρηση με τον «Πορθητή»
Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, ο απόπλους του υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανου «Fatih» (Πορθητής) για την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο, έφτασαν στο λιμάνι της Αττάλειας τα άλλα δύο ειδικά πλοία υποστήριξης υπεράκτιων γεωτρήσεων. Πρόκειται για τα υπό νορβηγική σημαία πλοία «Siem Sasha» και «Siem Louisa», ενώ προηγουμένως είχε δέσει στο λιμάνι το πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων «Siem Sophia».
Πρόκειται για τρία πλοία της νορβηγικής εταιρείας «Siem Offshore», που έχει αναλάβει με συμβόλαιο υπεργολαβίας τις δύο πρώτες γεωτρήσεις. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει εμπλοκή και σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο, αφού τρία και μάλιστα νεότευκτα από τα 41 πλοία που διαθέτει, είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο και φέρουν σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει το philenews.com
Το τελευταίο δεκαήμερο έγινε και η φόρτωση του γεωτρύπανου με το απαραίτητο υλικό και εξοπλισμό για το πρώτο στάδιο της γεώτρησης.
Προηγουμένως, είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εξασφάλισης των υπόλοιπων υπεργολαβιών για υποστήριξη της πρώτης γεώτρησης του «Fatih» στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή, η βάση υποστήριξης στο λιμάνι της Αττάλειας και η βάση και τα ελικόπτερα που θα μεταφέρουν προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο.
Στην περιοχή της πρώτης γεώτρησης, στον στόχο «Alanya-1», ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, στο ύψος του θερέτρου της Αλάνια, η Τουρκία έχει αναπτύξει μέσω της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) ερευνητική δραστηριότητα με τρεις σειρές σεισμογραφικές έρευνες από το 2008.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 2008-2009 έγιναν δισδιάστατα σεισμογραφικά με το σεισμογραφικό πλοίο «Malene Ostervold» σε συνεργασία με την επίσης νορβηγική Wavefield.
Την περίοδο 2009-2011 έγιναν νέα σεισμογραφικά στην περιοχή, με το σεισμογραφικό «Viking Vanquish» σε συνεργασία με την CCG Veritas, ενώ από το 2013 μέχρι και το 2016 επαναλήφθηκαν τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το «Barbaros Hayreddin Pasa», που επεκτάθηκαν πέραν της περιοχής της Αττάλειας και στην ευρύτερη περιοχή της Μερσίνας.
Τα σεισμογραφικά επεξεργάστηκε η νορβηγική Polarcus, που διέθεσε στην Τουρκία και το σεισμογραφικό που μετονομάστηκε «Barbaros Hayreddin Pasa».
Η τουρκική ΤΡΑΟ έχει συμφωνήσει με την «Azeri Driling Company», με έδρα το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν που θα αναλάβει τον τεχνικό έλεγχο της γεώτρησης.
Αναμένεται εντός ημερών η έκδοση Navtex από πλευράς Τουρκίας, που θα καθορίσει το ακριβές σημείο της γεώτρησης και τη ζώνη προστασίας.