Η τραγουδίστρια, Γιάννα Τερζή, και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έρρικα Νταουτίδου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την χορτοφαγική διατροφή και κατά πόσο είναι πλήρης και επαρκής για τον οργανισμό.
Το μοντέλο διατροφής που βασίζεται σε προϊόντα που παίρνουμε κατευθείαν από τη φύση, που είναι ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένα και δεν είναι ζωικής προέλευσης, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας. Η ανάγκη όλων μας να τραφούμε πιο υγιεινά έχει κάνει περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες να στρέφονται όλο και περισσότερο σε μία πιο φυτική διατροφή.
«Είχα συνηθίσει από τη μαμά μου που και εκείνη δεν τρώει κρέας, και έτρωγα από μικρή πολλά λαχανικά, στις ΗΠΑ δεν το είχα γιατί εκεί τρώνε πάρα πολύ κρέας. Το έκανα μόνο για ηθικούς λόγους. Δεν τρώω ζωικής προέλευσης προϊόντα, δεν τρώω κρέας και ψάρι, αλλά μέλι τρώω», ανεφερε η Γιάννα Τερζή.
«Ένας βίγκαν απέχει από όλα τα ζωικά προϊόντα, ένας χορτοφάγος μπορεί να τρώει γάλα ή αυγό, υπάρχει ο ιχθυοχορτοφάγος που μπορεί να έχει στη διατροφή του ψάρι. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για την χορτοφαγκή διατροφή. Υπάρχει και η plant- based διατροφή αλλά να τρώνε και κρεάς ενίοτε, είναι οι λεγόμενοι flexitarian», δήλωσε η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έρρικα Νταουτίδου.
«Κανουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο για να δούμε αρχικά εάν υπάρχει κάποια έλλειψη σε κάποια συστατικά. Μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι πλήρης για τον οργανισμό. Μία σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή είναι καλή για τον οργανισμό και μπορεί να καλύψει έναν έφηβο, έναν αθλητή ή μία εγκυμονούσα», πρόσθεσε.
«Μου άρεσε το κρέας αλλά δεν μου άρεσε σε ηθικό επίπεδο, δημιουργούσα ενοχές. Σήμερα δεν μπορώ καθόλου να φάω κρέας», δήλωσε η Γιάννα Τερζή.
«Το μυστικό είναι όποιος το επιθυμεί να γίνει χορτοφάγος να αυξήσει το διατροφικό του λεξιλόγιο, ποικιλία και νέες τροφές. Το τόφου, τα όσπρια είναι ένα καλό παράδειγμα. Με τους ξηρούς καρπούς μπορούμε να φτιάξουμε κάτι σαν τυρί», διευκρίνισε η κ. Νταουτίδου.
«Αφαιρώντας το κρέας δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υγιεινή διατροφή. Χρειάζεται να τρώει κανείς ακατέργαστες τροφές. Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν ίχνη από ζωικές τροφές. Επιπλέον, υπάρχει μελέτη ότι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τους κρεατροφάγους, αλλά αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο», συμπλήρωσε.