Επιστήμες Υγείας

Η λοίμωξη με COVID-19 επιταχύνει την εξέλιξη της άνοιας

Η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με προϋπάρχουσα άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease Reports. Οι ασθενείς με όλους τους υποτύπους άνοιας που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη παρουσίασαν ταχέως προοδευτική άνοια μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2.

Από το πρώτο κύμα του COVID-19, οι νευρολόγοι έχουν παρατηρήσει τόσο οξέα όσο και μακροχρόνια νευρολογικά σύνδρομα και νευροψυχιατρικά επακόλουθα αυτής της μολυσματικής νόσου. Οι γνώσεις σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στην ανθρώπινη γνωστική λειτουργία παρέμειναν μέχρι στιγμής ασαφείς, με τους νευρολόγους να αναφέρονται στην «ομίχλη εγκεφάλου».

Μια ομάδα ερευνητών που ώθησαν να κατανοήσουν καλύτερα και να διαλύσουν αυτήν την ομίχλη διερεύνησαν τις επιπτώσεις του COVID-19 στη γνωστική εξασθένηση σε 14 ασθενείς με προϋπάρχουσα άνοια (τέσσερις με νόσο του Αλτσχάιμερ, πέντε με αγγειακή άνοια, τρεις με άνοια από τη νόσο του Πάρκινσον, και δύο με τη συμπεριφορική παραλλαγή της μετωποκροταφικής άνοια), οι οποίοι είχαν υποστεί περαιτέρω γνωστική επιδείνωση μετά τον COVID-19.

Οι επικεφαλείς ερευνητές Σουβίκ Ντουμπέι, MD, DM, από το Τμήμα Νευροϊατρικής, Bangur Institute of Neurosciences (BIN), Καλκούτα, Δυτική Βεγγάλη, Ινδία, και Χουλιάν Μπενίτο-Λεόν, MD, PhD, από το Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «12 de Octubre», Μαδρίτη, Ισπανία, εξήγησαν:

«Υποθέσαμε ότι πρέπει να υπήρχε κάποια επιβλαβής επίδραση του COVID-19 σε ασθενείς με προϋπάρχουσα άνοια, προεκτείνοντας την κατανόησή μας από τη γνωστική επίδραση αυτής της ιογενούς λοίμωξης σε ασθενείς χωρίς άνοια. Ωστόσο, η αξιολόγηση μετά τον COVID-19 των γνωστικών διαταραχών σε ασθενείς με προϋπάρχουσα άνοια είναι δύσκολη λόγω πολλαπλών συγχυτικών παραγόντων και προκαταλήψεων».

Εκτός από τη διαπίστωση ότι όλοι οι υποτύποι άνοιας, ανεξάρτητα από τους προηγούμενους τύπους άνοιας των ασθενών, συμπεριφέρονταν σαν ταχέως προοδευτική άνοια μετά την COVID-19, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι η γραμμή οριοθέτησης μεταξύ των διαφορετικών τύπων άνοιας έγινε εξαιρετικά θολή μετά την COVID-19.

Ο συν-ερευνητής Ρίτγουικ Γκος, MD, Τμήμα Γενικής Ιατρικής, Ιατρικό Κολλέγιο και Νοσοκομείο Μπουρντγουάν, Μπουρντγουάν, Δυτική Βεγγάλη, Ινδία, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την υποτυποποίηση της άνοιας. «Είναι πιο δύσκολο στη μετά-COVID-19 εποχή, όπου το ιστορικό αυτής της ιογενούς λοίμωξης παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Λίγοι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 χωρίς προϋπάρχουσα άνοια έχουν φαινοτυπικά και απεικονιστικά παρόμοιες εγκεφαλικές αλλαγές που μιμούνται άλλες εκφυλιστικές και αγγειακές άνοιες».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου τύπου άνοιας άλλαξαν μετά τον COVID-19 και τόσο οι εκφυλιστικές όσο και οι αγγειακές άνοιες άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν μικτή άνοια τόσο κλινικά όσο και ακτινολογικά.

Μια ταχέως και επιθετικά επιδεινούμενη πορεία παρατηρήθηκε σε ασθενείς με ύπουλη έναρξη, αργά προοδευτική άνοια και οι οποίοι προηγουμένως ήταν γνωστικά σταθεροί. Η ατροφία του φλοιού ήταν επίσης εμφανής στις επόμενες παρακολουθήσεις της μελέτης. Η πήξη που περιλαμβάνει μικρά αγγεία και φλεγμονή, η οποία συσχετίστηκε περαιτέρω με αλλαγές στην ένταση της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, θεωρήθηκε ο πιο σημαντικός παθογενετικός δείκτης.

Η ταχεία εξέλιξη της άνοιας, η προσθήκη περαιτέρω βλαβών/επιδείνωσης των γνωστικών ικανοτήτων και η αύξηση ή η νέα εμφάνιση αλλοιώσεων της λευκής ουσίας υποδηλώνουν ότι οι εγκέφαλοι που είχαν προηγουμένως διακυβευτεί έχουν ελάχιστη άμυνα για να αντέξουν μια νέα προσβολή (δηλ. ένα «δεύτερο χτύπημα» όπως η μόλυνση /δυσρυθμισμένη ανοσοαπόκριση και φλεγμονή).

Σύμφωνα με τον Δρ. Σουβίκ Ντουμπέι και τους συν-ερευνητές του, «η «ομίχλη εγκεφάλου» είναι μια διφορούμενη ορολογία χωρίς συγκεκριμένη απόδοση στο φάσμα των γνωστικών επακόλουθων μετά τον COVID-19. Με βάση την εξέλιξη των γνωστικών ελλειμμάτων και τη συσχέτιση με τις αλλαγές στην ένταση της λευκής ουσίας, προτείνουμε έναν νέο όρο: «ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ» (δηλ. κόπωση, μειωμένη ευφράδεια, έλλειμμα προσοχής, κατάθλιψη, εκτελεστική δυσλειτουργία, επιβράδυνση της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών, και υποφλοιώδης εξασθένηση της μνήμης)».

Η συν-ερευνήτρια Μάχουα Τζάνα Ντουμπέι, MD, Τμήμα Ψυχιατρικής, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Μπερχαμπούρ, Μπερχαμπούρ, Δυτική Βεγγάλη, Ινδία, πρόσθεσε, «μέσα σε διάφορες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του COVID-19, γνωστικά ελλείμματα, όταν συνοδεύονται από κατάθλιψη και/ή απάθεια και κόπωση σε ασθενείς με ή χωρίς προϋπάρχουσα άνοια, απαιτούν σχολαστική αξιολόγηση, επειδή επιβάλλει πρόσθετο άγχος και επιβάρυνση στους φροντιστές, ένα από τα πιο σημαντικά αλλά συχνά ξεχασμένα ζητήματα που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν τη θεραπεία».

«Καθώς η γήρανση του πληθυσμού και η άνοια αυξάνονται παγκοσμίως, πιστεύουμε ότι η αναγνώριση προτύπων των γνωστικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με τον COVID-19 είναι επειγόντως απαραίτητη για να γίνει διάκριση μεταξύ των γνωστικών διαταραχών που σχετίζονται άμεσα με τον COVID-19 και άλλων τύπων άνοιας. Αυτή η κατανόηση θα έχει οριστικό αντίκτυπο στη μελλοντική έρευνα για την άνοια», κατέληξε ο Δρ Σουβίκ Ντουμπέι.

«Τα αυξανόμενα επιδημιολογικά στοιχεία για τη συσχέτιση του COVID-19 και της άνοιας είναι ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας με τον COVID-19 και αυξημένος κίνδυνος COVID-19 σε ασθενείς με άνοια υποδηλώνει κοινή παθογένεια. Οι Ντουμπέι και άλλοι διευκρινίζουν περαιτέρω αυτή τη σύνδεση αποδεικνύοντας ότι ο COVID-19 αλλάζει θεμελιωδώς την πορεία της άνοιας ανεξάρτητα από την αιτία», παρατήρησε ο Τζορτζ Πέρι, PhD, Αρχισυντάκτης, Journal of Alzheimer's Disease και Semmes Distinguished University Chair in Neurobiology στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...