Κύπρος

Tουρκική παγίδα σε Κύπρο - Αιγαίο - Το πρώτο πλωτό τρυπάνι της Τουρκίας θα φτάσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Οι Τούρκοι κατεβάζουν πλωτό γεωτρύπανο στην Κύπρο αρχές του 2018,   ενώ έχουν «γεμίσει» με NAVTEX όλη την περιοχή έχοντας διττό σκοπό.

Πρώτον να διακόψουν πάση θυσία την εξόρυξη της Κύπρου με το δικό της πλωτό γεωτρύπανο και δεύτερον να παρουσιαστούν οι ίδιοι ως συνκυρίαρχοι στην ίδια περιοχή.   

Το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Deepsea Metro 2, αναμένεται να φθάσει στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο προετοιμασίας για διερευνητικές υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα στις αρχές του επόμενου έτους, γράφει ο τουρκικός τύπος.

Το  πλοίο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την Turkish Petroleum Corporation (TPAO), απέπλευσε  από το λιμάνι Hoylandsbygda της Νορβηγίας και αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας δύο σεισμικά πλοία, αλλά το Deepsea Metro 2 θα είναι το πρώτο ενεργό ερευνητικό πλοίο  της χώρας.

https://youtu.be/qdwahyo5pRY?t=2

Ουσιαστικά οι Τούρκοι ετοιμάζουν  «παγίδα» στις αρχές περίπου του 2018 στην κυπριακή ΑΟΖ έχοντας στόχο να αναθεωρήσουν όχι μόνο την συνθήκη της Λωζάνης αλλά όλες τις συμφωνίες της Λευκωσίας με ενεργειακούς κολοσσούς στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αμυντικοί αναλυτές  που γνωρίζουν τα τουρκικά «παιχνίδια» κάνουν λόγο για ενδεχόμενο σχέδιο προκλήσεων  από την Άγκυρα με σκοπό την αναζήτηση του υπέρτατου σημείου «υποχώρησης» της ελληνικής κυβέρνησης.

Κύριο μέλημα όπως το είπε και ο Ερντογάν είναι η διακοπή των γεωτρήσεων και η έναρξη «διαπραγματεύσεων», εκεί  οι νέο-οθωμανοί θα επιδιώξουν να πάρουν αναίμακτα ότι θέλουν, αλλά με την όρεξη θα μείνουν.

Αυτό επιδιώκουν οι Τούρκοι τόσο καιρό στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο με όλα τα μέσα .

Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική πλευρά και οι ΗΠΑ  θα τους επιτρέψουν να το πράξουν ενώ νωπή είναι η συμφωνία Ελλάδος –Αιγύπτου και Κύπρου για θαλάσσια επιτήρηση της μεγαλονήσου.

Αυτό άλλωστε προανήγγειλε και ο Ερντογάν και στην Αθήνα, αποκρυπτογραφώντας  με προσοχή τις δηλώσεις του μιλώντας για τα τουρκικά κεκτημένα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαγιάκ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της μεγάλη  γεώτρηση αρχές του 2018.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα διεξάγει δραστηριότητες γεώτρησης με νέο σεισμικό σκάφος, το οποίο πρόκειται να έρθει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα είναι ότι η Άγκυρα προσπαθεί απεγνωσμένα να προκαλέσει «επεισόδιο» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ , ενώ ο τουρκικός τύπος παίζει το θέμα των 150 νησιών που διεκδικούν οι Τούρκοι.

https://youtu.be/Ys7xNR57QJ4?t=6

Σύμφωνα τώρα  με τον κυπριακό τύπο , ο  φυσικός πλούτος της Κύπρου, κινδυνεύει να μείνει στα έγκατα της γης, δήλωσε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» ο πρώην πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, ο κίνδυνος αυτός υφίσταται λόγω της ακριβής παραγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

Όπως εξήγησε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ΚΡΕΤΥΚ, ένεκα του βάθους του νερού και των κοιτασμάτων στην περιοχή μας, αλλά και της απόστασης από τις αγορές, το έργο καθίσταται πολύ δύσκολο, ενώ έρχεται για έρευνες το πρώτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας.

«Θέλουμε να το παράγουμε, θέλουμε να το μεταφέρουμε από εκεί σε ένα σταθμό υγροποίησης, να το υγροποιήσουμε και να το εξαγάγουμε. Όταν βάλεις τα έξοδα, όλα αυτά βγαίνουνε αρκετά υψηλά σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη και στην Ασία», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν με βάση αυτές τις αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες πώλησης του φυσικού αέριου, υπάρχει ο κίνδυνος ο φυσικός μας πλούτος να μείνει στα έγκατα της γης, ο κ. Έλληνας απάντησε «πάρα πολύ».

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, σημείωσε: «Είναι υψηλός ο κίνδυνος. Η Αίγυπτος προχωρά γιατί έχει μεγάλη αγορά, εμείς δεν έχουμε αγορά. Η αγορά του Ισραήλ είναι σχεδόν κορεσμένη. Χρειάζεται εξαγωγές. Εξαγωγές με αυτές τις τιμές που υπάρχουν παγκοσμίως, δεν γίνονται».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ