Το πεπόνι, αυτό το μεγάλο φρούτο με τη “δικτυωτή” φλούδα και κιτρινοπράσινη σάρκα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και A, βήτα-καροτίνη και κάλιο. Είναι επίσης μέτριο σε περιεκτικότητα φυτικών ινών και έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τη θρεπτική αξία και τα οφέλη του πεπονιού και θα μάθουμε σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλειά του, σύμφωνα με το wikihealth.
Ποια είναι τα οφέλη του πεπονιού;
Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την ανθρώπινη υγεία. Ορισμένα από τα οφέλη του πεπονιού είναι τα ακόλουθα:
- Καλή ενυδάτωση: Τα πεπόνια αποτελούνται σχεδόν κατά 91% από νερό. Μπορούν, ως εκ τούτου, να καλύψουν τις ανάγκες που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός σε νερό, καθώς το 20% του νερού που χρειάζεται το σώμα, τείνει να εξασφαλίζεται μέσω τροφίμων.
- Απώλεια βάρους: Η υψηλή περιεκτικότητα του πεπονιού σε νερό και φυτικές ίνες, μπορεί να μειώσει την πείνα, να ευνοήσει τον κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο, γεγονός που ευνοεί την απώλεια βάρους. Ένα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει 60 θερμίδες, οπότε μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή άλλων σνακ πλούσιων σε θερμίδες, που η κατανάλωσή τους αυξάνει το σωματικό βάρος.
- Υγεία ματιών: Το πεπόνι είναι πλούσιο σε β- καροτίνη, στην οποία οφείλεται το πορτοκαλί χρώμα της σάρκας του. Η β- καροτίνη είναι ένα αντιοξειδοτικό που στο ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά τα μάτια να παραμένουν υγρά, μειώνοντας τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας. Την ίδια ώρα, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Δύο άλλα αντιοξειδοτικά που περιέχει το πεπόνι είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία υποστηρίζουν την γενική υγεία των ματιών και επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
- Υγεία της καρδιάς: Ένα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει το 10% της ημερήσιας δόσης καλίου που χρειάζεται το σώμα. Το κάλιο μειώνει την επίδραση του νατρίου και βοηθά στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Την ίδια ώρα, το πεπόνι περιέχει ελάχιστη ποσότητα νατρίου, ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου χοληστερίνη, πράγμα που το καθιστά καλό για την υγεία της καρδιάς.
- Ανοσοποιητικό σύστημα: Όπως είπαμε πιο πάνω, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για διάφορες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Την ίδια ώρα, η βιταμίνη C ενισχύει τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των αναπνευστικών και των συστηματικών λοιμώξεων. Ένα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει 65 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C.
- Υγεία δέρματος: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου, προάγουν την επούλωση των πληγών και προστατεύουν από την φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
- Καλή πέψη: Το πεπόνι είναι ένα εύπεπτο φρούτο. Είναι πλούσιο σε νερό, γεγονός που ευνοεί την ευκολότερη μετακίνησή του στον πεπτικό σύστημα και συμβάλλει στην καλύτερη διάσπασή του, ώστε το σώμα να απορροφά αποτελεσματικότερα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Την ίδια ώρα, το πεπόνι περιέχει φυτικές ίνες που ευνοούν τις κινήσεις του εντέρου, βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ποια η διατροφική αξία του πεπονιού;
Πιο κάτω αναγράφονται τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει μια μερίδα πεπόνι (177 γραμμάρια), αντανακλώντας τη θρεπτική του αξία.
- Θερμίδες: 60,2
- Πρωτεΐνη: 1,49 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 14,4 γραμμάρια
- Ολικά λιπαρά: 0,3 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 13,9 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1,59 γραμμάρια
- Νάτριο: 28,3 mg
- Σίδηρος: 0,37 mg
- Ασβέστιο: 15,9 mg
- Κάλιο: 473 mg
- Φώσφορος: 26,6 mg
- Βιταμίνη C: 65 mg
- Βιταμίνη Α: 299 μικρογραμμάρια (mcg)
Το πεπόνι αυξάνει τον κίνδυνο σαλμονέλας;
Τα πεπόνια αναπτύσσονται στο έδαφος και ως εκ τούτου, η επιφάνειά τους μπορεί να μολυνθεί εύκολα από διάφορα βακτήρια, ανάμεσά τους και αυτά που ανήκουν στο γένος της σαλμονέλας. Τα πεπόνια αυξάνουν τον κίνδυνο σαλμονέλας, πιθανότητα εξαιτίας της τραχιάς δικτυωτής επιφάνειάς τους, η οποία καθιστά δύσκολο τον πλήρη καθαρισμό τους. Όταν ένα πεπόνι είναι μολυσμένο και κοπεί, τότε η σάρκα του μπορεί να μολυνθεί και η επακόλουθη κατανάλωσή της, μπορεί να προκαλέσει ασθένεια.
Πόσο συχνή είναι η σαλμονέλα;
Η σαλμονέλα είναι μια από τις πιο κοινές μορφές τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με τα στατιστικά, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παθαίνουν σαλμονέλα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με περισσότερους από 30 χιλιάδες να χρειάζονται νοσηλεία. Κάθε χρόνο περίπου 500 άνθρωποι πεθαίνουν από σαλμονέλα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλμονέλας;
Τα συμπτώματα της σαλμονέλας, τα οποία τείνουν να ξεκινούν κάποιες ώρες ή και μέρες μετά την κατανάλωση ενός μολυσμένου τροφίμου και να διαρκούν για έως και μια εβδομάδα, είναι τα ακόλουθα:
- Διάρροια (μερικές φορές με αίμα)
- Πυρετός
- Πόνοι στο στομάχι ή κράμπες στο στομάχι
- Ναυτία και έμετος
- Πονοκέφαλος
Επαναλαμβάνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση από σαλμονέλα είναι τόσο σοβαρή που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.
Η σαλμονέλα προκαλεί πάντα εμετό;
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η σαλμονέλα δεν προκαλεί πάντα εμετό. Τα πιο κοινά συμπτώματα της σαλμονέλας είναι σχεδόν κατά κανόνα, είναι η διάρροια και ο πυρετός.
Ποια άτομα δεν πρέπει να καταναλώνουν πεπόνι;
Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σαλμονέλας, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση πεπονιού, ειδικά αν αυτό είναι κομμένο από πριν και αγνοούν τις συνθήκες υγιεινής κάτω από τις οποίες κόπηκε. Οι πιο ευάλωτες ομάδες ατόμων για σαλμονέλα είναι οι ακόλουθες:
- Παιδιά κάτω των 5 ετών
- Βρέφη κάτω του 1 έτους που δεν θηλάζουν
- Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
- Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD)
- Άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, όπως τα μειωτικά οξέων του στομάχου
Σημειώνεται ότι τα άτομα που έχουν καλά ελεγχόμενο διαβήτη, μπορούν να καταναλώνουν με μέτρο φρούτα όπως το πεπόνι.
Πέραν από το πεπόνι, τι άλλο μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλα;
Πέραν από την κατανάλωση μολυσμένου από σαλμονέλα πεπονιού, σαλμονέλα μπορούν να προκαλέσουν και άλλα μολυσμένα υγρά και τρόφιμα όπως:
- Ωμά αυγά και τσόφλια αυγών
- Ωμό κόκκινο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά
- Φρούτα και λαχανικά
- Μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί
- Ακατέργαστο νερό
Σημειώνεται ότι το αγγιγμα μολυσμένων από σαλμονέλα επιφανειών και το επακόλουθο άγγισμα του προσώπου, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Με ποιους τρόπους μπορείτε να απολαύσετε το πεπόνι σας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν το πεπόνι μόνο του, κομμένο σε κύβους ή φέτες. Εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώσετε το πεπόνι σας με τους ακόλουθους τρόπους:
- Σε φρουτοσαλάτα
- Πρόσθετο σε πράσινη σαλάτα
- Πρόσθετο σε smoothie φρούτων
- Κομμένο σε εξαιρετικά λεπτές φέτες ως γαρνίρισμα ποτών