Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Maine και της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν πάνω από 900 ενήλικες που συμμετείχαν στην Διαχρονική Μελέτη Maine–Syracuse. Μέτρησαν τις διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου για το γιαούρτι, μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής. Επίσης, προσδιόρισαν την υπέρταση ως οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από 140/90 mmHg. Η κανονική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 120/80 mmHg, με οτιδήποτε υψηλότερο να αποτελεί λόγο ανησυχίας.
“Η υπέρταση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τη μειώσουμε και να τη ρυθμίσουμε”, λέει η ερευνήτρια της UniSA, δρ. Alexandra Wade, σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. “Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το γιαούρτι, μπορεί να είναι ικανά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση”.
Πώς τα γαλακτοκομικά και ειδικά το γιαούρτι προλαμβάνουν την υπέρταση
“Τα γαλακτοκομικά περιέχουν μια σειρά μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης”, εξηγεί η δρ. Wade.
“Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί περιέχει επίσης βακτήρια, που προάγουν την απελευθέρωση πρωτεϊνών, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι για τα άτομα με υπέρταση, ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Για όσους κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ισχυρά. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ήταν σχεδόν επτά μονάδες χαμηλότερες από εκείνους που δεν κατανάλωναν γιαούρτι”, πρόσθεσε η ίδια.
Η υπέρταση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα
Παγκοσμίως, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπέρταση.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη υπέρτασης θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και απειλητικά για τη ζωή καρδιακά συμβάντα, όπως έμφραγμα κι εγκεφαλικό.
Συνολικά, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα άτομο πεθαίνει από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε 36 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ!
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Dairy Journal.