Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πως η Κίνα ήθελε να επηρεάσει την Ιντερπόλ

Τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία Covid 19 και την αντίδραση του ΠΟΥ στον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την ουδετερότητα των διεθνών οργανισμών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σιωπηρά αποδεκτό ότι οι χώρες που ασκούν οικονομική και πολιτική εξουσία, επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις διαδικασίες στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά αυτές πάντοτε διέπονται από καθιερωμένες αρχές και δημοκρατικές πρακτικές. Μια ανησυχητική τάση που τώρα αρχίζει να αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα, είναι ότι η Κίνα να χρησιμοποιεί την οικονομική της ώθηση με διπλωματικούς ελιγμούς για να χτίσει ισχυρές σχέσεις, να διορίσει τους υποψηφίους της στα πολυμερή φόρουμ και να προωθήσει τα κεκτημένα πολιτικά της συμφέροντα.

Το 2016, το Πεκίνο ώθησε τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Μενγκ Χονγκγουέι στο γραφείο της Ιντερπόλ στις εκλογές στο Μπαλί, όπου ψήφισαν 830 αρχηγοί αστυνομίας και ανώτεροι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου από 164 χώρες. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 1945 που η Κίνα κατάφερε να εκλεγεί στην Προεδρία στην Ιντερπόλ. Κινέζοι αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις για ψήφους, προσφέροντας βοήθεια με δισεκατομμύρια δολάρια στις κυβερνήσεις των μικρότερων εθνών και στις αστυνομικές υπηρεσίες τους.

Κατά συνέπεια, το Πεκίνο που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί και χειραγωγεί συστηματικά την παρουσία του στους διεθνείς οργανισμούς, χρησιμοποίησε τη θέση όχι μόνο για να προωθήσει την επιρροή του στην παγκόσμια σκηνή αλλά και για πολιτικούς σκοπούς. Αυτό ήταν αρκετά εμφανές όταν με το διορισμό του Κινέζου Προέδρου στην Ιντερπόλ, η Κίνα άρχισε να παρακολουθεί  αντιφρονούντες της στο εξωτερικό. Ενώ βρισκόταν στην εξουσία, ο Meng προσπάθησε να μεταφράσει τα επίσημα έγγραφα της Ιντερπόλ στην κινεζική γλώσσα με τους τέσσερις Κινέζους βοηθούς του. Τα Κινέζικα δεν είναι μια από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ιντερπόλ και αυτές οι απόπειρες του Μεν. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Meng εξέδωσε επίσης αιτήματα ειδοποίησης «Red Corner» στον Οργανισμό, τα οποία είχαν πολιτικά κίνητρα εναντίον αντιφρονούντων.

Οι ανακοινώσεις της Red Corner εκδίδονται, κατά κανόνα, για να ζητήσουν την σύλληψη ή προσωρινή σύλληψη καταζητούμενων ατόμων με το σύστημα Interpol που χρησιμοποιείται για άτομα που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα.  Μόνο το 2016, η Κίνα εξέδωσε 612 «Ειδοποιήσεις» και ζήτησε την έκδοση εκείνων κατά των οποίων εκδόθηκαν οι ειδοποιήσεις. Στη διαδικασία, κατάφερε να εξασφαλίσει την έκδοση 17 ατόμων τον ίδιο χρόνο. Στο διάστημα αυτό, η Κίνα αύξησε τη χρηματοδότησή της στην Ιντερπόλ. Το 2019, η Κίνα είχε την έβδομη μεγαλύτερη συνεισφορά στην Ιντερπόλ με συμμετοχή άνω των δύο εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Το 2010, η Κίνα είχε συνεισφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Με αυτές τις εξελίξεις, το 2019, η HRW εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ιντερπόλ, έγραψε μια επιστολή που εγείρει ανησυχία για την ηγεσία του Μενγκ. Αυτές οι ειδοποιήσεις για την «Red Corner», στο παρελθόν, έχουν εκδοθεί για ττον Dolkun Isa, ακτιβιστή με έδρα τη Γερμανία που εργάζεται για τα δικαιώματα της κοινότητας των Ουιγούρων στο Xinjiang και τον Wang Zigang με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ειδοποίηση εναντίον της Dolkun Isa, ανακλήθηκε αργότερα από την Ιντερπόλ κατά τη διάρκεια της θητείας του Μενγκ και η Κίνα είχε εκφράσει σοβαρή δυσαρέσκεια για την απόφαση αυτή και ήταν απογοητευμένη με τον Μενγκ που επέτρεψε την ακύρωση.  Ο Μενγκ συνελήφθη αργότερα από την κινεζική κυβέρνηση με υποτιθέμενες κατηγορίας διαφθοράς και καταδικάστηκε σε δεκατρία χρόνια φυλάκιση. Ερχόμενοι στην Ιντερπόλ, η Κίνα είχε κατά νου να στοχεύσει κυρίως τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς αυτές οι χώρες είναι οι κορυφαίοι προορισμοί για τους Κινέζους «φυγάδες». 

Είναι ενδιαφέρον ότι η Κίνα δεν έχει συνθήκη έκδοσης με καμία από τις δύο χώρες. Η Κίνα, επομένως, χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ εκτενώς ως μηχανισμό, για να επαναφέρει τους πολιτικούς αντιφρονούντες από αυτές τις χώρες, για να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη στην Κίνα. Το 2019, το Πεκίνο καυχιέται ότι 58 από τους 100 κορυφαίους φυγάδες του θα επιστρέψουν εθελοντικά στην Κίνα για «επιεικείς τιμωρίες»!

Η Human Rights Watch (HRW) ανέφερε ότι η Κίνα έκανε κατάχρηση της ειδοποίησης «Red Corner» της Ιντερπόλ για να παρενοχλήσει, να κρατήσει και να στοχεύσει συγγενείς ύποπτων με έδρα την Κίνα που ζουν εκτός Κίνας, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στην Κίνα. 

Οι πολύ πρόσφατες συζητήσεις και συζητήσεις για σοβαρές καταχρήσεις στην περιοχή του Σινγιάνγκ, δημιουργούν ήδη μια παγκόσμια αντίδραση εναντίον της Κίνας. Σε μια κρίσιμη συγκυρία, όταν η αντίδραση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ έγινε ισχυρή και οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για το ζήτημα του Θιβέτ και η δημοκρατία στην Κίνα έχουν οργανωθεί καλύτερα, η Κίνα αισθάνεται την ανάγκη να περιορίσει αυτές τις δραστηριότητες με ισχυρότερο τρόπο. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να διατηρήσει τις αξίες και τις αρχές της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στους πολυμερείς οργανισμούς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ