Οι ερευνητές έλεγξαν 739 εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Metropolitan του Κάρντιφ τον Ιούλιο του 2020 κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και τους παρακολουούσαν για τρεις μήνες.
Επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες μπορούν να δημιουργήσουν έως και τρεις φορές περισσότερα αντισώματα κορονοϊού από τις γυναίκες κατόπιν ασυμπτωματικής μόλυνσης από τον ιό. Μάλιστα τείνουν να τα διατηρούν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν και η παραγωγή αντισωμάτων αποτελεί το θεμέλιο της ανοσίας, παραμένει ασαφές το πόσο καιρό διαρκούν και αν παρέχουν επαρκή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης.
Περίπου το 3,65% των συμμετεχόντων στην έρευνα βρέθηκε
ότι είχαν αντισώματα κορονοϊού, ελαφρώς χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο της Βρετανίας που ήταν μεταξύ 4% και 6% εκείνη την εποχή.
Όλοι οι συμμετέχοντες ωστόσο ανέφεραν ότι αισθάνονται καλά και δεν είχαν διαγνωστεί με COVID-19. Ορισμένοι ανέφεραν μονάχα μερικά σποραδικά ήπια συμπτώματα τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό τα επίπεδα αντισωμάτων κορονοϊού ήταν τρεις φορές υψηλότερα στους άνδρες από τις γυναίκες.
Παράλληλα, στη μελέτη παρακολούθησης τρεις μήνες αργότερα, μεταξύ εκείνων που είχαν προηγουμένως διαπιστωθεί ότι είχαν αντισώματα κορονοϊού, το 21,7% δεν είχε πλέον. Περίπου το 80% εκείνων που έχασαν πλήρως τα αντισώματά τους ήταν γυναίκες και τείνουν να είναι, κατά μέσο όρο, δέκα χρόνια μεγαλύτερες σε σχέση με τις γυναίκες που κατάφεραν να διατηρήσουν τα αντισώματά του, υποδηλώνοντας κάποια τροποποιημένη ανοσοαπόκριση που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.
Η ανοσία στον κορονοϊό φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με τα φύλα και εξαρτάται από την ηλικία ενός ατόμου, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίστοιχες προκλήσεις στο μέλλον όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών και την διατήρηση των αντισωμάτων.