Κόσμος

Οργή Μ. Νετανιάχου κατά Ρωσίας-ΗΠΑ: "Tα Υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν στο Ισραήλ" - Διέταξε αιφνιδιαστικές ασκήσεις στην περιοχή (vid)

Αντιδρά το Ισράηλ στην συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στην Συρία καθώς ο Μ.Νετανιάχου σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ορκίστηκε πως το Γκολάν θα παραμείνει στο Ισραήλ και διέταξε αιφνιδιαστική στρατιωτική άσκηση στην περιοχή.

Η ουσία είναι πως πρόκειται για επιβεβαίωση του δημοσιεύματος μας Αιφνιδιασμός στο Ισραήλ: Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στην Συρία μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Το Ισραήλ θα δώσει μάχη για την περιοχή καθώς διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου που μπορούν να το καταστήσουν αυτόνομο!

Ο πρωθυπουργός Μπενταμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ δεν θα αποσυρθεί από την διεκδίκηση των υψιπέδων του Γκολάν, μία περιοχή στρατηγικής σημασίας που κατέκτησε το Ισραήλ από την Συρία το 1967, ισχυριζόμενο ότι «από τα αρχαία χρόνια ήταν ισραηλινό έδαφος».

Όσο στην Γενεύη λάμβαναν χώρα οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το μέλλον της Συρίας, ο Νετανιάχου συγκάλεσε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα των υψιπέδων του Γκολάν, όπου και ανακοίνωσε ότι το Τελ Αβίβ δεν θα παραχωρήσει την προσαρτημένη περιοχή.

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αντικρίσει την πραγματικότητα. Ό, τι κι αν συμβεί στην απέναντι πλευρά των συνόρων με την Συρία, τα ίδια τα σύνορα δεν θα μετακινηθούν. Μετά από 40 χρόνια έφθασε η στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει ότι τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία για πάντα», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Τα υψίπεδα του Γκολάν εκτείνονται από τα Συριακά σύνορα προς τα σύνορα του Ισραήλ. Τα δύο τρίτα της περιοχής είναι υπό ισραηλινή κατοχή μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Το 1981, το Ισραήλ προσάρτησε το Γκολάν και ξεκίνησε την μαζική κατασκευή εβραϊκών οικισμών.

Σε ομιλία του σε έναν από τους οικισμούς την Maale Gamla, δίπλα σε ανασκαφή αρχαιολογικού χώρου όπου πραγματοποιήθηκε πριν από 2000 χρόνια μάχη των Εβραίων με τους Ρωμαίους, ο Νετανιάχου για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, επικαλέστηκε την ιστορική αξία της τοποθεσίας.

«Οργάνωσα αυτήν την εορταστική εκδήλωση στα Υψίπεδα του Γκολάν για να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Το Γκολάν θα παραμείνει στα χέρια του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τα Υψίπεδα του Γκολάν. Το Γκολάν ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Γης του Ισραήλ τα αρχαία χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται από τις δεκάδες συναγωγές που βρίσκονται γύρω μας. Και το Γκολάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Κράτους του Ισραήλ την σημερινή εποχή»

Εκτός από την επικαλούμενη αρχαία κληρονομιά, τα υψίπεδα του Γκολάν έχουν και σημαντική οικονομική σημασία για το Ισραήλ. Τον περασμένο Οκτώβριο, το ισραηλινό site Globes έγραψε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στο Γκολάν θα καθιστούσαν το Ισραήλ ενεργειακά αυτόνομο για αρκετά χρόνια.

Η πιθανή παραγωγή θα μπορούσε να είναι δισεκατομμύρια βαρέλια. Το Ισραήλ καταναλώνει 270000 βαρέλια ημερησίως. Επίσης εισάγει μέχρι και τα τρία τέταρτα του πετρελαίου του από την ημι-αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα των financial times πέρυσι τον Αύγουστο.

Η προσάρτηση του Γκολάν δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα, ενώ η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ αντιλαμβάνεται τον πόλεμο στην γειτονική Συρία σαν μία ευκαιρία να θεμελιώσει status quo στην περιοχή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Εconomist δημοσίευσε ότι ένα ισχυρό λόμπι προτρέπει την κυβέρνηση του Ισραήλ να απαιτήσει διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στο Γκολάν σε αντάλλαγμα με την ανοχή του για την συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά.

Η επιτροπή συμβούλων του λόμπι, η οποία πίεζε το Ισραήλ να ξεκινήσει εκτεταμένες εξορύξεις πετρελαίου στο Γκολάν, περιλάμβανε τον πρώην αντιπρόεδρο Dick Cheney και τον καναλάρχη Rupert Murdoch, σύμφωνα με τον Economist.

Ταυτόχρονα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν την Δευτέρα 18/4 αιφνιδιαστική χερσαία και εναέρια στρατιωτική άσκηση στο Βόρειο Ισραήλ.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί και στην στρατηγικής σημασίας Κοιλάδα του Ιορδάνη, που βρίσκεται Νότια των Υψιπέδων του Γκολάν και της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Η επίσημη εξήγηση για την άσκηση είναι ότι αυτή γίνεται στα πλαίσια των προγραμματισμένων ασκήσεων του IDF για το 2016.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι τυχαίο που πραγματοποιήθηκε μετά το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με το θέμα του Γκολάν την χθεσινή μέρα, όπου ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «Το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από την διεκδίκηση του Γκολάν».

Όπως και με τον «επείγοντα» χαρακτήρα του υπουργικού συμβουλίου, έτσι και η άσκηση δεν ήταν προγραμματισμένη, όπως λέει η ανακοίνωση του IDF, αλλά άμεσο επακόλουθο της εικόνας του πολέμου στην Συρία, πέρα από τα βορειοανατολικά σύνορα.

Η άσκηση έχει τον σκοπό της αποτροπής μίας επίθεσης από τον ISIS, τις συριακές, ιρανικές δυνάμεις ή τις δυνάμεις της Hizballah, που θα έχει ως στόχο να πλήξει τις διαπραγματεύσεις του Νετανιάχου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Απριλίου.

Πηγές του Debka αναφέρουν ότι οι ασκήσεις του IDF είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων και συγκεκριμένα στο σημείο συνάντησης των συνόρων Ισραήλ, Συρίας και Ιορδανίας, μαίνονται για αρκετές μέρες μάχες μεταξύ Σύριων ανταρτών και των οργανώσεων Yarmouk Martyrs Brigades και al-Muthanna (πιστών στον ISIS).

Οι μάχες γίνονται απέναντι από το Hamat Gader του Ισραήλ, νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η άσκηση γίνεται και στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Την Κυριακή ο αρχηγός της Al-Muthanna σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της μάχης.

Η επίθεση των Σύριων ανταρτών είχε στόχο την κατάληψη των συριακών χωριών που κατέχει ο ISIS, o οποίος απειλεί τις κοινότητες Tel Katzir, Shaar Hagolan και Masada του Γκολάν και της Γαλιλαίας.

Πηγές στο Κουβέιτ ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ότι στις μάχες συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας και ισραηλινά drones στα χρώματα της αεροπορίας της Ιορδανίας.

Όπως φάνηκε, η επίθεση των Σύριων ανταρτών ήταν η εξουδετέρωση του ISIS στην περιοχή των συνόρων Ιορδανίας και Ισραήλ.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aeayTiUKGUU]

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...