Διατροφή

Αγκινάρες: Το τρόφιμο που προστατεύει το ήπαρ

Για παράδειγμα, ο κόλιανδρος, το μηλικό οξύ (στα σταφύλια), το κιτρικό οξύ (στα εσπεριδοειδή), το σουκινικό οξύ (στα μήλα και στα βατόμουρα), οι πηκτίνες (στα μήλα και στη φλούδα και στον πολτό των εσπεριδοειδών) και η χλωρέλλα (ένα είδους πράσινου φυκιού) έχουν φυσικές ιδιότητες χηλίωσης, δεσμεύουν και απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό.

Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης βοηθούν, κάνοντας το σώμα πιο αλκαλικό, ώστε να διατηρεί τη σωστή ισορροπία το pH στον οργανισμό.

Η αγκινάρα, που είναι κυριολεκτικά το λουλούδι του γνωστού αυτού φυτού, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο. Αυτό το εδώδιμο λουλούδι είναι πλούσια σε συστατικά που προστατεύουν το ήπαρ, καθώς και σε κυναρίνη, ένα συστατικό που διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος και της ουροδόχου κύστης.

Οι αγκινάρες προστατεύουν και αναγεννούν τα κύτταρα του ήπατος, διεγείρουν την παραγωγή της χολής και προφυλάσσουν το σώμα από τις βλαβερές τοξίνες.

Υποστηρίζουν επίσης τη λειτουργία των νεφρών.

Οι αγκινάρες προστατεύουν τα επίπεδα γλουταθειομίνης του ήπατος από την καταστροφή, λόγω των διάφορων οξειδωτικών παραγόντων.

Γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Οι αγκινάρες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα υψηλή σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, παρέχοει επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Μια μεσαία αγκινάρα περιέχει περίπου 7 γραμμάρια ίνας, η οποία είναι το 23-28% της ημερήσιας πρόσληψης.

Αυτά τα νόστιμα λαχανικά έχουν μόνο 60 θερμίδες ανά μεσογειακή αγκινάρα και περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης - πάνω από το μέσο όρο για φυτικά τρόφιμα.

 

Μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια μεγάλη ανασκόπηση σε περισσότερους από 700 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας καθημερινά για 5-13 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Μια μελέτη σε 143 ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας που λαμβάνεται καθημερινά για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 18,5% και 22,9% της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης, αντίστοιχα.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας μπορεί να αυξήσει την "καλή" χοληστερόλη HDL σε ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη.

Το εκχύλισμα αγκινάρας επηρεάζει τη χοληστερόλη με δύο βασικούς τρόπους.

Πρώτον, οι αγκινάρες περιέχουν λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τον σχηματισμό χοληστερόλης.

Δεύτερον, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας ενθαρρύνει το σώμα σας να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, οδηγώντας σε χαμηλότερα γενικά επίπεδα.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη σε 98 άντρες με υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας ημερησίως για 12 εβδομάδες μείωσε τη διαστολική και συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 2,76 και 2,85 mmHg, αντίστοιχα.

Πώς το εκχύλισμα αγκινάρας μειώνει την αρτηριακή πίεση δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ σας από βλάβες και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων ιστών.

Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών τοξινών από το συκώτι σας.

Σε μία μελέτη, το εκχύλισμα αγκινάρας που χορηγήθηκε σε αρουραίους είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη ηπατική βλάβη, υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και καλύτερη ηπατική λειτουργία μετά από υπερβολική δόση φαρμάκου, σε σύγκριση με αρουραίους που δεν έλαβαν εκχύλισμα αγκινάρας.

Οι μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν επίσης θετικές επιδράσεις στην υγεία του ήπατος.

Για παράδειγμα, μία δοκιμή σε 90 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο έδειξε ότι η κατανάλωση 600 mg από εκχύλισμα αγκινάρας ημερησίως για δύο μήνες οδήγησε σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία.

Σε μια άλλη μελέτη σε παχύσαρκους ενήλικες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, η λήψη εκχυλίσματος αγκινάρας καθημερινά για δύο μήνες είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη φλεγμονή του ήπατος και λιγότερη απόθεση λίπους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που απαντώνται στις αγκινάρες - η κυαναρίνη και η σιλυμαρίνη - είναι εν μέρει υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του εκχυλίσματος αγκινάρας στη θεραπεία της ηπατικής νόσου.

Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Οι αγκινάρες είναι μια μεγάλη πηγή ινών, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές το πεπτικό σας σύστημα προωθώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, έναν τύπο ίνας που λειτουργεί ως πρεβιοτικό.

Σε μία μελέτη, 12 ενήλικες εμφάνισαν βελτίωση στα βακτήρια του εντέρου όταν κατανάλωναν ένα εκχύλισμα αγκινάρας που περιέχει ινουλίνη κάθε ημέρα για τρεις εβδομάδες.

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα δυσπεψίας, όπως φούσκωμα, ναυτία και καούρα.

Μια μελέτη σε 247 άτομα με δυσπεψία κατέδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας ημερησίως για έξι εβδομάδες μείωσε τα συμπτώματα, όπως μετεωρισμό και δυσάρεστα συναισθήματα πληρότητας, σε σύγκριση με τη μη λήψη εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας.

Το Cynarin, μια φυσικά απαντώμενη ένωση στις αγκινάρες, μπορεί να προκαλέσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα, διεγείροντας την παραγωγή χολής, επιταχύνοντας την κίνηση του εντέρου και βελτιώνοντας την πέψη ορισμένων λιπών.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις

Μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες σημειώνουν ότι το εκχύλισμα αγκινάρας εξασθενεί την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ορισμένα αντιοξειδωτικά - όπως ρουτίνη, κερσετίνη, σιλυμαρίνη και γαλλικό οξύ - στις αγκινάρες θεωρούνται υπεύθυνα για αυτές τις αντικαρκινικές επιδράσεις.

Για παράδειγμα, βρέθηκε ότι η σιλυμαρίνη βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος σε μελέτες με ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν ανθρώπινες μελέτες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Πως θα μαγειρέψετε αγκινάρες

https://www.youtube.com/watch?v=CAekUSA0Za0

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...