Υγεία

Απίστευτη ανακάλυψη στην Αίγυπτο αλλάζει την αντίληψή μας για την αρχαία Ιατρική και τον καρκίνο

Μια πρόσφατη ανακάλυψη στην Αίγυπτο εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα και έριξε φως στην αρχαία ιατρική.

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα κρανίο στη Σακκάρα που υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν ήδη να κατανοήσουν και να θεραπεύσουν τον καρκίνο πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Αυτή η απίστευτη αποκάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει την άποψή μας για τις ιατρικές γνώσεις των αρχαίων πολιτισμών. Το κρανίο ανήκει σε έναν άνδρα ο οποίος, κατά τη στιγμή του θανάτου του, ήταν μεταξύ 30 και 35 ετών.

Μέσω λεπτομερούς ανάλυσης, οι επιστήμονες βρήκαν σημάδια κοπής γύρω από μια σημαντική βλάβη που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από καρκινικό όγκο.

Αυτά τα σημάδια, που πιθανώς έγιναν με αιχμηρό αντικείμενο, υποδηλώνουν ότι έγινε προσπάθεια να χειρουργηθεί ο όγκος.

Η Tatiana Tondini, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, δήλωσε: «Την πρώτη φορά που κοιτάξαμε τα σημάδια κοπής στο μικροσκόπιο, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τι είχαμε μπροστά μας».

Επιπλέον, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε 30 μικρότερες βλάβες στο κρανίο, που υποδηλώνουν πιθανή μετάσταση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Edgard Camaros, παλαιοπαθολόγο στο Πανεπιστήμιο Santiago de Compostela, υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση αυτών των σημάτων: θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία του όγκου ή μια ιατρική αυτοψία με στόχο την καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Ο Camaros σημειώνει: «Και τα δύο ενδεχόμενα αποκαλύπτουν μια χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται στενά με τους όγκους, και αυτό είναι εκπληκτικό».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Medicine, υποδηλώνει ότι αν και ο καρκίνος θεωρείται συχνά ως μια σύγχρονη ασθένεια που συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η διατροφή, επηρέαζε ήδη τους αρχαίους πολιτισμούς.

Ο κ. Καμάρος πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος γίνεται αντιληπτός ως μια σύγχρονη ασθένεια

«Ανακαλύψεις στην Αίγυπτο Αλλάζουν την Αντίληψή μας για την Αρχαία Ιατρική και τον Καρκίνο»

 

 

 

 

, αλλά από πολλές απόψεις, ο καρκίνος είναι μαζί μας από την αρχή. Ακόμη και οι δεινόσαυροι υπέφεραν από καρκίνο».

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστοί για τις ικανότητές τους στην ιατρική και πιστεύεται ότι είχαν προηγμένες γνώσεις στην ανατομία και τη χειρουργική.

Όχι μόνο μπορούσαν να θεραπεύουν πληγές και κατάγματα, αλλά τους πιστώθηκε επίσης η ικανότητα να κάνουν σφραγίσματα στα δόντια.

Ωστόσο, ο καρκίνος ήταν ένα θέμα που παρέμενε μια πρόκληση στις ιατρικές τους γνώσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ένα άλλο κρανίο, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, που ανήκε σε μια γυναίκα, το οποίο παρουσίαζε παρόμοια χαρακτηριστικά καρκινικού όγκου.

Ο Καμάρος δήλωσε: «Ο κ.Καμάρος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό: «Όταν αναλύσαμε τις οστικές δομές εσωτερικά χρησιμοποιώντας μια μικρο-CT σάρωση, βρήκαμε πολύ σαφή καρκινικά χαρακτηριστικά».

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέες γραμμές έρευνας για το πώς οι αρχαίες κοινωνίες αντιμετώπιζαν τον καρκίνο.

Ο Καμάρος κατέληξε: «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τη βιογραφία του καρκίνου από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ