Εκκλησία της Ελλάδος

Βαθαίνει η «ιερή» κόντρα για τα Θρησκευτικά - Δεν ακούει κανείς τη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα;

Συνεχίζει να προκαλεί το υπουργείο Παιδείας για τα Θρησκευτικά. Μετά την δήλωση του Κώστα Γαβρόγλου σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω αφού έχει συμφωνήσει και η Ιεραρχία, ο ίδιος ο υπουργός επανήλθε χθες υποστηρίζοντας πως καμία πρακτική επίπτωση δεν θα υπάρξει από την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 93.4 Θεσσαλονίκη" ανέφερε συγκεκριμένα:

“Δεν έχει καμία πρακτική επίπτωση αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Είναι κάτι που το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Σεβόμαστε τους θεσμούς, αλλά έχουμε και το δικαίωμα ως δημοκρατική Πολιτεία και ως δημοκρατικοί πολίτες να έχουμε και τις απόψεις μας και την κριτική μας. Είναι κάτι που στα καλά καθούμενα αναμοχλεύει μια κατάσταση με πολλές διαστάσεις. Έχουμε τη δήλωση και του Αρχιεπισκόπου που λέει ότι ο διάλογος συνεχίζεται. Για μας είναι σαφές ότι την τελευταία λέξη για τα βιβλία την έχει η Πολιτεία και θα συνεχίσει να την έχει, βεβαίως σε συνεννόηση με τους επιστημονικούς φορείς, με συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς που έχουν γνώση αυτών των θεμάτων, με την Εκκλησία και με άλλους θεσμούς. Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως σας είπα, δεν έχει πρακτικές επιπτώσεις παρόλο που έχουν γίνει προσφυγές αλλά αυτές θα δικαστούν αργότερα”.

https://www.youtube.com/watch?v=ncRtacqeZI4

Πάντως οι αντιδράσεις σε επίπεδο Μητροπόλεων συνεχίζονται. Σειρά πήρε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος σε δηλώσεις του, υπενθύμισε την συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, συμφωνία για κοινή επεξεργασία από την οποία θα προκύψει ένα πρόγραμμα που θα γίνει βιβλίο.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα με πνευματικό τρόπο», τόνισε ο Μητροπολίτης για να συμπληρώσει ωστόσο ότι χρήζει προσοχής και το νομικό σκέλος, ειδικά στα σημεία που αφορά την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Μάλιστα τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν θρησκευτικές κοινότητες που απολαμβάνουν προνομίων, δηλαδή έχουν τα δικά τους βιβλία θρησκευτικών και επιλέγουν τους δικούς τους καθηγητές, κάτι που δεν συμβαίνει με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, αλλά για λόγους ισονομίας θα πρέπει και οι Ορθόδοξοι να έχουν λόγο στην διδασκαλία των Θρησκευτικών», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι το μάθημα θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό και ότι το σημερινό βιβλίο θα πρέπει να αλλάξει.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως το υπουργείο οδεύει σε μεμονωμένες αλλαγές και στα Θρησκευτικά και στην Ιστορία. Τα νέα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας θα διδαχθούν για πρώτη φορά πιλοτικά στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά. Εκτός από την Ιστορία, αλλαγές θα γίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών όπως διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από κύκλους του υπουργείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ