Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεχάσει τα αντιπολεμικά-αντινατοϊκά και αντιαμερικανικά συνθήματα του νυν πρωθυπουργού Α.Τσίπρα. Ετσι "περίμενε στη γωνία" τον Έλληνα πρωθυπουργό Αμερικανός δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Δείτε εδώ πως το μετέδιδαν οι Αμερικανοί. Μιλάμε για ξεφτίλα..
Ο δημοσιογράφος, επιχειρώντας να κάνει τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει, του υπενθύμισε την παλαιότερη δήλωσή του, πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όταν είχε πει για το ενδεχόμενο να γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ:
Τον Μάρτιο του 2016 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του κ. Τραμπ ότι "ελπίζουμε να μην δούμε αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος". Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο αλλάξατε άποψη;».
Προτού προλάβει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Τραμπ παρενέβη, κάνοντας έναν μορφασμό, και είπε: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος που έκανε την επίμαχη ερώτηση στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ο Τζον Ρόμπερτς του δικτύου Fox. Ο κ. Ρόμπερτς είναι ο επικεφαλής ανταποκριτής του Fox News στον Λευκό Οίκο, ενώ η σύζυγός του εργάζεται στο CNN.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, απάντησε, μεταξύ άλλων:
«Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητές τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση που είχα μαζί του ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος»
Πόσο θα στοιχίσει η αναβάθμιση των F16
Ο Ντ. Τραμπ έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει τι εννοεί: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».
«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Ντόναλντ Τράμπ προσδιόρισε μάλιστα το ύψος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών κάνοντας λόγο για project που θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια. Καθιστώντας έτσι σαφές ότι δεν πρόκειται για «ευχολόγιο» αλλά για συμφωνία που έχει ήδη κλείσει.
Οπως σημείωσε, το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος θα αγγίξει τα 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που υπερβαίνει το στόχο των αμυντικών δαπανών.
Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η διοίκησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη ενέκρινε τη Δευτέρα την αναβάθμιση.
Καμμένος: 1,1 δισ. το «ταβάνι» για τα F-16
Στην Αθήνα προκάλεσε «παγωμάρα» η ανακοίνωση Τραμπ για το ύψος των εξοπλιστικών. Αμέσως, ξεκίνησε μια αγωνιώδης προσπάθεια «διαρροών» καθώς έγινε αντιληπτό ότι θα προκληθούν αντιδράσεις για τα 2,2 δισ. δολάρια αναβάθμισης των F-16, σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναγκάζεται να κόψει συντάξεις και αφορολόγητο.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του Πάνου Καμμένου, επιδιώκοντας να μετριάσουν τις εντυπώσεις για το κόστος του «κουστουμιού» που έραψαν οι Αμερικανοί στον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζαν ότι το πραγματικό κόστος που αφορά στον προϋπολογισμό μόνο σε κονδύλι ύψους 1,1 δισ.
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου Τραμπ-Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να κάνει μια ανάρτηση στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι το «ταβάνι» για την χρέωση του προϋπολογισμού για την αναβάθμιση των F-16 είναι το 1,1 δισ. ευρώ.
«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δις € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας.
Η βάση της Σούδας
Επιπλέον, αναφερόμενος στην βάση της Σούδας, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».
Ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε ότι και σε αυτό το σημείο επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως είπε η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Αξιολογήσαμε από κοινού την σημασία της, γίνεται πολύ καλή δουλειά εκεί και πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί» απάντησε με νοήμα.
Οπως έγραφε πριν την συνάντηση το CNBC η βάση της Σούδας, «παίζει στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας αλλά την προστασία των ενεργειακών διαδρομών από την Μέση Ανατολή και τον Κόλπο». Παράλληλα, επικαλούνταν πηγές σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν σχέδια να κατασκευαστεί και δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη».