Πολεμικό Ναυτικό

Κρίσιμες αποφάσεις: Μέσα στα αποβατικά "θα μένουν" οι Πεζοναύτες - Κόκκινο στον Αυλώνα - Τι ισχύει με FREEM - F-16VIPER

Οι εξελίξεις και η αναδιάταξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα έχουν βάλει «φωτιά» στο ελληνικό πεντάγωνο ενόψει των συνεχών και προκλητικότατων επεισοδίων των Τούρκων παντού πλέον.

Για το θέμα έδωσε βαρυσήμαντη συνέντευξη ο υφυπουργός άμυνας κ.Βίτσας.   

Η αναδιοργάνωση ξεκινά με το κλείσιμο όλων των κέντρων εκπαιδεύσεως στην ηπειρωτική χώρα και την μετακίνηση εκατοντάδων αξιωματικών , υπαξιωματικών και στρατιωτών μαζί με τους νέους στρατεύσιμους σε μονάδες …εκστρατείας , κλείνοντας «μία τρύπα» στην δύναμη του προσωπικού.   

Μετά έχουμε την εσπευσμένη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο ΚΕΤΘ στον Αυλώνα, από όπου θα είναι εύκολη φόρτωση της ταξιαρχίας στα αποβατικά του στόλου   για το Αιγαίο εφόσον οι …εξελίξεις το επιτάσσουν.

Ο υφυπουργός δήλωσε για όλα αυτά :

«Αν θα μεταφερθεί η 32η Ταξιαρχία θα μεταφερθεί στον Αυλώνα, γιατί για εμάς ο στόχος μας, καθαρά θα το πω είναι οι πεζοναύτες καταρχήν να γίνουν Marines και να είναι δίπλα στο Στόλο. Και αυτή είναι βασική σκέψη». είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και πρόσθεσε: «Και επειδή όλο αυτό θέλουμε να το κάνουμε σοβαρά και όχι δια εξαγγελιών, το μόνο που μπορώ να σας πω ότι η ταχύτητα με την οποία θα οικοδομείται η αναδιοργάνωση δεν θα δημιουργεί κενά ισχύος αυτό είναι το βασικό, κενά δύναμης πυρός. Και δεύτερο θα έχει ένα χρονικό αλλού σε ένα χρόνο αλλού σε δυο χρόνια. Υπάρχουν και άλλα όμως».

Ο ίδιος τόνισε με  νόημα: «Για παράδειγμα στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία έχει προχωρήσει η αναδιοργάνωση και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι».

Το νέο μοντέλο κατάταξης

Ο κ.Βίτσας μάλιστα υποστήριξε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία και αναμένεται να εφαρμοστεί από την επόμενη ΕΣΣΟ, το νέο μοντέλο κατάταξης των στρατεύσιμων.

Με αυτό θα καταργηθούν τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων, αλλά όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται να μπει λουκέτο στα κέντρα εκπαίδευσης για ειδικότητες όπως για παράδειγμα οδηγών και μαγείρων.

Επανέλαβε δε ότι θα δοθούν αντισταθμιστικά στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες θα σταματήσει η λειτουργία των ΚΕΝ.

 Συνεχίζοντας τόνισε  ο υφυπουργός  Εθνικής Άμυνας στο onalert.gr

«Το σχέδιο μας προβλέπει, χωρίς να  έχει μπει η τελική υπογραφή, αλλά θα μπει στις επόμενες ημέρες, ότι για το Στρατό Ξηράς αυτό θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα από το Μάρτιο.

Μάλιστα, ορισμένοι στρατευμένοι ξέρουν ότι η πειραματική περίοδος τέλειωσε στις προηγούμενες σειρές. Στις δυο προηγούμενες σειρές κάναμε τέτοιου είδους πράγματα τα οποία πήγαν πάρα πολύ καλά.

Να πω ότι εκείνα που δεν θα χρησιμοποιηθούν είναι η απλή εισαγωγή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για τους μαγείρους για τους οδηγούς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Είναι αποκλειστικό δικαίωμα με την βούλα του ΚΥΣΕΑ βέβαια της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και δικαίωμα και ευθύνη ταυτόχρονα της στρατιωτικής ηγεσίας να διαμορφώσει το σχέδιο.

Για να υλοποιήσουν  αυτό οι στρατιωτικοί έχει σχέση και με το μέτρο της ευθύνης τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποιες τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, είναι ξεκάθαρο όμως για τον καθένα ότι η τοπικότητα, δεν μπορεί να αλλάξει το σχέδιο άμυνας της χώρας.

Ούτε βεβαίως μια πόλη μπορεί να ορίζει το μέλλον της από το αν υπάρχει στρατόπεδο ή δεν υπάρχει στρατόπεδο. Βεβαίως να το προσμετράει αλλά να μην το ορίζει. Να μην ορίζει την πολιτική.

Εμείς είπαμε ότι είτε ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε σαν κυβέρνηση ότι θα δημιουργήσουμε ισοδύναμα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το κλείνουμε στρατόπεδα, μεταφέρουμε δυνάμεις, περισσότερο κόσμο στον Έβρο και στα νησιά, υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν σχολές συνεδριακά κέντρα, αλλά θα αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις και αυτό είναι το ισοδύναμο το δικό μας.

Υπάρχει όμως και το δεύτερο δικό μας ισοδύναμο που είναι η διάθεση χώρου, για αναπτυξιακά προγράμματα που μπορούν να κάνουν οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες και το τρίτο ισοδύναμο είναι η ίδια η πολιτεία η ίδια η κυβέρνηση που καλείται να αναπτύξει με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε. Δεν φτάσαμε σε κάποια εφεύρεση. Από το 2006 η τότε στρατιωτική ηγεσία είχε καταλήξει στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας καινούργιας δομής».

Την ίδια στιγμή ο  κ. Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη σε ελληνικό ΜΜΕ,   αναφέρθηκε στην δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς νέας φρεγάτας για τον ελληνικό στόλο, μέσα από τα ποσά των προγραμμάτων SMPs και ANFAS(τα υπερκέρδη δηλαδή των ελληνικών ομολόγων, που η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα δεν έχει επιστρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι το 2020 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει την πρώτη μοίρα των αναβαθμισμένων F-16 στην έκδοση Viper”.

Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε : «τα καλά οπλικά συστήματα είναι αναγκαία αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζεται και ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, εκπαίδευση και εδώ ρίχνουμε πολύ μεγάλο βάρος. Άλλωστε το λένε και οι αρχηγοί, ότι πρέπει να εκπαιδευόμαστε, όπως θα κληθούμε-παρότι δεν το θέλουμε-να πολεμήσουμε. Αν θα γίνει αυτό το πράγμα. Δεν θέλουμε να γίνει Δεν θέλουμε να γίνει ξαναλέω, αλλά Επανειλημμένα έχουμε πει ότι δεν φοβόμαστε τίποτα». είπε ο κ. Βίτσας

Συνεχίζοντας πρόσθεσε : «Η Ελλάδα είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό, στρατιωτικά κράτος. Θα έλεγα ένα, από τα δυο-τρια, ισχυρότερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το γνωρίζουν όλοι. Ο τρόπος με τον οποίο, υπάρχουν  τα διάφορα σενάρια, μας δίνει την δυνατότητα αντίδρασης  σε κάθε περίπτωση. Αυτά είναι όλα όσα μας απασχολούν σε καθημερινή βάση».

«Προχωρήσαμε στην απόκτηση των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Kiowa. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών  F-16. Είμαστε σε προχωρημένη φάση με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΑΦΝΣ, τα P-3 B.

Συζητάμε και έχουμε σχεδιάσει τη δυνατότητα να προστεθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, εκτός από τις δυο πυραυλακάτους, και η 6η και  7η, κλάσεως  Ρουσσέν, που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αλλά βλέπουμε  ως απαραίτητο το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να ενισχυθούμε και με κάποιου νέου  τύπου φρεγάτα».

Κληθείς να απαντήσει για το  ενδεχόμενο stealth φρεγάτας της  γαλλικής βιομηχανίας δήλωσε : «Αναφέρατε σε έναν τύπο(Bellh@ra), και αυτός θα είναι διαθέσιμος το 2023. Υπάρχει μια συζήτηση τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτό. Και συγχρόνως θέλουμε να φροντίσουμε την αντιαεροπορική μας προστασία, αλλά και την αναβάθμιση των πυραύλων που ήδη έχουμε και οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν μια  παραπάνω δυνατότητα.

Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και ορισμένα οπλικά συστήματα τα οποία οι φίλοι μας δεν τα έχουν. Και σε αυτά βλέπουμε ή ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε» .

« Επίσης αν  εννοείτε και φαντάζομαι ότι αυτό εννοείτε το αν  θα  αγοράσουμε F-35 ή F-15…αυτό  δεν είναι στους άμεσους σχεδιασμούς μας, γιατί πάντα θα πρέπει να κινούμαστε και σε ορισμένα δημοσιονομικά πλαίσια». είπε με νόημα ο υφυπουργός και τόνισε : «Ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και κατανοεί πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται και εις βάρος των δυνατοτήτων που θα έχουμε να ζούμε μια καλύτερη ζωή μετά τα μνημόνια. Άρα εμείς τι λέμε; Ξέρουμε ότι τα τρία τελευταία χρόνια περάσαμε στο επίπεδο των εξοπλισστικών προγραμμάτων με αυτά τα 500 εκατ. Αυτό σημαίνει συντήρηση, αναβάθμιση σημαίνει στοχευμένες αγορές».

Υπενθύμισε μάλιστα: «Κάθε χρόνο πιάναμε το 99% του προϋπολογισμού. Δηλαδή το καλύπταμε. Και αυτό σημαίνει επίσης τι χρωστάς από προηγούμενα. Ξέρουμε ότι έρχονται, είναι κοντά μας αυτές οι χρονιές, όπου στη βάση αυτών των 500 εκατομμυρίων, θα πάνε  καλύτερα και θα αυξηθεί το μπάτζετ . Αν και θα προτιμούσαμε οι αυξήσεις αυτές να πάνε στο προσωπικό. και το λέω καθαρά».

Επίσης προανήγγειλε μάλιστα: «Ήδη το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει κάνει πράξη τις επιχειρησιακές ανάγκες που μπορούν να γίνουν πράξη την επόμενη τριετία. Δηλαδή έχουμε τη βάση του τριετούς προγράμματος και ελπίζω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε ένα δυο μήνες, να το παρουσιάσουμε, γιατί έχει μείνει ανοιχτό από το 2010, για πρώτη φορά και στην Ελληνική Βουλή."

Έκανε μάλιστα λόγο για σύγκλιση στο οικονομικό σκέλος στις συζητήσεις που διεξάγονται με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών: «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στα οικονομικά μεγέθη. Δηλαδή αυτό που λέγαμε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια  για την αναβάθμιση. Δηλαδή αυτό θα έλεγα είναι κοινός τόπος και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άρα περιμένω μέσα στις επόμενες μέρες, δηλαδή στις αρχές του Φεβρουαρίου, να έχει τελειώσει αυτή η φάση. Θα έρθει τώρα ένα αμερικάνικο τεχνικό κλιμάκιο και αμέσως μετά θα λυθεί το τι ακριβώς θα γίνει με τα 85 αεροσκάφη. Βέβαια έχουμε ακόμη ανοιχτό τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα  40 αεροσκάφη . Βέβαια αυτό είναι περισσότερο δική μας υπόθεση παρά των Αμερικάνων».

Αναφορικά με τον τρόπο αποπληρωμής διευκρίνισε: «Το  δεύτερο το οποίο συζητάμε είναι πως θα είναι η ροή αποπληρωμής. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ένα πρώτο σχέδιο που μας έδειξαν, εμείς δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε . Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα.

Εμείς θέλουμε να πάμε σε ένα ισοκαταμερισμένο πρόγραμμα. Και συγχρόνως με αυτόν τον τρόπο μεταφράζουμε τον όρο «βοήθεια». Γιατί το θέμα δεν είναι να μας δώσουν δώρα, αλλά παίρνοντας υπόψη το τι ζητάμε εμείς να έρθουν και να ισορροπήσουν οι απαιτήσεις  τους με τις  ανάγκες του προγράμματος και πως θα μπορέσουμε εμείς να το  αποπληρώσουμε».

Και όπως εξήγησε μπορούν υπό αυτά τα δεδομένα στην προσεχή τριετία η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει την πρώτη Μοίρα αναβαθμισμένων F-16: «Πρέπει να πω ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ σπουδαία δουλειά και οι υποδείξεις μας επειδή είναι λογικές γίνονται και δεκτές. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσουμε το 70%-80% του προγράμματος χωρίς να έχουμε πάρει ήδη τα πρώτα αεροσκάφη έτοιμα να πετάνε . Θα πρέπει κάπως σε αυτά να ταυτιστούμε.

Αν ξεκινήσουμε μέσα στο 2018  μπορώ να πω ότι μέχρι τα τέλη του 2020 η πρώτη μοίρα των μαχητικών μας αεροσκαφών  αναβαθμισμένων F-16 θα είναι στον αέρα. Αυτό προχωρώντας στο χρόνο μας δίνει μια υπεροχή. Διότι τέτοιου είδους αναβάθμιση η άλλη πλευρά δεν την έχει».

Απαντώντας στο τουρκικό εξοπλιστικό κρεσέντο και την διατήρηση της ισορροπίας στο Αιγαίο είπε: «Η άλλη πλευρά θα έχει με βάση τους προγραμματισμούς της το μαχητικό F-35 το 2025. Αυτή θα είναι η πραγματικότητα. Ακόμη και αυτοί οι προγραμματισμοί, βέβαια, μπαίνουν σε έναν κύκλο διεθνών σχέσεων μεταξύ των κρατών.

Και πρέπει απλά να θυμίσω ότι οι σχέσεις αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Τουρκία δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο. Και δεύτερο πρέπει να πω, ότι από την εμπειρία και τη γνώση που έχουμε, το να αγοράσεις  ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35, αυτό σημαίνει από τη μια μεριά ότι δεν είναι είναι επιχειρησιακά εκμεταλλεύσιμο αμέσως .

Υπολογίζουμε περίπου ότι οι Τούρκοι  χρειάζονται δυο χρόνια . Και δεύτερον άλλη δουλειά κάνουν τα F-35 και άλλη δουλειά κάνουν τα F-16. Επιπλέον, μια σειρά από χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία, αναβάθμισαν ναι μεν τα  F-16 τους άσχετα με το γεγονός ότι θα προμηθευτούν F-35.

Αυτό είναι πλέον  γνωστό. Η αναβάθμιση δε των αεροσκαφών της Τουρκίας, υπολείπεται  από το τελευταίο Block (έκδοση) που έχουμε εμείς στην Ελλάδα ήδη».

«Εμείς δεν θέλουμε να φτιάξουμε οπλικά συστήματα για να πάμε να κάνουμε πόλεμο. Εμείς το κάνουμε ως πολιτική αποτροπής αλλά και για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτή τη λογική θα το χρησιμοποιήσουμε.

Δεύτερον μην ξεχνάτε αυτό που είπα τα σχέδια και τη στρατηγική πάνω σε κάθε σενάριο. Δηλαδή η δική μας γεωστρατηγική θέση, που λέμε άλλες φορές είναι ευχή αλλά και κατάρα, και μας δίνει και μια σειρά άλλες δυνατότητες. Τις οποίες αυτή τη στιγμή τις αξιοποιούμε.

Για την αξιοποίηση SMPs - ANFAs και αγορά νέου μαχητικού

 «Αν ρωτάτε για τα αεροσκάφη Mirage σας λέω ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία η οποία θα κάνει τα Mirage να βρεθούν σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Με πολύ μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.

Διότι δεν αρκεί αν έχεις απλώς αεροσκάφη  πρέπει να τα έχεις και επιχειρησιακά διαθέσιμα. Αυτό το πρόγραμμα ήδη προχωράει. Έχουμε επίσης τους πυραύλους Exocet και τους πυραυλους SCALP.

Ερώτηση: Τι χρονοδιάγραμμα έχουν;

«Όταν έλεγα το 2018 πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις αυτό εννοούσα. Ότι μια και έχουμε τώρα μια καλή γνώση, ποιοι είναι οι χρηματικοί πόροι που έχουμε διαθέσιμοι για την ερχόμενη πενταετία, ποιές είναι οι ανάγκες μας, και πως η χώρα βγαίνοντας από τη μνημονιακή περίοδο η χώρα, μπορεί να προσαρμόσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τις δικές της αποφάσεις, στη νέα οικονομική πραγματικότητα, βγάίνουν όλα .

Βέβαια καλύτερα θα τα έλεγε ένας στρατηγός, ένας ναύαρχος , αλλά τονίζω ότι δουλεύουμε σε την λογική της  επόμενης δεκαετίας, για να έχουμε την  δική μας ισχύς σε μια ισορροπία παντού προσδίδοντας τη δυνατότητα πλήρους υπεράσπισης της εδαφικής μας και θαλάσσιας κυριαρχίας.

Με τη Γαλλία έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Υπάρχουν τρόποι και μορφές που μπορούμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας στο επίπεδο της άμυνας. Ας πούμε στο ναυτικό έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες.

Και υπάρχει ένα ζήτημα πως μπορούμε αυτό να το δέσουμε. Και σε σχέση πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εμείς αλλά και σε σχέση με πράγματα που μας χρωστάνε οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα, παραδείγματος χάριν η PESCO, η ΕDA σου δίνει άλλες δυνατότητες. Μπορείς να αναβαθμίσεις τα τανκς σου».

Αυτή είναι η αλήθεια από τα επίσημα χείλη ενός υφυπουργού  για τα εξοπλιστικά προγράμματα και όπως φαίνεται η αναβάθμιση των F-16 έχει «σκαλώσει» στις οικονομικές απαιτήσεις της εταιρείας των ΗΠΑ, ενώ καλύτερα θα είναι τα πράγματα στοπ πολεμικό ναυτικό…εφόσον όμως βγούμε όπως βγούμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια.

Το θέμα όμως είναι ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία έχουν προχωρήσει σε πλειάδα προγραμμάτων , στα οποία κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα F-35 και οι πύραυλοι S-400.

Δύο οπλικά συστήματα τα οποία θα γείρουν την πλάστιγγα στο Αιγαίο εφόσον αποκτηθούν και τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

 

https://youtu.be/mpnzc1GOuaQ?t=8

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...