«Ρουκέτα» από το Ισραήλ κατά των F-35. Η χώρα που έχει αποκτήσει ήδη τα πρώτα μαχητικά «5ης γενιάς», όπως τα πουλάει η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία, σκέφτεται να σταματήσει τις παραλαβές καθώς τα προβλήματα είναι σοβαρά και μεγάλα και φαίνεται να μην καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας επί του παρόντος. Εναλλακτικά οι Ισραηλινοί κινούνται στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-15 που διαθέτουν ή της προμήθειας και άλλων από τις ΗΠΑ.
Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας και για την Ελλάδα, καθώς η συζήτηση για την δράση του F-35 από την Τουρκία στο Αιγαίο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στους επιτελείς του Πενταγώνου, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το δίλημμα (και συνεχίζουν) αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην απόκτηση του εν λόγω αεροσκάφους ή αν θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τα F-16. Το οικονομικό σκέλος είναι αυτό που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αναβάθμισης των F-16 (μένει να δούμε πόσα και με τι κόστος θα αναβαθμιστούν).
Σε δύο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ κάνει λόγο για τον έντονο σκεπτικισμό που υπάρχει από την ηγεσία της Αεροπορίας της χώρας. Οι ισραηλινοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν πρέπει να επισπεύσουν την παραλαβή ακόμη περισσότερων αεροσκαφών F-35 ή αν πρέπει να ζητήσουν την παραλαβή σημαντικού αριθμού εξελιγμένων αεροσκαφών F-15.
Οι υποστηρικτές της δεύτερης λύσης επισημαίνουν τη μεγάλη ακτίνα δράση αυτών των αεροσκαφών και το τεράστιο οπλικό φορτίο που μπορούν να φέρουν. Παίζει ρόλο σαφώς και το κόστος υποστήριξης του F-35, αλλά εκείνο που φαίνεται καθοριστικής σημασίας είναι το γεγονός ότι τα προβλήματα του νέου αεροσκάφους το καθιστούν περιορισμένης δράσης
Προφανώς και το Ισραήλ δεν είναι Ελλάδα. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, με σημαντικότερη ότι τα οικονομικά του Ισραήλ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα δικά μας και συνεπώς μπορεί να συζητά για τα πιο εξελιγμένα F-15 ενώ εμείς μόνο για μεταχειρισμένα μπορούμε να μιλήσουμε.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουμε κι εδώ στην Ελλάδα πώς τα νέα οπλικά συστήματα πάντα βγάζουν «παιδικές» ασθένειες οι οποίες μπορεί να είναι και καταστροφικές. Το είδαμε με τα υποβρύχια U-214, με τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 και με πολλά ακόμη οπλικά συστήματα. Καλό είναι λοιπόν να επικρατεί η λογική γιατί η περίοδος των παχέων αγελάδων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.