Στην εκπομπή ‘Repolitix’ του Ντένις Μίνγκα με θέμα «υπάρχει ή όχι εμπόλεμος κατάσταση», που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία, ο αναλυτής Σταύρι Μάρκο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ο κεντρικός άξονας για την επίλυση των προβλημάτων της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ και των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
«Η ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν σχέδια για το 2018, όπου κρίνεται ως ένα κρίσιμο έτος για τα Βαλκάνια, όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι ο άξονας για την επίλυση των προβλημάτων της Αλβανίας και των Σκοπίων. Η Ελλάδα αποφάσισε να ασκήσει βέτο για την ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και επίσης θα εμποδίσει την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ», δήλωσε ο αναλυτής Σταύρι Μάρκο, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Τσίπα, δήλωσε ότι τα θεσμικά όργανα της αλβανικής διπλωματίας δεν διαθέτουν ατζέντα για τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.
«Τα σοβαρά ελληνικά ΜΜΕ γελάνε στον ισχυρισμό μας για την εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο Τσίπα, ο οποίος πρόσθεσε:
«Τα ίδια μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει για τη συνάντηση Κοτζιά – Μπουσάτι ότι αυτή σε αυτήν τη συνάντηση θα μιλούσαν για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Αλβανίας- Ελλάδας».
« Η Αλβανία έχει κάνει δύο βήματα προς την ένταξη στην ΕΕ, το πρώτο βήμα είναι ο νόμος για τις μειονότητες και το δεύτερο βήμα είναι το ζήτημα των νεκροταφείων των Ελλήνων στρατιωτών», είπε ο Μάρκο.
Ο επίσης καλεσμένος την εκπομπή, Ιλίρ Καλεμάι είπε ότι σε κάθε διπλωματική δήλωση που γίνεται δημόσια υπάρχει και η κρυφή παράμετρος, και σχετικά με την άποψη των ελληνικών νεκροταφείων που αποτελεί βήμα της Αλβανίας, ίσως, υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα για την Αλβανία.
Ο ίδιος θα επισημάνει ότι οι Αλβανοί που έχουν εργασθεί επί 20 χρόνια στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται για κάποια νεκροταφεία που θα γίνουν στην Αλβανία, αλλά ενδιαφέρονται να αναγνωρισθούν αυτά τα έτη της εργασίας τους.
Επίσης ο δημοσιογράφος Αουρέλ Πέπα δήλωσε ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι υποδεέστερη γιατί σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν μεγάλα και πλούσια φυσικά αποθέματα.
«Όσον αφορά τα 200 μίλια θαλάσσιου χώρου, έχει γίνει μελέτη σε αυτά και λένε ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα αερίου και πετρελαίου», πρόσθεσε ο Πέπα.
Ο αναλυτής Μάρκο τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός για την αλβανική πλευρά ώστε να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία καθώς και ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ιταλία.
Στη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης ο Μάρκο ανέφερε ότι ο Αλεξάντερ Τσίπα, που είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων έχει ελληνικό διαβατήριο.
Ο Τσίπα θα υποστηρίξει ότι δεν έχει παρά μόνο την αλβανική εθνικότητα και καμία άλλη. Ωστόσο, ο Τσίπα ανέφερε ότι μιλάει ελληνικά και ότι έχει μάθε την ελληνική γλώσσα στο Αργυρόκαστρο, όταν ήταν συμμαθητής του Βαγγέλη Ντούλε, εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας.
https://youtu.be/QpurSGViP9Q