Διατροφή
Ενημερώθηκε στις:

Μπύρα: Είναι υγιεινό να την προσθέσετε στην διατροφή σας;

Η κατανάλωση μπύρας ωφελεί ως ένα σημείο την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή της, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η ηπατική νόσος και η καρδιαγγειακή νόσος, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Μάλιστα, παρόλο που η μπύρα έχει κάποια θρεπτική αξία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. 

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει η μπύρα;

Παρόλο που η μπύρα θεωρείται μικρής θρεπτικής αξίας ποτό, στην πραγματικότητα περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Α) Μέταλλα

  • Ασβέστιο
  • Χαλκό
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο
  • Μαγγάνιο
  • Πυρίτιο
  • Σελήνιο
  • Φθοριούχο
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Νάτριο
  • Ψευδάργυρο

Β) Βιταμίνες

  • Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη
  • Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη
  • Βιταμίνη Β3 ή νιασίνη
  • Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ
  • Βιταμίνη Β6
  • Φυλλικό οξύ
  • Χολίνη
  • Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη Κ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ) Αμινοξέα

  • Αλανίνη
  • Ασπαρτικό οξύ
  • Γλουταμινικό οξύ
  • Γλυκίνη
  • Προλίνη

Πώς ωφελεί την ανθρώπινη υγεία η μπύρα;

Η μικρή κατανάλωση μπύρας έχει ορισμένες θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μερικών χρόνιων ασθενειών.

1. Καρδιακές παθήσεις

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια έρευνα του 2020, διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν μπύρα σε μέτριες ποσότητες, έχουν υψηλότερη χοληστερίνη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, η λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη, καλύτερη αγγειακή ελαστικότητα και υψηλότερα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Α1. 

Μια άλλη μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση μπύρας, που ορίζεται ως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. 

2. Νευροεκφυλιστική νόσος

Μια μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι η χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση μπύρας, κατάφερε να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια άλλη μελέτη του 2019, επισημαίνοντας ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

3. Σάκχαρο αίματος

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η χαμηλή με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

4. Οστεοπόρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή στα κατάγματα. Η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίζεται κυρίως κατά τη γήρανση. Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019, διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπιναν 2-3 φορές την εβδομάδα μέτρια ποσότητα μπύρας, είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου. 

Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει η κατανάλωση μπύρας;

Παρόλο που η κατανάλωση μπύρας θεωρείται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, αυτό το όφελος μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο όταν η μπύρα καταναλώνεται σε μικρές ή μέτριες ποσότητες. Η υπερκατανάλωση μπύρας μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει:

  • Καρκίνο
  • Ηπατική ανεπάρκεια
  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Διαβήτη
  • Παγκρεατική νόσο
  • Νευροψυχιατρικές παθήσεις
  • Αύξηση βάρους
  • Κατάθλιψη

Σε ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνεται η μπύρα;

Οι Διαιτητικές Οδηγίες για Αμερικανούς (2020-2025), αναφέρουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες μπύρας, τις οποίες ορίζουν ως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ