Περιβάλλον

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - "Γεννήθηκε" ο κυκλώνας «Ζήνων» και φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από την Ιταλία, άρχισε να δίνει φαινόμενα μεγάλης έντασης. Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα, μετά την πρωτοφανή θεομηνία στη Μάνδρα που είχε ως αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο κυκλώνας έφτασε και ονομάστηκε "Ζήνων".

Δείτε πώς καταγράφει την πορεία του ο δορυφόρος πατώντας ΕΔΩ

Οπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας το βίντεο, όλη η Ελλάδα καλύπτεται από πυκνή νέφωση.

Το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό θεωρείται ως ένα από τα πιο καλά οργανωμένα που έχουν περάσει από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό και οι ποσότητες νερού που έχουν ήδη πέσει και θα πέσουν μέχρι και το Σάββατο, αναμένεται για πολλές πόλεις να καταγραφούν στα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Η κακοκαιρία σαρώνει

Η κακοκαιρία επηρεάζει τη χώρα μας, δίνοντας σήμερα, από τις πρωινές ώρες, ισχυρά φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Τα ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, ενώ ισχυρές βροχές αναμένονται και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Την Παρασκευή οι ισχυρές βροχές θα συνεχιστούν σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστούν από τον Μεσογειακό κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά, τον «Ζήνωνα», αλλά ακόμα είναι αρκετά νωρίς ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή πορεία που θα ακολουθήσει ο Ζήνων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το Σαββατοκύριακο, όπως δηλώνει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Αντώνης Λάλος.

«Η κακοκαιρία που επηρεάζει τη χώρα μας θα διατηρηθεί σχεδόν στο σύνολό της, σήμερα, αύριο και περίπου μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οπότε από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού.

Ουσιαστικά, οι καταιγίδες και οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σταματήσουν την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους».

Στην Αττική, όπως σημειώνει ο κ. Λάλος, κατά διαστήματα και την Πέμπτη και την Παρασκευή αλλά και τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλώνονται δεν αποκλείεται να είναι κατά τόπους ισχυρές. Μεγαλύτερη βελτίωση θα σημειωθεί σταδιακά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Τρομερό: Το 1/5 των ετήσιων βροχών έπεσε μέσα σε 3 ώρες στη Μάνδρα

Μια μεγάλη ποσότητα βροχής, 80 χιλιοστά μέσα σε τρεις ώρες κατά εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, πολύ ραγδαία, που στιγμιαία έφτασε και τα 300 χιλιοστά, σε συνδυασμό με ένα στατικό φαινόμενο, την… επιμονή δηλαδή του καιρού στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να μετακινείται η κακοκαιρία, προκάλεσαν, όπως όλα δείχνουν, τη χθεσινή θεομηνία.

Για την «κακιά ώρα» και την ανείπωτη αυτή τραγωδία συνέπεσαν πολλοί παράγοντες: Το πρώτο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν ότι έπεσε πολλή βροχή. Eπειτα, τα καιρικά φαινόμενα ήταν στάσιμα, δεν μετακινούνταν δηλαδή η κακοκαιρία, όπως είναι το σύνηθες. Αυτό καταρχάς είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί και εξηγεί το πώς στη δυτική Αττική θρηνήσαμε τόσους νεκρούς ενώ στην Αθήνα δεν έβρεξε. Επίσης, η πορεία των ανέμων ήταν τέτοια που κατά τη «συνάντησή» τους πάνω από το όρος Πατέρας ενέτειναν τη βροχόπτωση. Την όλη κατάσταση «αποτελείωσε» το γεγονός ότι τα φονικά φαινόμενα συνέβησαν σε μια περιοχή με πολλά ρέματα που υπερχειλίζουν συχνά προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η ποσότητα της βροχής που έπεσε στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Μάνδρα και προκάλεσε την τραγωδία ήταν περίπου 80 χιλιοστά σε διάστημα τριών ωρών.

«Πρόκειται για πολλή βροχή. Πάνω από 40 χιλιοστά την ώρα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς.

Τα ίδια στοιχεία αναφέρει και ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος υπογραμμίζει ως σημαντικό στοιχείο της ραγδαιότητας των χειμάρρων την πλήρη αποψίλωση της περιοχής από δάση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περιοχή βρέχει περίπου 400 χιλιοστά όλο τον χρόνο. Εβρεξε δηλαδή το 1/5 σε αυτό που αντιστοιχεί για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι έπαιξαν τον ρόλο τους όπως φαίνεται στην τραγωδία. Οπως λέει ο κ. Κολυδάς: «Εφεραν οι άνεμοι την υγρασία από τη θάλασσα και συνάντησαν το όρος Πατέρας. Λόγω της ύπαρξης του βουνού εντείνεται η ανάπτυξη νεφών πάνω από αυτό και συνεπώς η βροχόπτωση».

Εκτός αυτού, όμως, τεράστιο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ήταν στάσιμο το σύστημα καιρού. «Συνήθως μετακινούνται τα καιρικά φαινόμενα. Στην περίπτωση αυτή δεν είχαμε μετακίνηση. Αρα ό,τι μάζευε το έριχνε στο ίδιο μέρος», εξηγεί με τη σειρά του ο μηχανικός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Λάλας.

Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι ενισχύονται περαιτέρω οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται σε διάφορες περιοχές της χώρας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αποφασίστηκε η μερική αναδιάταξη των δυνάμεων, που έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του σχεδιασμού των μέτρων της επετείου του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

https://www.youtube.com/watch?v=VPaqsVg7ENM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...