Κόσμος

O Ερντογάν βγαίνει υποβασταζόμενος από τη θωρακισμένη Μερσεντές

Τί συμβαίνει με την υγεία του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν; Η εμφάνιση του χθες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει πώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το ερώτημα πλέον είναι πόσο σοβαρό. Μπορεί να το ξεπεράσει ή έχει αρχίσει να μετράει ο χρόνος αντίστροφα, καθώς φημολογείται πώς πάσχει από καρκίνο;

Είναι προφανές πώς κανείς δεν θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς οι Τούρκοι είναι «σφίγγες» σχετικά με τα θέματα που αφορούν στον Πρόεδρο τους και ειδικά στα ζητήματα της υγείας του. Το βίντεο όμως, τη στιγμή που φθάνει στις Βρυξέλλες και δείχνει την αποβίβαση του από τη θωρακισμένη Μερσεντές προκειμένου να μπει στο κτίριο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο, δημιουργεί ερωτήματα για την υγεία του.

Το αυτοκίνητο σταματάει, οι άνδρες ασφαλείας από το συνοδευτικό βγαίνουν και κινούνται προς την πίσω δεξιά πόρτα της Μερσεντές του Ερντογάν, ο υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ήδη βγει, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος καθυστερεί και στο 39-40 δευτερόλεπτο του βίντεο φαίνεται πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν δέχεται την βοήθεια του άνδρα της ασφάλειας του προκειμένου να καταφέρει να σηκωθεί και να εξέλθει του αυτοκινήτου.

Με χαρακτηριστά αργές κινήσεις προσπαθεί να στρέψει το σώμα του προς την πόρτα και φαίνεται καθαρά ο άνδρας της ασφάλειας να πιάσει τον Ερντογάν από το δεξί του χέρι για τον «τραβήξει» προς τα έξω. Ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται τη βοήθεια χωρίς καμία αντίρρηση. Στη συνέχεια βγαίνει, στέκεται όρθιος και ζητάει τα γυαλιά του ηλίου του τα οποία παίρνει από την ασφάλεια του μένοντας σχεδόν ακίνητος.

Ακόμη και μετά την σκηνή αυτή ο Ρ.Τ. Ερντογάν φαίνεται πώς μετά βίας μπορεί να σταθεί όρθιος και να περπατήσει προς την είσοδο του κτιρίου. Τα βήματα του είναι αργά και βαριά, σαν έτοιμος να πέσει στο έδαφος. Οι άνδρες ασφαλείας του παρακολουθούν τις κινήσεις του έτοιμες να επέμβουν.

Η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου ήταν νωχελική και εντός της Συνόδου. Σε ελάχιστες περιπτώσεις εμφανίστηκε να χαμογελάει, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως και τα ραντεβού του ήταν ελάχιστα σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να κάνει ή συνηθίζει να κάνει ο Ερντογάν όταν ταξιδεύει εκτός της χώρας του.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια της αιφνιδιαστικής μη παρουσίας του στο επίσημο γεύμα με τους ξένους ηγέτες στο παλάτι Ντολμά Μαχτσέ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που έγινε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Δευτέρα.

Αυτός ήταν ο λόγος που ματαίωσε και όλες τις διμερείς συναντήσεις που είχε προγραμματίσει. Ειδικότερα αυτή με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντόντον και άλλους ξένους ηγέτες. Δεν δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις γιατί συνέβη αυτό, αλλά αμέσως κυκλοφόρησαν φήμες για σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.

Παλαιότερα ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχε περιορίσει σημαντικά τις δημόσιες εμφανίσεις του και σε ορισμένες περιπτώσεις είχε παρουσιαστεί καταβεβλημένος με τις φήμες να μιλούν για καρκίνο. Κανείς δεν γνωρίζει αν όντως είναι έτσι ή πάσχει από άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι συνεχείς ωστόσο αδιαθεσίες δείχνουν αυτό που λένε πώς όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Η Τουρκία κινείται σε μία λεπτή γραμμή, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναμφισβήτητα είναι ένας ηγέτης. Αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, μιλάει για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και στέλνει αεροσκάφη και πλοία να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και τα εθνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, αλλά τα χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Τουρκία δεν έχει υπάρξει ελληνοτουρκική κρίση.

Αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί στην Ελλάδα για την μετά Ερντογάν εποχή στην Τουρκία. Γιατί φαίνεται πώς είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο πλησιάζει. Ο Τούρκος πρόεδρος όσο και να εκμεταλλεύεται τη στρατηγική θέση της χώρας του δημιούργησε μεγάλους εχθρούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...