Ένοπλες Συρράξεις

Για πρώτη φορά η Χαμάς δέχεται εκεχειρία 5 ετών και αφοπλισμό της: "Θα παραδώσουμε όπλα όταν έχουμε δύο κράτη στα σύνορα του 1967"

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Associated Press ότι το κίνημα είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 5 ετών ή περισσότερο με το Ισραήλ και ότι θα καταθέσει τα όπλα και θα στραφεί σε πολιτική δράση εάν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. .

Σύμφωνα με τον Χαλίλ Αλ-Χάγια, πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης, μιλώντας στο Associated Press, είπε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να να συμφωνήσει σε εκεχειρία πέντε ή περισσότερων ετών με το Ισραήλ, ότι θα αφήσει τα όπλα και θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, εάν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα που ίσχυαν πριν από το 1967 και τον Πόλεμο των 6 Ημερών. 

Επίσης, είπε ότι στην περίπτωση που δημιουργηθούν δύο κράτη στην περιοχή, εφαρμοστούν όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, η Χαμάς επιθυμεί να γίνει πολιτικό κόμμα και να ενταχθεί στην PLO, ώστε να σχηματίσει μία και ενιαία κυβέρνηση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. 

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, δήλωσε: «Η Χαμάς θέλει να ενταχθεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της οποίας ηγείται το κίνημα Φατάχ, για να σχηματίσει μια ενοποιημένη κυβέρνηση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Η Χαμάς θα αποδεχθεί την ίδρυση ενός πλήρως κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα για τα σύνορα του 1967. Εάν συμβεί αυτό, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος θα διαλυθεί, τόνισε ο Χαλίλ αλ Χάγια

Οι δηλώσεις του Αλ-Χάγια έγιναν σε συνέντευξη που διεξήχθη την Τετάρτη, εν μέσω ενός πολύμηνου αδιεξόδου στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Η πρόταση αφοπλισμού αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή από την πλευρά της Χαμάς, η οποία έχει επιβεβαιώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι επιδιώκει να «καταστρέψει το Ισραήλ».

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει όσα είπε ο αξιωματούχος της Χαμάς, ενώ έως τώρα δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Το Ισραήλ ωστόσο , το οποίο υποσχέθηκε να εξαλείψει τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είναι απίθανο να σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο.

Η σημερινή ισραηλινή ηγεσία αντιτίθεται σθεναρά στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους για λύση δύο κρατών.

Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών: Η κεραυνοβόλος ισραηλινή επίθεση

Τον Ιούνιο του 1967 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών: της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας. Η βραχείας διαρκείας πολεμική αναμέτρηση (5-10 Ιουνίου 1967) κατεγράφη στις δέλτους της ιστορίας ως Πόλεμος των Έξι Ημερών.

Τα ξημερώματα της 5ης Ιουνίου 1967, τη στιγμή κατά την οποία όλοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι ημέρες του ήταν μετρημένες, το Ισραήλ εξαπέλυσε την κεραυνοβόλο επίθεσή του, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας εντός τριών περίπου ωρών και των αεροπορικών δυνάμεων τεσσάρων αραβικών κρατών εντός τριάντα έξι ωρών.

Το Ισραήλ είχε ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα εις βάρος της Αιγύπτου και της Συρίας, οι οποίες προετοίμαζαν την επίθεσή τους θεωρώντας ότι θα το αιφνιδίαζαν.

Με τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το Ισραήλ τριπλασίασε τα εδάφη του (κατέκτησε τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική Όχθη του ποταμού Ιορδάνη —συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ— και τα Υψίπεδα του Γκολάν) και έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό του περίπου ένα εκατομμύριο Άραβες, οι οποίοι κατοικούσαν στις περιοχές που κατελήφθησαν.

Η πολιτική σημασία του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του 1967 ήταν τεράστια, αφού κατέδειξε ότι το Ισραήλ ήταν όχι μόνον ικανό αλλά και έτοιμο να καταφέρει στρατηγικά πλήγματα, που θα μπορούσαν να μεταβάλουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ