Κοινωνία

Κίνδυνος για Ελλάδα-Τουρκία-Βούλγαρος σεισμολόγος μιλά για το ρήγμα της Φιλιππούπολης που μπορεί να δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ

Κινδυνεύει η περιοχή μας από σεισμό μεγάλης έκτασης μετά τον ισχυρό στην ΝΑ Τουρκία;

“Τα Βαλκάνια είναι μια άκρως σεισμική περιοχή, με την Ελλάδα και την Τουρκία να έχουν περισσότερες περιοχές με σεισμική δραστηριότητα από τη Βουλγαρία”, δήλωσε ο  Νικολάι Μιλόσεφ, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής, Γεωδαισίας και Γεωγραφίας στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (NIGGG-BAS).

Ο ίδιος σχολίασε δήλωση του Τούρκου επιστήμονα και Καθηγητή Μεχμέτ Αλί Καγιά, σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο ρήγμα που διασχίζει τη Φιλιππούπολη και φθάνει στην Αδριανούπολη, αναμένεται να προκαλέσει σεισμό μεγέθους έως 7 Ρίχτερ, θέτοντας σε κίνδυνο κυρίως τον Τσιρπάν, Πλόβντιβ και Στάρα Ζαγόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προβλέπει ο Βούλγαρος σεισμολόγος και επικεφαλής της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας

“Οι σεισμοί στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτεροι από άποψη ποσότητας και μεγέθους από εκείνους στη Βουλγαρία”, είπε ο Μιλόσεφ, σημειώνοντας ότι τα εδάφη των δύο χωρών είναι επίσης μεγαλύτερα από τα εδάφη της Βουλγαρίας.

"Οι σεισμοί δεν προβλέπονται ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "για να γίνει μια πρόβλεψη πρέπει να γνωρίζει πού μπορεί να συμβεί ένας σεισμός, πόσο δυνατός μπορεί να είναι και πότε μπορεί να συμβεί".

"Έχουμε έναν σεισμικό χάρτη ζωνών της Βουλγαρίας και γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα πιθανά κέντρα αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.

Το Πλόντιβ, το Τσιρπάν και η Στάρα Ζαγόρα, βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

Οι εκτιμήσεις για το μέγιστο μέγεθος του σεισμού σε αυτές τις περιοχές γίνονται με βάση τους ιστορικούς σεισμούς και τη δομή του φλοιού της Γης. Δεν υπάρχουν προς το παρόν λόγοι να πιστεύουμε ότι υπάρχει αλλαγή στη σεισμολογική κατάσταση”, δήλωσε ο Διευθυντής του NIGGG-BAS.

“Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλέψεις για σεισμούς πουθενά στον κόσμο, ούτε καν στην Ιαπωνία”, σημείωσε ο Μιλόσεφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένας σοβαρός σεισμός έπληξε πρόσφατα την Ιαπωνία και δεν είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις εκ των προτέρων.

«Η Ιαπωνία έχει συστήματα προειδοποίησης που υποτίθεται ότι ενεργοποιούνται αρκετά δευτερόλεπτα πριν συμβεί ένας σεισμός, ενώ διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, επιβραδύνονται τα τρένα υψηλής ταχύτητας και οι αντιδραστήρες των πυρηνικών εργοστασίων (N-Plants) κλείνουν, μειώνοντας έτσι τις ζημιές από τον σεισμό», είπε ο Μιλόσεφ.

«Το μόνο βιώσιμο σύστημα προειδοποίησης για τη Βουλγαρία είναι πιθανώς αυτό για τους σεισμούς που συμβαίνουν στη Βράντσεα της Ρουμανίας, καθώς η απόσταση είναι μεγαλύτερη και οι πληροφορίες αναμένεται να φτάσουν στη Σόφια έως και 20-30 δευτερόλεπτα πριν γίνει αισθητός ο σεισμός», σημείωσε.

Ο ισχυρότερος σεισμός στη Βουλγαρία σημειώθηκε στο χωριό Κρούπνικ (Νοτιοδυτική Βουλγαρία) στις 4 Απριλίου 1904. Το μέγεθος αυτού του σεισμού έχει μετρηθεί γύρω στα 7,8, υπενθύμισε ο Μιλόσεφ.

“Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπήρχαν όργανα που να μετρούν το μέγεθος των σεισμών εκείνη την εποχή και εκτιμήθηκε εξετάζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις”, πρόσθεσε.

Πολλοί εκτιμούν ότι η περιοχή των Βαλκανίων και ειδικά του τόξου της Κωνσταντινούπολης, θα δώσουν ένα μεγάλο σεισμό το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα,λόγω του σεισμού στην ΝΑ Τουρκία με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα, προκαλώντας φόβο στο κοινό, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες σεισμολόγων σε Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, πιθανότατα αναμένοντας και νέα σεισμικά φαινόμενα.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ