Ποια είναι τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία μας;
Μπορεί να το χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα, αλλά πόσα γνωρίζετε για τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία; Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: το ελαιόλαδο εξάγεται από ελιές που φυτρώνουν σε δέντρα κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με το wikihealth.
Ως εκ τούτου, το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η διατροφή έχει συνδεθεί με τις γαλάζιες ζώνες – περιοχές του κόσμου όπου οι πληθυσμοί έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ενώ υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες της διατροφής που εμπλέκονται, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο έχει βασικό ρόλο, σύμφωνα με το wikihealth.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα – ή υγιεινά – λιπαρά και είναι αντιφλεγμονώδες. Ως αποτέλεσμα, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων υγείας.
Πιο συγκεκριμένα:
- Καρκίνος – το κύριο μονοακόρεστο λίπος στο ελαιόλαδο, που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι φαινόλες στο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
- Ασθένειες που σχετίζονται με το έντερο – η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι φαινόλες μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές έντερο και να ενισχύσουν την εντερική ανοσία. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
- Καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια – μια ανασκόπηση 32 μελετών διαπίστωσε ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα – μια μελέτη δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσουν τη φλεγμονή, όπως οι πρησμένες αρθρώσεις, και να μειώσουν το οξειδωτικό στρες – κυτταρική βλάβη που προκαλείται από ασταθή άτομα – σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα
Κάνει καλό η κατανάλωση ελαιόλαδου;
Πρόσφατα, πολλές διασημότητες και influencers έχουν ορκιστεί στις καθημερινές λήψεις ελαιόλαδου, προωθώντας την κατανάλωση ελαιόλαδου ως το καλύτερο μυστικό υγείας και ομορφιάς. Ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ελαιόλαδου έχει τους δικούς της κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή να είναι επικίνδυνη.
Το ελαιόλαδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά η κατανάλωσή του δεν είναι απαραίτητη. Ανά κουταλιά της σούπας, το ελαιόλαδο έχει 110 θερμίδες και έτσι η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια κανονική, ισορροπημένη διατροφή λαμβάνουν ήδη αρκετό λάδι μέσω του υγιεινού μαγειρέματος και της προετοιμασίας των γευμάτων. Η υπερβολική ποσότητα λίπους – ανεξάρτητα από το αν είναι υγιεινό ή ανθυγιεινό – μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε συναφή προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή χοληστερόλη.
Το λίπος γενικά, ανεξάρτητα από την πηγή του, μπορεί να ενεργοποιήσει το γαστροκολικό αντανακλαστικό προκαλώντας πιο χαλαρά κόπρανα ειδικά σε όσους πάσχουν από IBS.
Είναι το ελαιόλαδο πόσιμο;
Ενώ το ελαιόλαδο έχει οφέλη για την υγεία του εντέρου, τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος είναι καθαρά ανεπίσημα. Αυτό μπορεί να λειτουργεί για κάποιους, αλλά κάθε άτομο έχει διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πέψη, συμπεριλαμβανομένων των δυσανεξιών στα τρόφιμα, των ορμονικών αλλαγών και του στρες.
Το ελαιόλαδο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά των κυττάρων του δέρματος και να ενεργοποιήσει την παραγωγή κολλαγόνου, γεγονός που συμβάλλει στο να φαίνεται το δέρμα νεότερο. Είναι επίσης αντιβακτηριακό, το οποίο μπορεί να βελτιώσει κοινές δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ακμή. Ωστόσο, η κριτική επιτροπή δεν έχει αποφασίσει αν η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να κάνει πραγματική και ορατή διαφορά.
Έτσι, οι ειδικοί δεν συμβουλεύουν γενικά να πίνετε αυτή την τροφή . Αντ’ αυτού, μια μεσογειακή διατροφή είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη του ελαιόλαδου χωρίς να κάνετε τη διατροφή σας υπερβολικά πλούσια σε λιπαρά. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ελαιόλαδου με μέτρο στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και την παχυσαρκία.
Να θυμηθείτε, η ποιότητα προηγείται της ποσότητας: το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι υψηλής ποιότητας επειδή υφίσταται λιγότερη επεξεργασία από άλλες μορφές, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις από τις ελιές.
Ποια είναι η ιδανική πρόσληψη ελαιόλαδου ημερησίως;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και την Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δύο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα είναι αρκετές για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως η φλεγμονή, και να προάγουν την υγεία της καρδιάς.
Αν σκεφτείτε την ποσότητα που χρησιμοποιείτε για το τηγάνισμα και το ψήσιμο φαγητών ή στις σαλάτες, το να προτιμήσετε αυτό το λάδι στην προετοιμασία του φαγητού είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη του ελαιόλαδου. Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο, με ελαιόλαδο, για να φροντίσετε πραγματικά την καρδιά σας και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
Το συμπέρασμα; Ναι, το ελαιόλαδο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία σας σε μεγάλο βαθμό σε μικρές ποσότητες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το πίνετε!