Κυβέρνηση

Δέχθηκε εποικισμό των ελληνικών νησιών ο Τσίπρας με αντάλλαγμα - Aναστέλλεται η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής προσφύγων - Πήρε «δωράκι» ο Αλέξης

Με...δωράκι την αναστολή ΦΠΑ 24% στα νησιά υποδοχής επιστρέφει όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου και βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.  

Ετσι λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ένα απίστευτο πολιτικό δώρο στην Άγγελα Μέρκελ, για να σώσει τον εύθραυστο πολιτικό συνασπισμό στο Βερολίνο, εις βάρος της Ελλάδας!

Τίποτα λοιπόν δεν γίνεται τυχαία. Ο Α. Τσίπρας πήρε ανταλλάγματα και επικοίζει τα νησιά μας με μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πρόταση του κ. Τσίπρα η οποία έγινε αποδεκτή και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στη σύνοδο Κορυφής με τη λύση που6 δόθηκε -παρότι σημείωσε ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή - αποφύγαμε «μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας».

Γιατί όμως μιλάμε για δωράκι;

Ελλάδα και Ισπανία έδειξαν ετοιμότητα να δεχθούν πίσω μετανάστες που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως ενημέρωσε τους κυβερνητικούς της εταίρους για τις διμερείς συμφωνίες που σύναψε με άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το Spiegel, οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια θα τεθούν σε ισχύ.

Η Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό είναι «το σωστό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ωστόσο πως το σχέδιο για «πλατφόρμες αποβίβασης» μπορεί να προχωρήσει μόνο αν συμφωνήσουν και τρίτες χώρες και εμπλακεί ο ΟΗΕ.

Ας σημειωθεί ότι υπήρξε τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Ισπανίας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν, ξεχωριστά, για τη συνεργασία και τον συντονισμό στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Συνάντηση με τη Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους» έγραψε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο twitter.

Τι κερδίζει, τι χάνει η Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα όχι μόνο δεν κερδίζει κάτι ουσιαστικό, αλλά χάνει και τυπικά κάθε πιθανότητα «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», αναμένοντας τις «πρόθυμες χώρες», που θα δεχθούν «εθελοντικά» να αναλάβουν μέρος του τεράστιου κόστους.

Η χώρα μας δεν κερδίζει ούτε περαιτέρω χρηματοδότηση για τα hot spots στα νησιά και την ενδοχώρα, σε αντίθεση με την Ισπανία που θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση και την Τουρκία που, εκτός από τα 3 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει χώρα – κλειδί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Μεγάλοι κερδισμένοι της χθεσινής, μαραθώνιας, συνεδρίασης των Βρυξελλών είναι οι χώρες του Βίσεγκραντ καθώς και η Γερμανία, αφού η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια πανευρωπαική συμφωνία που απαιτούσαν το αδελφό κόμμα των Βαβαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Με τη συμφωνία των «28» η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ξεχάσουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την επικράτειά τους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρει ρητώς η συμφωνία, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, όσοι άνθρωποι διασώζονται στη θάλασσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μεταφέρονται σε ελεγχόμενα κέντρα που έχουν συσταθεί. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δεχθούν τη μετεγκατάσταση, μόνο σε «εθελοντική βάση». Μια αναφορά που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί, δύο περίπου χρόνια μετά την παταγώδη αποτυχία της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.

Επιγραμματικά

* Με τη συμφωνία των «28» η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ξεχάσουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την επικράτειά τους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρει ρητώς η συμφωνία, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, όσοι άνθρωποι διασώζονται στη θάλασσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μεταφέρονται σε ελεγχόμενα κέντρα που έχουν συσταθεί. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δεχθούν τη μετεγκατάσταση, μόνο σε «εθελοντική βάση». Μια αναφορά που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί, δύο περίπου χρόνια μετά την παταγώδη αποτυχία της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.

* Οι «28» επιβεβαίωσαν τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Στο κοινό ανακοινωθέν η ΕΕ ζητεί περαιτέρω προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία («δήλωση», όπως ονομάζεται επισήμως, καθώς ως «Συμφωνία» θα αντιμετώπιζε τεράστια νομικά ζητήματα) αλλά και τις διμερείς συμφωνίες όλων, ανεξαιρέτως, των κρατών – μελών με την Τουρκία, για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών. Η ΕΕ ζητεί ουσιαστικά από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία για να περιορίσει τις αυξημένες ροές από τα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο. Επιπλέον η ΕΕ αποδεσμεύει τη δεύτερη δόση προς την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ.

* Ενίσχυση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Αλβανία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία εξελίσσονται σε καθοριστικούς εταίρους για την ΕΕ. Με τη συμφωνία ζητείται η συνεργασία αυτών των χωρών με τους γείτονές τους όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την προστασία των συνόρων, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών επιστροφής και επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών.

* Συνεργασία των κρατών – μελών για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το «ζουμί» της συμφωνίας που ικανοποιεί πλήρως τις γερμανικές θέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως με την Ελλάδα, για την ταχεία επιστροφή προσφύγων που μετακινήθηκαν στη Γερμανία,ενώ η πρώτη χώρα καταγραφής τους ήταν η Ελλάδα. Η συμφωνία αναφέρει ρητώς ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των μετακινήσεων συνεργαζόμενα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

*Ενίσχυση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων στην Μεσόγειο. Η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, κυρίως την Ισπανία αλλά και τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ