Οι μικρές αποφάσεις που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση, είτε πρόκειται για το βούρτσισμα των δοντιών μας, είτε για τη διατροφή μας, όλα συμβάλλουν στη γενική υγεία μας με κάποιο τρόπο. Ακόμη και τα ποτά που επιλέγουμε να πιούμε παίζουν ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας.
Η κατανάλωση αλκοόλ δύο φορές την ημέρα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καρδιά
Μια νέα μελέτη, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί σε εικονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACA) στις 17 Μαΐου, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά σας.
Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα από άλλη μεγάλη έρευνα σε 53.065 άτομα, με τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες να είναι άνω των 50 ετών και σχεδόν το 60% γυναίκες.
- Ως χαμηλή θεωρήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα
- Ως μέτρια το ένα έως 14 ποτά την εβδομάδα
- Ως υψηλή η κατανάλωση πάνω από 14 ποτών την εβδομάδα
Αν και τα ευρήματα επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες σημείωσαν και το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. “Διαπιστώσαμε ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με στρες στον εγκέφαλο ήταν υψηλότερη στους μη πότες σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Τα άτομα που κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ είχαν το υψηλότερο επίπεδο εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες”, δήλωσε ο δρ. Kenechukwu Mezue με εξειδίκευση στην πυρηνική καρδιολογία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Προηγούμενες μελέτες από την ομάδα μας και άλλους έχουν δείξει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης δραστηριότητας στην αμυγδαλή του εγκεφάλου και ενός υψηλότερου κινδύνου σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατος«, πρόσθεσε.
Οι μέτριοι πότες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με τους μη πότες
Αφού συνέκριναν την κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των 53.064 συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μέτριοι πότες είχαν 20% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα σημαντικό καρδιακό συμβάν σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ. Είχαν επίσης λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες.
«Η σκέψη είναι ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να μειώσετε τα επίπεδα άγχους και, ίσως μέσω αυτών των μηχανισμών, να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων«, δήλωσε ο δρ. Mezue.
Η ACA εξήγησε ότι τα ευρήματα «παρέμειναν στατιστικώς σημαντικά ακόμη και μετά την προσαρμογή τους για να ληφθούν υπόψη άλλες μεταβλητές, όπως καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές και ψυχολογικοί παράγοντες».
Αυτό δεν πρέπει να είναι πράσινο φως για να αρχίσει να πίνει περισσότερο
Οι συγγραφείς επιμένουν ότι αυτή η μελέτη δεν πρέπει να «ενθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ».
«Η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει ευεργετικά τη σύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς», δήλωσε ο δρ. Mezue. «Ωστόσο, το αλκοόλ έχει πολλές σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, βλάβης στο ήπαρ και εξάρτησης, οπότε απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις με καλύτερα προφίλ παρενεργειών που επηρεάζουν ευεργετικά τις εγκεφαλικές-καρδιακές οδούς».
Ένα τέτοιο παράδειγμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής είναι η σωματική άσκηση, η οποία εκτός των άλλων μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος, σημείωσαν οι συγγραφείς.