Κόσμος

Θα ζητήσει βοήθεια από BRICS; Αμερικανο-εβραικό πλήγμα στην Τουρκία και οργή Ερντογάν για Ελλάδα: Προς τα “σκουπίδια” 14 τουρκικές τράπεζες...

Με την οικονομία της Τουρκίας να οδεύει προς τα "σκουπίδια" καθώς ούτε μια, ούτε δύο αλλά 14 τουρκικές τράπεζες υποβάθμισε ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody’s ως επακόλουθο της μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, ο Α.Τσίπρας προχωρά σε αναζήτηση συμμάχου στα εθνικά και στην δημιουργία Συμβουλίου ΕΘνικής Ασφαλείας. Ερωτηματικό ο Π.Καμμένος για τον οποίο εκφράζεται δυσαρέσκεια και δείχνει να είναι εκτός Κυβέρνησης...

Η Τουρκία φαίνεται ότι δέχεται πλήγμα στον οικονομικό τομέα ενώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση με Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας...

Από το «τσεκούρι» της Moody’s μόλις που διασώθηκαν μόλις τρεις τράπεζες.

Ειδικότερα, υποβαθμίστηκαν οι Turkiye Is Bankasi, T.C. Ziraat Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Akbank TAS, Yapi ve Kredi Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Turkiye Halk Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi, QNB Finansbank, Alternatifbank, ING Bank (Turkey), Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi, Export Credit Bank of Turkey, Denizbank.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι αξιολογήσεις των HSBC Bank (Turkey), Sekerbank, Odea Bank.

Κυριότεροι λόγοι για την υποβάθμιση όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Οίκου είναι η μικρή πλέον δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, η υποβάθμιση του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας και η άποψη πως το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody’s για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της, εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα αποδυναμωθεί καθώς οι ανισορροπίες της χώρας «αναβοσβήνουν στο κόκκινο»

Η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του ευρώ και οι traders θα πρέπει να ποντάρουν σε αυτήν την πτώση.

Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, η UniCredit συστήνει στους επενδυτές να είναι short στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τη Moody’s.

Σήμερα η τουρκική λίρα είναι στα 4,70 λίρες/ευρώ, ενώ έναντι του αμερικανού νομίσματος είναι στα 3,8220 λίρες/δολάριο.

Ερντογάν μαινόμενος κατά Moody's: Οι γείτονές μας έχουν βυθιστεί - Τους ανέβαζετε και ρίχνετε εμάς;

Οργίστηκε με τον οίκο Moody’s και πήρε η μπάλα και την Ελλάδα. Ο λόγος για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, αναφερόμενος σήμερα στην υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας του από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής ικανότητας, Moody’s άστραψε και βρόντηξε αναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης είναι «στημένος» και θέλουν να ωθήσουν την Τουρκία στο περιθώριο για να ανοίξει ο δρόμος για όσους θα επωφεληθούν από αυτό.

«Ούτε η τουρκική αγορά ούτε οι διεθνείς αγορές έδωσαν καμία προσοχή στις αξιολογήσεις αυτές. Η τουρκική οικονομία είναι "στην αιχμή της"» δήλωσε με στόμφο ο «σουλτάνος», σε ομιλία του στην Άγκυρα.

«Ποια είναι τα μέτρα σας; Οι γείτονές μας έχουν βυθιστεί, είναι εξαντλημένοι και εσείς τους ανεβάζετε τέσσερις βαθμίδες. Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται. Δεν είναι στάσιμη. Δεν έχει πτωτική τάση. Σας ξέρουμε καλά», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αμφισβήτησε τα κριτήρια της Moody’s που υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, στην κατηγορία «σκουπίδια» δηλαδή, λέγοντας ότι είναι καθαρά πολιτικά.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Αθήνα

«Άνοιγμα» στον Σταύρο Θεοδωράκη, στην προσπάθειά του να βρει στηρίγματα για τα εθνικά θέματα, αφού με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης, δείχνει να επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη σήμερα, Παρασκευή 9 Μαρτίου, και να του ζητήσει να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρότασή του να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ας σημειωθεί ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι είχαν φέρει πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από τον Δεκέμβριο του 2016. Κανείς από την κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ, όμως, και το θέμα έκλεισε εκεί. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θυμήθηκε» την πρόταση νόμου τώρα, αφού έχει μπροστά του αδιέξοδα σε πολλά εθνικά θέματα, έχει προφανώς μια πολιτική εξήγηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα, Παρασκευή (09/03/2018) ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Ποταμιού επικοινώνησαν μετά την πρόταση του κ. Θεοδωράκη για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το περιεχομένου της πρότασης που κατέθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Σε αναζήτηση συμμάχου στα εθνικά

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι μοιράζονται, επομένως, κοινές ευαισθησίες στα εθνικά θέματα. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός βρίσκει σημεία συνεννόησης καλύτερα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, παρά με τον Πάνο Καμμένο.

Το τελευταίο κρούσμα, που δείχνει να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, είναι η αιχμαλώτιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο από Τούρκους και η φυλάκισή τους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης.

Ο μεν πρωθυπουργός κρατά χαμηλούς τόνους για το ζήτημα: αποκάλεσε «σύνηθες περιστατικό» τη σύλληψη στρατιωτικών στα σύνορα και αρνήθηκε να τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για να μην προσδώσει πολιτική και διπλωματική χροιά σε ένα ζήτημα που θεωρεί μικρής σημασίας.

Σε εντελώς αντίθετη γραμμή κινείται όμως ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, σε δηλώσεις του από τη Ρουμανία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, αποκάλεσε «ομήρους» τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, προσδίδοντας στην υπόθεση χαρακτηριστικά διπλωματικού πολέμου με την Τουρκία.

Ανοιγμα και για συγκυβέρνηση;

Άγνωστο παραμένει αν στη συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη, που θα γίνει τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί σε ένα «φλερτ» προς το Ποτάμι για τα εθνικά θέματα ή θα κάνει «άνοιγμα» και για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία.

Αν δηλαδή οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εξαιτίας διαφωνιών στα εθνικά θέματα, ενδεχομένως το Ποτάμι θα μπορούσε να πάρει τη θέση του κυβερνητικού εταίρου.

Όταν ρωτήθηκε από το περιβάλλον του μήπως η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα πυροδοτήσει σενάρια μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας, στη θέση των ΑΝΕΛ, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός:

«Συζητάμε μόνο για εθνικά θέματα. Εξάλλου, ακόμη και ο Κιμ πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ!».

Τι είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι με την επιστολή του στον Νίκο Βούτση ο κ. Θεοδωράκης ζητούσε τη συζήτηση και ψήφιση πρότασης νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την οποία έχει καταθέσει το Ποτάμι από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμαινε ότι «η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι αναγκαία, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση».

Το Ποτάμι προτείνει το Συμβούλιο να συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών:

να συγκαλείται από τον πρωθυπουργό και να μετέχουν σε αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντιπαράθεση Μαξίμου-ΝΔ για τον Π.Καμμένο

Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ με αφορμή την αναφορά του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου «σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους», σε συνομιλία με τον Ρουμάνο ομόλογό του. αι επισήμανε: «Η λέξη "όμηρος" παραπέμπει πάντα σε ανταλλάγματα» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, με το Μαξίμου να απαντά ότι «όσο η Νέα Δημοκρατία επιστρατεύει τα εθνικά θέματα για την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση υπονομεύει τη χώρα».

Μ. Σπυράκη: Η λέξη "όμηρος" παραπέμπει πάντα σε ανταλλάγματα

«Μία ημέρα αφότου ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών "σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο" για να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τους Έλληνες αξιωματικούς "ομήρους" του τουρκικού κράτους», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και επισήμανε:

«Η λέξη "όμηρος" παραπέμπει πάντα σε ανταλλάγματα. Ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα κιόλας να ενημερώσει τους Έλληνες τι ακριβώς συμβαίνει με τους δύο στρατιωτικούς που έχουν προφυλακισθεί σε τουρκικές φυλακές και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστρέψει στην πατρίδα μας και τις οικογένειές τους».

https://www.youtube.com/watch?v=Itle0Vq9LeI

http://www.dailymotion.com/video/x6g0hr3

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...