Οι έντονες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας δεν έχουν προκαλέσει σύγχυση μόνο στην ντουλάπα μας, αλλά και στον οργανισμό μας. Ως φυσικό επακόλουθο αυτήν την εποχή όλοι τείνουμε να αρρωσταίνουμε και να έχουμε μπουκωμένες μύτες και πονόλαιμο. Σύμφωνα με το olivemagazine.gr εάν αποφεύγεις τα φάρμακα ή απλά ψάχνεις έναν τρόπο να ενισχύσεις τη δράση τους, δοκίμασε τις παρακάτω τροφές, οι οποίες όχι μόνο θα σε ανακουφίσουν από τον έντονο βήχα αλλά θα κάνουν την κατάποση τροφίμων λιγότερο επώδυνη.
1. Γλυκόριζα
Σύμφωνα με έρευνα του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, το τσάι γλυκόριζας μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς αντιδρούσαν τα κύτταρα ποντικών όταν αυτοί έπιναν το εν λόγω ρόφημα για έξι μέρες και βρήκαν ότι παρουσίαζαν αύξηση παραγωγής Τ- λεμφοκυττάρων, που είναι σημαντικά για την προστασία του οργανισμού από ασθένειες.
2. Φασκόμηλο
Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να ανακουφίσει τη σωματική δυσφορία όλων των ειδών, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medical Research, σε συνδυασμό με εχινάκεια είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα κοινά φάρμακα.
3. Παγωτό
Θυμάσαι τότε που έβγαλες τις αμυγδαλές σου και ο γιατρός σε παρακινούσε να φας όσο παγωτό τραβάει η όρεξή σου; Ε κάποιος λόγος υπήρχε. Κι όμως οι κρύες τροφές λειτουργούν ως παυσίπονο. Παραδόξως μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition, το γάλα που περιέχει το αγαπημένο γλύκισμα, δεν χειροτερεύει διόλου τον πονόλαιμο, όπως πολλοί θα φοβόντουσαν.
4. Τσάι
Ίσως το πιο γνωστό γιατροσόφι, το τσάι, με καφεΐνη ή χωρίς, σε δεκάδες γεύσεις, μπορεί να ανακουφίσει από τον πονόλαιμο και να διευκολύνει την κατάποση. Ο καλύτερος συνδυασμός; Πράσινο τσάι με τζίντζερ, λεμόνι και μέλι (Θα καταλάβεις γιατί παρακάτω).
5. Μέλι
Μιας και μιλήσαμε λοιπόν για τσάι, το αγαπημένο γλυκαντικό των Ελλήνων, το μέλι μπορεί, όπως πολύ πιθανόν ήδη ξέρεις, να βοηθήσει με τον πόνο. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει με την καταστολή του πόνου και την καταπολέμηση της λοίμωξης, όπως σημειώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Therapeutics.
6. Τζίντζερ
Χρησιμοποιείται στην ιατρική παράδοση της Ασίας από την αρχαιότητα ως φάρμακο για το κρυολόγημα. Και όχι άδικα, αφού είναι αποτελεσματικό στην τόνωση του οργανισμού και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητές. Θέλεις να ενισχύσεις τη δράση του; Φτιάξε ΑΥΤΗ ή ΑΥΤΟ το ρόφημα και σου υποσχόμαστε ότι ο πονόλαιμος θα έχει φύγει μέχρι να πεις…τζίντζερ!