Πληροφορίες -σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την κατ ιδίαν τρίωρη συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Β.Αποστολάκη, μια συνάντηση η οποία εξαρχής είχε συγκεντρώσει πάνω της όλα τα βλέμματα καθώς δεν είναι σύνηθες ένας Πρέσβης να βλέπει απευθείας τον Αρχηγό του Στρατεύματος και όχι την πολιτική ηγεσία. Τα όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα "Παραπολιτικά" είναι σημαντικά.
Οι ΗΠΑ πρότειναν ολοκληρωμένο σχέδιο πολεμικής εμπλοκής με πρώτο πλήγμα από την Ελλάδα. Δεν μίλησαν πλέον απλά για θερμό επεισόδιο αλλά για γενικευμένη σύρραξη την οποία προσδιόρισαν και χρονικά!
Συγκεκριμένα την χαρακτήρισαν ως «αμυντική επίθεση» εκ μέρους της Ελλάδας και είπαν πως οι ΗΠΑ θα έχουν τον ρόλο "συμβούλου" σε πιθανές ελληνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν όποτε και εφόσον τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση»
Μάλιστα το σενάριο που φαίνεται πως παρουσίασαν, είναι το σενάριο πάνω στο οποίο ασκήθηκαν οι Ισραηλινοί και παρουσίασε εδώ και ημέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Δείτε ξανά το άρθρο μας Το Ισραήλ μελέτησε σενάριο ελληνοτουρκικής σύρραξης – Κρίσιμα τα πρώτα λεπτά αντίδρασης των Ελληνικών δυνάμεων.
Το ΓΕΕΘΑ έβγαλε αμέσως διάψευση προφανώς για να μην αναστατωθεί ο κόσμος αλλά είναι απόλυτα λογικό να πρότειναν κάτι τέτοιο οι ΗΠΑ. Ετσι δρουν τα σοβαρά κράτη, στρατηγική πρώτου πλήγματος έχουν τόσο Ισραήλ όσο και ΗΠΑ. Ασχετα αν εδώ είμαστε...μπανανία.
Η Αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να παρέµβει προληπτικώς για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, περιορίζοντας -αυτήν τη στιγµήτον ρόλο της σε αυτόν του «συµβούλου» σε πιθανές ελληνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν, όποτε και εφόσον, τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό είναι «το περίγραµµα», σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», της τρίωρης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αµερικανού πρέσβη, κ. Πάιατ -πρωτοβουλία του ιδίουµε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας.
Μια συνάντηση που ευλόγως ξάφνιασε, καθώς δεν είναι συνηθισµένη κίνηση πρέσβης συµµαχικής χώρας να παρακάµπτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να συζητά µε τον αρχηγό του ελληνικού στρατεύµατος.
Αριστα πληροφορηµένες πηγές επιµένουν και επεξηγούν ότι η συζήτηση Πάιατ Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ µέρους του Αµερικανού πρέσβη, µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στη δέσµευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης.
Η αµερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδοµένη τη δηµιουργία θερµού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενός επεισοδίου τύπου Ιµίων, αλλά σε κατοικηµένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόµα και χρονική πρόβλεψη.
Το ενδιαφέρον σηµείο είναι ότι δεν υπήρξε καµία εκδήλωση αµερικανικής πρόθεσης να ανακόψει µια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει στο χείλος του πολέµου δύο κράτη-µέλη της Ατλαντικής Συµµαχίας, προκαλώντας χάος και διάλυση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.
Διαψεύδεται από το ΓΕΕΘΑ η «αμυντική επίθεση στην Τουρκία»
Στη σχετική ανακοίνωση για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», αναφέρεται:
«Γνωρίζεται ότι τα αναγραφόμενα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018, που αφορούν σε διαμειφθέντα κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, με τον Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, περί:
δεδομένης από τις ΗΠΑ της δημιουργίας θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στο Αιγαίο, παροχής επιχειρησιακών συμβουλών από τον Πρέσβη των ΗΠΑ για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να ανατρέψει ένα τουρκικό "χτύπημα" θέσης των ΗΠΑ υπέρ μιας "αμυντικής επίθεσης" εκ μέρους της Ελλάδας, δεν είναι αληθή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Η εφημερίδα αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της πως "ο Αμερικανός πρέσβης προειδοποιεί την Αθήνα για θερμό επεισόδιο", καθώς "οι ΗΠΑ βλέπουν Ίμια 2".
Ειδικότερα αναφερόμενη μεταξύ άλλων σε όσα κατ' αυτήν συζήτησαν "κατ' ιδίαν" ο Αμερικανός πρέσβης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναφέρει πως "η Αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβει προληπτικώς για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, περιορίζοντας - αυτή την στιγμή - τον ρόλο της σε αυτόν του "συμβούλου" σε πιθανές ελληνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν όποτε και εφόσον τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».
Όσον αφορά το τρίτο σημείο της διάψευσης του ΓΕΕΘΑ, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει συγκεκριμένα πως:
«Η αμερικανική πλευρά έδειξε να τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας «αμυντικής επίθεσης» εκ μέρους της Ελλάδας διότι κρίνει ότι, μετά την εκδήλωση τουρκικής επιθετικής ενέργειας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Αθήνα να ανατρέψει την κατάσταση».
Επικίνδυνη η κλιμάκωση της έντασης - Οι Τούρκοι ζητούν ελληνικά νησιά
Δύο 24ωρα μετά την πλήρη αμφισβήτηση των συνόρων, κι επομένως ενός μεγάλου τμήματος του Αιγαίου, οι Τούρκοι δείχνουν ξεκάθαρα τις διαθέσεις τους. Επιβεβαιώνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο πολύ επικίνδυνης έντασης από την οποία είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ένα «θερμό» επεισόδιο, ένα περιστατικό που θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «Ιμια 2».
Οι δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου προχθές «γκριζάρουν» το μισό Αιγαίο ενώ ήρθε και η χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αρχηγό του Στρατού, για να δείξει τις προθέσεις των γειτόνων.
Είναι πλέον εμφανές, και το φοβούνται τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί ότι ένα σκόπιμο «ατύχημα» από την πλευρά των Τούρκων θα μπορούσε να στήσει σκηνικό πολέμου στην περιοχή. Η Αγκυρα δείχνει να επιδιώκει, δια των «Ιμίων 2» να διεκδικήσει ελληνικά νησιά και να αλλάξει ριζικά τη συνθήκη της Λωζάννης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων Σαββατοκύριακου» οι Τούρκοι έχουν κάνει «γκρίζα» 18 ελληνικά νησιά και πάνω από 150 βραχονησίδες. Μέσω της πίεσης και της πολεμικής απειλής θέλουν να βάλουν στο τραπέζι το νέο χάρτη των «γκρίζων» ζωνών.
Καθόλου τυχαία δεν είναι για παράδειγμα η χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου πάνω από τη Στρογγύλη την οποία θεωρούν δικό τους έδαφος. Και μαζί μ’ αυτήν διεκδικούν την κυριαρχία στους Φούρνους, το Αγαθονήσι, την Κίναρο, τις Οινούσσες, τη Γαύδος, το Φαρμακονήσι, τους Αρκιούς και βεβαίως τα Ιμια.
Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση και σε επίπεδο επιχειρησιακό. Με συνεχείς NAVTEX και ασκήσεις «κλειδώνουν» το Αιγαίο ενώ προχωρούν ακόμη και σε αποβατικές ασκήσεις.
Σε όλο αυτό το σκηνικό δεν πρέπει να παραγνωριστεί και η δυσμενής εξέλιξη με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και την προπαγάνδα των τουρκικών ΜΜΕ. Μετά από 20 ημέρες «ανακάλυψαν» στοιχεία που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν τους φυλακισμένους και να φέρουν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Λες και οι κατάσκοποι κινούνται στα σύνορα «χαλαρά» και με την στολή τους…
Το σκηνικό αυτό δυστυχώς δεν θα τερματιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Η Τουρκία βράζει στο εσωτερικό ενώ η νίκη στο Αφρίν τους έχει κάνει ακόμη περισσότερους αλαζόνες. Και δυστυχώς η προπαγάνδα που κάνει το καθεστώς Ερντογάν περνά και στον τουρκικό λαό.
Είναι χαρακτηριστικός ο χάρτης που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τα Νέα” με τα νησιά που έχει βάλει σε «γκρίζα ζώνη» η Τουρκία και ο οποίος περιλαμβάνει από βορά προς νότο:
Οινούσσες Παναγιά
Καλόγεροι
Φούρνοι Θύμαινα
Αρκιοί
Αγαθονήσι
Φαρμακονήσι
Καλόλιμνος
Πλάτη
Κίναρος
Λεβιθα
Γυαλί
Σύρνα
Διονυσάδες
Κουφονήσι
Γαϊδουρονήσι
Γαύδος
Η κλιμάκωση είναι σαφής και σε όλα τα επίπεδα, καθώς δεν είναι μόνο η ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού την 25η Μαρτίου και το Πάσχα στο Αιγαίο, αλλά και κάποιες κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων των τελευταίων ημερών που στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στην Αθήνα.
Μια τριπλή άσκηση έγινε σε συγκεκριμένα και πολύ ευαίσθητα για την Ελλάδα σημεία. Από 12 ως 16 Μαρτίου οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις απέναντι από τη Σαμοθράκη, απέναντι από τη Χίο και απέναντι από τη Ρόδο. Ειδικά στην περίπτωση της Χίου υπάρχει η τουρκική βάση στον κόλπο της Φώκαιας όπου χτυπάει η καρδιά του αποβατικού στόλου και της περιβόητης ταξιαρχίας πεζοναυτών, μιας ταξιαρχίας που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να απειλεί τα απέναντι ελληνικά νησιά και τις βραχονησίδες.
Όπως λέει στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης, αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πολιτική δεν υπάρχει το εάν, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει μια εμπλοκή.