Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Επιστήμες Υγείας

Ο εξωτερικός φωτισμός μπορεί να αυξήσει τον καρκίνο του εντέρου κατά 60%

Τη συσχέτιση μεταξύ του αστικού εξωτερικού φωτισμού, και ιδίως του μπλε φωτός, και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου θέτει για πρώτη φορά επί τάπητος ερευνητική μελέτη που φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης Έλληνα καθηγητή Μανώλη Κογεβίνα, επιστημονικού διευθυντή στο Institute for Global Health (ISGlobal) της Βαρκελώνης

Επιστημονική ομάδα υπό την εποπτεία του καθηγητή Μανώλη Κογεβίνα ανέλυσε δεδομένα που αντλήθηκαν μέσω του MCC-Spain project και τα οποία αφορούσαν σε περίπου 2.000 ενήλικες στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, εκ των οποίων οι 660 έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου και οι υπόλοιποι επελέγησαν τυχαία από τον τοπικό πληθυσμό για τις ανάγκες της έρευνας που δημοσιεύεται στο Epidemiology.

Τα επίπεδα τεχνητού φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας καθορίστηκαν με τη χρήση δορυφορικών λήψεων από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα συμπεράσματα της μελέτης και από τις δύο πόλεις κατέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν τον υψηλότερο βαθμό έκθεσης στο μπλε φως διέτρεχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό που είχε μικρότερη έκθεση. Δεν εντοπίστηκε κάποια συσχέτιση με φωτισμό πλήρους φάσματος.

Η νυχτερινή έκθεση στο φως, ειδικά το μπλε φως, μπορεί να μειώσει την παραγωγή και την έκκριση μελατονίνης αναλόγως της έντασης και του μήκους κύματος του φωτός, εξηγεί ο κ. Κογεβίνας σημειώνοντας πως υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τις συνέπειες του φωτός στα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Ο ίδιος ταυτόχρονα επισημαίνει πως η σχετική έρευνα για τις πιθανές συνέπειες βρίσκεται πάντως σε αρχικά στάδια και απαιτείται περαιτέρω δουλειά για την έκδοση ορθών, τεκμηριωμένων συστάσεων.

Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι και έχει διαπιστωθεί σε προγενέστερες μελέτες για τις αρνητικές επιπτώσεις του μπλε φωτός στην υγεία πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατατάσσει τη νυχτερινή εργασία ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο -ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου συσχετίζονται με τον υψηλότερο κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τεχνητό μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, οθόνες υπολογιστών, κινητών, τάμπλετ και τηλεοράσεων, και τους περισσότερους λευκούς λαμπτήρες LED έχει συσχετιστεί με ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, περιλαμβανομένων διαταραχών ύπνου, παχυσαρκίας και διάφορων τύπων καρκίνου.

Προηγούμενη μελέτη του ίδιου του Institute for Global Health της Βαρκελώνης είχε εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Στη νέα έρευνα χρησιμοποιήθηκε η ίδια μεθοδολογία για την ανάλυση της σχέσης μεταξύ μπλε φωτός και καρκίνου του παχέος εντέρου, του τρίτου σε συχνότητα καρκίνου παγκοσμίως μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Μανώλης Κογεβίνας, επιστημονικός διευθυντής του Severo Ochoa Distinction στο ISGlobal, ο οποίος συντόνισε τη νέα μελέτη.

Επισημαίνεται ότι επειδή η έκθεση στο αστικό τεχνητό φως εκτιμήθηκε βάσει δορυφορικών εικόνων, στον υπολογισμό δεν ελήφθησαν υπόψη ατομικές συμπεριφορές όπως η χρήση ρολών στα παράθυρα, η οποία είναι συνήθης στην Ισπανία και τις μεσογειακές χώρες. Η εκτίμηση της έκθεσης στο τεχνητό φως μπορεί να ερμηνευτεί κατ’ επέκταση ως η ποσότητα φωτός στο οποίο εκτίθενται όσοι βρίσκονται έξω από το σπίτι και μέσα στο σπίτι πριν κλείσουν τα παραθυρόφυλλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ