Διατροφή

Αναψυκτικά: Τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία

Αν και πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις επιβλαβείς συνέπειες που έχουν τα αναψυκτικά στην υγεία, η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Διαβήτης τύπου 2

Δεν είναι μόνο η κληρονομικότητα ή η παχυσαρκία που προκαλούν διαβήτη. Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών συσχετίζεται με την εμφάνιση αυτού του επικίνδυνου είδους διαβήτη, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί σε πολλές περιπτώσεις.

«Το 2018, μια έρευνα έδειξε ότι όσοι πίνουν συχνά αναψυκτικά έχουνε μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που δεν τα καταναλώνουν» εξηγεί η Αμερικανίδα διατροφολόγος Κόρτνεϊ Ντ' Άντζελο στο πόρταλ Eat This, Not That (ΕΤΝΤ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμα και τα αναψυκτικά διαίτης - τα οποία επιλέγουν πολλοί ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική - μπορούν επίσης να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2.

 

Καρδιοπάθειες

Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι οι καρδιοπάθειες. Η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να τις προκαλέσει, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής τους.

«Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, έδειξε πως τόσο τα κανονικά αναψυκτικά όσο και τα διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών» αναφέρει στο ίδιο μέσο η διατροφολόγος Φελίσια Νιούελ.

Η ειδικός αναφέρει η σύνδεση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των αναψυκτικών παρατηρείται «ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους ή άσκησης» σε κάποιο άτομο.

 

Κατάγματα στα οστά

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να κάνει τα κόκκαλα πιο εύθραυστα. Σύμφωνα με τη Νιούελ, θεωρείται ότι το φωσφορικό οξύ που περιέχεται στα αναψυκτικά φθείρει τα κόκκαλα.

«Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε παιδιά και ενηλίκους, η κατανάλωση αναψυκτικών έχει συσχετιστεί με χαμηλή οστική πυκνότητα, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα» σημείωσε.

Μια πιθανή εξήγηση, πάντως, είναι ότι όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά συχνά απορροφούν λιγότερο ασβέστιο και βιταμίνη D.

 

Σπλαχνικό λίπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν δύο είδη λίπους: το υποδόριο λίπος, που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, και το σπλαχνικό λίπος, το οποίο βρίσκεται γύρω από τα όργανά μας.

Το δεύτερο αυτό είδος λίπους συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών συσχετίζεται με τη συσσώρευσή του.

«Όσοι πίνουν περισσότερα αναψυκτικά είναι πιθανότερα να έχουν επιπλέον σπλαχνικό λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές ανωμαλίες και φλεγμονή» αναφέρει στο ΕΤΝΤ η διατροφολόγος Ρέιτσελ Ντίκμαν.

Μεταξύ άλλων, το παραπανήσιο σπλαχνικό λίπος συνδέεται με αντοχή στην ινσουλίνη - που είναι αιτία του διαβήτη και καρδιοπαθειών - και την αύξηση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

 

Αύξηση βάρους

Τα αναψυκτικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και είναι υψηλά σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν κορεσμό και συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

«Τα αναψυκτικά και τα ποτά με ζάχαρη είναι ένας από τους κύριους λόγους που παίρνουμε βάρος» αναφέρει η διατροφολόγος Ζόι Σρέντερ.

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη, το σώμα μας την αναγνωρίζει και προετοιμάζεται να τη χωνέψει, επιταχύνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Ωστόσο, όταν πίνουμε κάτι με ζάχαρη, το σώμα δεν είναι έτοιμο να το μεταβολίσει και δεν αναγνωρίζει αυτές τις θερμίδες.

«Τα αναψυκτικά δεν προκαλούν κορεσμό και έτσι καταλήγετε να τρώτε κι άλλο για να χορτάσετε. Έτσι, οι θερμίδες από το φαγητό προστίθενται σε αυτές από το αναψυκτικό, μαζί με τη ζάχαρη, αυξάνοντας το λίπος» προειδοποιεί η ειδικός.

 

Καρκίνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνα από το 2019, όπου καταγράφηκε η εξέλιξη της υγείας πάνω από 100.000 ενηλίκων, βρέθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά είναι απόδειξη ότι τα ποτά με ζάχαρη, που καταναλώνονται ευρέως σε χώρες της Δύσης, αποτελούν εν δυνάμει τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ