Το αλκοόλ, η σοκολάτα και η καφεΐνη έχουν αναφερθεί ως παράγοντες που τον προκαλούν. Δεν είναι ασυνήθιστο τροφές να προκαλούν ημικρανίες ή άλλα είδη πονοκεφάλου, δήλωσε ο Noah Rosen, διευθυντής του Headache Institute at North Shore-LIJ Health System στο Long Island.
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που προκαλούν πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους. Είναι καλή ιδέα να κρατάτε ημερολόγιο για τους πονοκεφάλους σας.
Σοκολάτα
Έρευνες υποδεικνύον ότι το κακάο μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει τα νευρικά κύτταρα που προκαλούν ημικρανίες. Ωστόσο, το 22% όσων εμφανίζουν πονοκέφαλο αναφέρουν ότι η σοκολάτα, τους προκαλεί πονοκέφαλο. Η σοκολάτα μπορεί να λαμβάνει λανθασμένη εικόνα όσον αφορά την πρόκληση πονοκέφαλου, δήλωσε ο Dr. Rosen. Πολλοί άνθρωποι με ημικρανίες έχουν αυξημένη όρεξη και λαχτάρα για τροφές πριν αρχίσει ο πονοκέφαλος. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ημικρανίας παρά η αιτία της, δήλωσε.
Κόκκινο κρασί
Τα θειώδη που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στο κόκκινο κρασί έχουν συνδεθεί με ημικρανίες.
Το αλκοόλ στα ποτά προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Και τα δυο προκαλούν πονοκέφαλο. Άνθρωποι με ημικρανίες έχουν χειρότερη μέθη από οποιοδήποτε είδος αλκοόλ, δήλωσε ο Robert Daroff, καθηγητής νευρολογίας στο Case Western Reserve School of Medicine στο Cleveland.
Καφές
Αν κοιμάστε πιο αργά το Σαββατοκύριακο και ξυπνάτε με πονοκέφαλο, προφανώς έχετε σύνδρομο στέρησης καφεΐνης, δήλωσε ο Dr. Daroff. Λίγη καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ημικρανία και η καφεΐνη μπορεί να περιέχεται σε ορισμένα φάρμακα κατά της ημικρανίας, αλλά πολλή καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται να πίνετε περίπου 200 mg καφεΐνης για να εμφανίσετε πονοκέφαλο στέρησης όταν χάσετε τη δόση σας.
Τυρί: Το παλιό δεν είναι καλό
Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για το τυρί ως παράγοντα που προκαλεί ημικρανία, αλλά γενικά είναι αποδεκτό ότι το ώριμο τυρί είναι πιο πιθανό να προκαλεί πονοκέφαλο, δήλωσε ο Rosen. Ένοχη μπορεί να είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται καθώς οι πρωτεΐνες του τυριού διασπώνται με τον καιρό. Όσο πιο πολύ ωριμάζει ένα τυρί τόσο περισσότερη τυραμίνη έχει. Για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο μπορείτε να μην καταναλώνετε μπλε τυρί, ελβετικό, τσένταρ, γκούντα και παρμεζάνα.
Παγωτό
Ο πόνος που εμφανίζεται όταν τρώμε γρήγορα παγωτό αποτελεί αντίδραση στο κρύο, όχι στο παγωτό καθαυτό.
Ο πονοκέφαλος λόγω παγωτού είναι πιο πιθανός αν έχετε υπερθερμανθεί.
Ο πόνος φτάνει στην οροφή του σε περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Τα κρύα τρόφιμα, όπως το παγωτό μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν ημικρανίες σε ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές, αλλά για τους περισσότερους ο πόνος φεύγει γρήγορα. Η λύση είναι να φάτε το παγωτό σας ή να πιείτε το κρύο ρόφημά σας πιο αργά, συμβουλευθεί ο Daroff.
Μπανάνα
Οι μπανάνες συνήθως δεν αναγράφονται σε λίστες τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο αλλά θα μπορούσαν να προκαλούν ημικρανία σε ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στην τυραμίνη.
Έρευνες δείχνουν ότι η φλούδα έχει περίπου 10 φορές περισσότερη τυραμίνη από τη μπανάνα. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες έρευνες για αυτό, αλλά μπορεί να προτιμήσετε να αποφύγετε τις ίνες της φλούδας που κολλούν στη μπανάνα ή αν το ημερολόγιό σας σας αποκαλύψει ότι η μπανάνα μπορεί να σας προκαλέσει ημικρανία.
Κατεργασμένο κρέας
Ο Rosen δήλωσε ότι δεν υπάρχουν καλές έρευνες που να αναφέρουν ότι το κατεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Ωστόσο, τα νιτρικά και τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε μπέικον, χοτ ντογκ και γεύματα μπορεί να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλούν πονοκέφαλο σε ορισμένους.
Σύμφωνα με την American Headache Society, έρευνες δεν μπορούν να πουν ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους αλλά για πολλούς ανθρώπους υπάρχουν τέτοια τρόφιμα. Η καλύτερη συμβουλή είναι να κρατάτε ημερολόγιο τροφίμων, να αποφεύγετε τροφές που φαίνεται πως σας ενοχλούν, να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να μην παραλείπετε γεύματα.