Κόσμος

"Βράζει" η νοτιοανατολική Ασία: 30 νεκροί στην Ταϊλάνδη από τη ζέστη από την αρχή της χρονιάς

Ο καύσωνας συνεχίζεται στην Ταϊλάνδη, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάνει σήμερα γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την αρχή της χρονιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. 

Οι αρχές της Μπανγκόκ συνέστησαν εκ νέου σήμερα στους εκατομμύρια κατοίκους της ταϊλανδικής πρωτεύουσας να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των σημαντικών κινδύνων για την υγεία από την ακραία ζέστη.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η αισθητή θερμοκρασία, η οποία υπολογίζεται βάσει δείκτη στον οποίο λαμβάνεται υπόψη ο αέρας ή η υγρασία πέραν της θερμοκρασίας, ξεπερνά τους 52 βαθμούς Κελσίου στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με τις αρχές της.

Ο υδράργυρος έφτασε χθες, Τετάρτη, τους 43,0 βαθμούς Κελσίου στην Λαμπάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο, το οποίο προβλέπει για σήμερα παρόμοια επίπεδα θερμοκρασίας, τα οποία βρίσκονται κοντά στο ρεκόρ που καταγράφηκε πέρυσι, όταν το θερμόμετρο έδειξε 44,6 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές της επαρχίας Ούντον Θάνι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, εξέδωσαν επίσης προειδοποίηση για τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Κι άλλες χώρες στην νοτιοανατολική Ασία αντιμετωπίζουν αυτήν την εβδομάδα κύμα ακραίας ζέστης, όπως το Μπανγκλαντές, η Μιανμάρ και οι Φιλιππίνες, όπου χιλιάδες σχολεία ανέστειλαν τα μαθήματα δια ζώσης.

Στη Μιανμάρ, η θερμοκρασία έφτασε χθες στα ύψη, με το θερμόμετρο να δείχνει 45,9 βαθμούς Κελσίου, και η χώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει παρόμοιες θερμοκρασίες σήμερα. Στην Ταϊλάνδη, τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου ως τις 17 Απριλίου φέτος λόγω της ζέστης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, ενώ ο αντίστοιχος απολογισμός για όλη την περσινή χρονιά ανερχόταν σε 37.

«Η ζέστη προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό του ανθρώπου, πράγμα πολύ επικίνδυνο, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες», δήλωσε ο Ντίρεκ Χαμπαΐν, αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας ελέγχου ασθενειών. Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο. Στην Ασία, ο αντίκτυπος των κυμάτων ακραίας ζέστης είναι ολοένα και πιο μεγάλος, υπογράμμισε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

«Καίγονται» Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Μπανγκλαντές

Κύμα ακραίας ζέστης πλήττει τη νοτιοανατολική Ασία με αποτέλεσμα στις Φιλιππίνες χιλιάδες σχολεία να κλείσουν, στην Ταϊλάνδη οι κάτοικοι να κλειστούν στα σπίτια τους και στο Μπανγκλαντές μουσουλμάνοι πιστοί να προσεύχονται για να βρέξει.

Οι αρχές των Φιλιππίνων συνέστησαν στους πολίτες να μην βγαίνουν έξω. Η αίσθηση της θερμοκρασίας αναμένεται να φθάσει στους 42 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο σήμερα σε τουλάχιστον 30 πόλεις και κοινότητες των Φιλιππίνων. Το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό πως σχεδόν 6.700 σχολεία ανέστειλαν σήμερα τα διά ζώσης μαθήματα.

Προσεύχονται για να βρέξει

Στο Μπανγκλαντές, χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι αποφάσισαν σήμερα να προσευχηθούν για να βρέξει σε τεμένη και στην ύπαιθρο σε όλη τη χώρα, όπου τα σχολεία έκλεισαν έως το τέλος του μήνα.

«Το να προσευχόμαστε για τη βροχή είναι μια παράδοση του προφήτη μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχάμαντ Αμπού Γιουσούφ, ένας ιμάμης, μετά την πρωινή προσευχή του μπροστά από χίλιους πιστούς στο κέντρο της Ντάκας.

«Η ζωή είναι αβάστακτη εξαιτίας της έλλειψης βροχής», υπογράμμισε. «Οι φτωχοί υποφέρουν πάρα πολύ».

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα στη χώρα. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, η μέση ανώτερη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Ντάκα αυτήν την εβδομάδα ήταν κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των 30 τελευταίων ετών την ίδια περίοδο.

«Αυτός ο μήνας Απρίλιος είναι ένας από τους θερμότερους μετά την ανεξαρτησία» το 1971, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ταρίφουλ Νεουάζ Καμπίρ, ένας μετεωρολόγος.

Τα νοσοκομείο της παράκτιας περιοχής Πατουακάλι έκαναν λόγο για τοπικές επιδημίες διάρροιας που οφείλονται μεταξύ άλλων στην αύξηση των θερμοκρασιών, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχίατρος της χώρας Μπούπεν Τσάντρα Μοντάλ.

«Ο αριθμός των ασθενών με διάρροια είναι πολύ αυξημένος φέτος», συνέχισε για να καταλήξει πως «όλο αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ