Τα νεογέννητα βρέφη, τους πρώτους μήνες της ζωής τους, συνήθως αρρωσταίνουν πολύ από κατά τα άλλα ήσσονος σημασίας ασθένειες, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα και αυτό γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε τον χρόνο να αναπτύξει ανοσολογικές απαντήσεις σε αυτές τις ασθένειες, οπότε δεν είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά (για αυτό κρίνεται απαραίτητος ο θηλασμός κατά τους πρώτους 6 μήνες του νεογνού, καθώς μέσω του μητρικού γάλακτος παίρνει και αντισώματα από το σώμα της μητέρας, που είναι ένας φυσικός τρόπος παθητικής ανοσίας για αυτό), σύμφωνα με το wikihealth.gr. Εκτός από το θηλασμό, τι πρέπει να κάνετε λοιπόν, ως γονέας για να προστατεύσετε το βρέφος σας από αυτές τις ασθένειες; (Με αυτούς τους φυσικούς τρόπους θα ανακουφίσετε τη γρίπη και το κρυολόγημα)
Πώς θα προστατεύσετε ένα νεογέννητο από τη γρίπη και το κρυολόγημα;
1. Ζητήστε από τους επισκέπτες σας να πλένουν τα χέρια τους
Οι περισσότεροι άνθρωποι, πιστεύουν ότι είναι αγένεια το να ζητήσουν από τους επισκέπτες τους να πλύνουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν το μωρό τους και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη τους. Πρέπει να κατανοήσετε ότι αυτή η απαίτηση δεν είναι καθόλου προσβολή και καθόλου παραλογισμός, διότι στα χέρια μας μαζεύονται τα περισσότερα μικρόβια, τα οποία αν έρθουν σε επαφή με το βρέφος, μπορούν άνετα να το αρρωστήσουν. Με το πλύσιμο των χεριών, ο αριθμός των μικροβίων ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος να μολυνθεί το μωρό σας πριν το ανοσοποιητικό του σύστημα αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, μειώνεται.
2. Χρησιμοποιείστε απολυμαντικό χεριών
Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης των μικροβίων. Αν όμως δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιον νεροχύτη για να πλύνετε τα χέρια σας, τότε στραφείτε προς το απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα, το οποίο προσφέρει αρκετά καλή προστασία, σκοτώνοντας και απομακρύνοντας τα μικρόβια από τα χέρια.
3. Βεβαιωθείτε ότι τα άτομα που φροντίζουν το μωρό σας είναι εμβολιασμένα
Όλοι όσοι φροντίζουν το μωρό σας πρέπει να έχουν λάβει όλα τους τα εμβόλια. Ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο που πρέπει να έχουν οι ενήλικες είναι το εμβόλιο του κοκκύτη, διότι τα ποσοστά κοκκύτη σε βρέφη αυξάνονται, ακριβώς γιατί οι ενήλικες που συναναστρέφονται μαζί τους δεν είναι πλήρως ανοσοποιημένοι. (Αυτά τα εμβόλια πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε οι παππούδες και οι γιαγιάδες)
Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντικά για τους φροντιστές των μωρών είναι και τα εμβόλια κατά της γρίπης, διότι τα ίδια τα μωρά δεν μπορούν να εμβολιαστούν πριν την ηλικία των έξι μηνών.
4. Μείνετε μακριά από άρρωστους ανθρώπους
Το να μένετε μακριά από άρρωστους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του μωρού σας, διότι αν αρρωστήσετε, σίγουρα θα αρρωστήσει και το μωρό σας με το οποίο συναναστρέφεστε καθημερινά. Εάν γνωρίζετε ότι, για παράδειγμα, η γιαγιά του μωρού ή κάποιος φίλος σας είναι άρρωστος, ζητήστε του να μην σας επισκεφτεί μέχρι να αναρρώσει. Φυσικά, δεν μπορείτε να γνωρίζετε πάντα αν οι γύρω σας είναι άρρωστοι (κάποιοι μπορεί να βρίσκονται σε φάση επώασης του μικροβίου και να μην έχουν εμφανίσει συμπτώματα), αλλά προσπαθήστε να είστε παρατηρητικοί και προσεκτικοί για να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για το μωρό σας.
5. Φροντίστε να θηλάζετε το μωρό σας
Ο θηλασμός είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους που έχετε στη διάθεσή σας, για να χαρίσετε επιπλέον προστασία στο μωρό σας. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που αναπτύσσουν και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους και το προστατεύουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να το αρρωστήσουν. Παρόλα αυτά, το μητρικό γάλα δεν κάνει θαύματα και ως εκ τούτου ακόμη και αν θηλάζει ένα μωρό, υπάρχει πιθανότητα να αρρωστήσει. (Γιατί είναι σημαντικές οι πρώτες 1000 μέρες της ζωής ενός ανθρώπου)
6. Αποφύγετε για κάποιο διάστημα τους δημόσιους χώρους
Δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας που να υποδεικνύει το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι μετά τον τοκετό, αλλά οι επισκέψεις σε δημόσιους χώρους στους οποίους μαζεύονται πολλά άγνωστα άτομα, θεωρείται επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον τους πρώτους δύο μήνες της ζωής του μωρού σας. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να επισκεφτείτε ανοιχτούς χώρους τις ημέρες που έχει καλό καιρό για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Η επίσκεψη, για παράδειγμα, σε ένα πάρκο στο οποίο δεν υπάρχει πολύς κόσμος, θα κάνει καλό και σε εσάς και στο μωρό σας.