Στη Λευκωσία πραγματοποιείται σήμερα η πολύ σημαντική τέταρτη τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στην οποία συμμετέχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο τελευταίος αναμένεται να παρουσιάσει τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος από το Ισραήλ και μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας θα φτάνει μέχρι την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή του να προχωρήσει ο αγωγός.
Κατά τη Σύνοδο αναμένεται να επιβεβαιωθούν στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο οι πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, γεγονός που αναβαθμίζει τον ρόλο τον τριών χωρών σε πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο στην ανατολική Μεσόγειο.
Η σημερινή συνάντηση αναμένεται ότι θα στείλει ισχυρό μήνυμα που θα ακουστεί και στην Τουρκία, από τον ισλαμιστή πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα στις τριμερείς συνομιλίες των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις Περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά.
Συγκεκριμένα αναμένεται να συζητηθούν τα εξής ζητήματα:
Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιπλέον όπως εκτιμάται στην Αθήνα ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στα ενεργειακά και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας, το οποίο υποστηρίζει με πάθος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.
Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Πηγή:hellasjournal.com