Άλλοτε πάλι, η έλλειψη βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων είναι «αθόρυβη», με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιο θρεπτικό συστατικό χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Συμφωνα με το onmed.gr μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Advances in Nutrition καταδεικνύει ότι μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη σε βιταμίνη Ε.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα της βιταμίνης που πρέπει να λαμβάνουμε είναι τα 15 mg.
Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το μπρόκολο.
Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανέλυσαν τεράστιο όγκο δεδομένων που αφορούν στον αντίκτυπο της έλλειψης βιταμίνης Ε και διαπίστωσαν ότι ευθύνεται για τις παρακάτω καταστάσεις:
- Δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος
- Ελλιπή εγκεφαλική ανάπτυξη
- Γενικευμένη αδυναμία του οργανισμού να αντιστέκεται στις λοιμώξεις
- Στις γυναίκες που πρόκειται να κάνουν παιδί είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η έλλειψη βιταμίνης Ε συνδέεται με την ευαισθησία απέναντι σε λοιμώξεις, τον κίνδυνο αναιμίας, την ελλιπή ανάπτυξη και τις επιπλοκές κατά τον τοκετό, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί