Ελληνοτουρκικά

Αποκάλυψη: Ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε τη πρόκληση - "Καρέ - καρέ" η "εμπλοκή" - Ελαβαν το "μήνυμα" οι Τούρκοι

Φουλ για χοντρή κλιμάκωση το πάνε οι Τούρκοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν αυτό που προκάλεσε συναγερμό και την αντίδραση της φρουράς στη Ρω. 

Το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πέταγε για ώρα εξαιρετικά κοντά στη Ρω κι όταν επιχείρησε να κάνει χαμηλή διέλευση ήρθε αντιμέτωπο με την ελληνική αντίδραση.

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επικίνδυνη επιχείρηση στις 22:28 από την περιοχή του Καστελόριζου. Το ελικόπτερο κινήθηκε προς τη Ρω σε χαμηλό ύψος.

Οι Τούρκοι κινήθηκαν δηλαδή από ανατολικά προς δυτικά με “στόχο” τη Ρω. Το ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση σε ύψος 200 μέτρων πάνω από τη Ρω δείχνει στους επιτελείς ότι η Άγκυρα ήθελε να “τσεκάρει” τα αντανακλαστικά και το είδος της αντίδρασης της ελληνικής φρουράς σε ένα υπερ – ευαίσθητο σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Πηγές αναφέρουν ότι λόγω της ώρας η φρουρά του νησιού αντιλήφθηκε την “ύπουλη” κίνηση από τον ήχο του ελικοπτέρου. Η αντίδραση ήταν ακαριαία. Έγινε χρήση τροχιοδεικτικών πυρών προς “ασφαλή τομέα”, σε ικανή απόσταση από το ελικόπτερο δηλαδή.

Μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης. Οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ωστόσο τονίζεται με νόημα πως “οι Τούρκοι έλαβαν το μήνυμα” και αυτό το μήνυμα “ήταν σαφές” από τη φρουρά της περιοχής.

Επισημαίνεται από τις πηγές του υπουργείου ότι εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, μίλησε χθες το βράδυ και με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα άμεσα ανακλαστικά του και την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου βρίσκεται στο στόχαστρο των Τούρκων, όπως άλλωστε τα Ίμια, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και βεβαίως πιο βόρεια, στο Αιγαίο, η νήσος Παναγιά και οι Οινούσσες.

Μάλιστα οι περιοχές αυτές βρίσκεται στις ζώνες «υψηλού κινδύνου» για την πρόκληση θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας. Αλλά και από το ΓΕΕΘΑ έχουν εκπονηθεί σχέδια για το πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιδράσουν σε κάθε περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που στοχοποιεί συνήθως η Τουρκία είναι τρεις. Η μία είναι στο κεντρικό Αιγαίο και πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή κοντά στα νησιά των Οινουσσών – Χίου – Λέσβου. Κι αυτό γιατί αν έθετε υπό τον έλεγχό της μια νησίδα, όπως η Παναγιά κοντά στις Οινούσσες, θα δημιουργούσε ισχυρό τετελεσμένο το οποίο θα χρησιμοποιούσε για να καθίσει την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση.

Το δεύτερο ύποπτο σημείο για θερμό επεισόδιο είναι η ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Εκεί που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις. Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι συχνά βρίσκονται σε συνθήκες άτυπου ναυτικού αποκλεισμού εκ μέρους των Τούρκων.

Η τρίτη επίμαχη περιοχή είναι το Καστελόριζο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα τελεί διαρκώς κάτω από ένα ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό με τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις στην περιοχή και φυσικά να διατηρούν το επίπεδο της έντασης ψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος της μόνιμης σχεδόν παρουσίας ελληνικών υποβρυχίων στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Το Καστελόριζο επίσης αν μπορούσαν οι Τούρκοι θα ήθελαν να το «εξαφανίσουν» από τον χάρτη κι αυτό γιατί με την ΑΟΖ του αποκλείει την Τουρκία από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και την περιορίζει στις στενές τουρκικές ακτές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...