Του Άγγελου Ρούσσου
Μετά το πρώτο σοκ των αντιμεταναστευτικών δηλώσεων και κινήσεων Σαλβίνι η νέα τάξη πραγμάτων ανασυντάχθηκε και περνάει στην αντεπίθεση.
Ο ΟΗΕ δίνει το «πράσινο φως» για άνευ όρων μετατόπιση του "διασωθέντος" στην Ευρώπη!
Η παγκόσμια ελίτ ανήσυχη αφότου οι κυβερνήσεις συγκεκριμένων κρατών όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία ή τώρα η Ιταλία αντιτίθενται στις μεταναστευτικές πολιτικές προσπάθησαν να τις περιθωριοποιήσουν σε διεθνές επίπεδο.
Και αν μια πολιτική δράση έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια των διεθνών οργανισμών, εκείνοι προσπαθούν να βρουν νέες νομικές ερμηνείες που θα είναι δεσμευτικές για κάθε χώρα. Όλα αυτά είναι δυνατά στην σύγχρονη ελιτίστικη δικτατορία της νέας τάξης πραγμάτων μόνο επειδή οι χώρες μέλη της ΕΕ παραιτήθηκαν από την εθνική κυριαρχία τους και τη μεταβίβασαν σε διεθνή θεσμικά όργανα.
Οι ιταλικές αρχές, λοιπόν, οι οποίες αντιτίθενται ολοένα και περισσότερο στις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αντισταθμίζουν αποτελεσματικά το ρεύμα των αφρικανών μεταναστών. Έτσι, η Ιταλία παύει να αποτελεί την κυριότερη μεταναστευτική διαδρομή προς την Ευρώπη, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τις ΜΚΟ ή τους διεθνείς οργανισμούς.
Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία δέχτηκε τους περισσότερους πρόσφυγες. Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Το πρώτο μέτρο ήταν το σταδιακό κλείσιμο των λιμένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που μεταφέρουν "πρόσφυγες". Το δεύτερο είναι να στείλουν τους μη μεταγραμμένους μετανάστες πίσω στην Αφρική.
Η αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχών με μπροστάρη τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας Ματέο Σαλβίνι προκάλεσε επιθέσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν αποκαλέσει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ως φασίστες, απλά επειδή θέλουν να επιδιώξουν τη βούληση των ψηφοφόρων και να περιορίσουν τη μετανάστευση.
Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ αμφισβητούν τη νομιμότητα των πράξεων της Ρώμης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέβαλε λεπτομερείς διαδικασίες για την πρόληψη της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.
Στις 30 Ιουλίου, τα γεγονότα με το πλοίο Asso Ventotto, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους εκφραστές της νέας τάξης πραγμάτων.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, δήλωσε στο Twitter ότι η μεταφορά επιζώντων σε χώρες όπου ενδέχεται να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να αποτελεί παραβίαση των διεθνών προτύπων. Έτσι, σύμφωνα με τον Γκράντι, οι μετανάστες που εντοπίζονται κοντά στα τοπικά ύδατα της Λιβύης πρέπει να μεταφερθούν σε χώρες όπου θα βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία και όχι στη Λιβύη, η οποία αναγνωρίζεται τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την ΕΕ ως χώρα επικίνδυνη για τους επιζώντες.
Η κυβέρνηση στη Ρώμη, ωστόσο, επιμένει ότι η Ιταλία δεν είναι υπεύθυνη για την τύχη των Αφρικανών που δεν βρίσκονται στα ιταλικά χωρικά ύδατα.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ καθορίζουν μεμονωμένα έναν κατάλογο επικίνδυνων κρατών, η ανωτέρω κατάσταση ανοίγει το έδαφος για μια νέα ερμηνεία του διεθνούς δικαίου. Υπό το πρίσμα αυτό, η ατζέντα των ΗΕ μπορεί να δώσει το πράσινο φως σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για να παραλάβουν "πρόσφυγες" από τα διεθνή ύδατα και να τις μεταφέρουν στην Ευρώπη, καθώς και να επιβάλουν σε όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών, την υποχρέωση να μεταφέρουν μετανάστες όχι στα πλησιέστερα αλλά και στα ασφαλέστερα λιμάνια. Θα απαγορευτεί επίσης τα λιμάνια που κλείνουν πλοία που μεταφέρουν μετανάστες.