Μία πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε πως η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι την έχουν «κολλήσει» από μολυσμένες ορμονικές θεραπείες.
Οι παραπάνω προέρχονταν από ένα δείγμα 1.848 ατόμων στους οποίους, ως παιδιά, χορηγήθηκαν ενέσεις αυξητικών ορμονών, επιμολυσμένες με τοξικές αμυλοειδείς-βήτα πρωτεΐνες, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Μεταδοτικό Αλτσχάιμερ
Και οι πέντε ασθενείς εμφάνισαν την ίδια σπάνια πρώιμη μορφή της καταστροφικής εκφυλιστικής ασθένειας, ενώ όσοι έλαβαν την ίδια θεραπεία θεωρούνται πλέον «σε κίνδυνο».
Οι ορμόνες, που ελήφθησαν από νεκρούς δότες μεταξύ 1959 και 1985, χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία ατόμων με αναπτυξιακές παθήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εκείνη την περίοδο δεν γινόταν χρήση συνθετικών αυξητικών ορμονών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι και άλλες ιατρικές ή χειρουργικές επεμβάσεις ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς τα «πρίον» (οι ελαττωματικές πρωτεΐνες που το προκαλούν), μπορούν να επιβιώσουν των μεθόδων νοσοκομειακής αποστείρωσης και να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο.
Η νέα απειλή
Ο καθηγητής John Collinge, του University College του Λονδίνου, είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η τυχαία μετάδοση στο μέλλον.
«Σε αυτούς τους ασθενείς χορηγήθηκε μία, παρωχημένη πλέον, ειδική ιατρική θεραπεία, η οποία περιελάμβανε την έγχυση με υλικό που τώρα είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί με πρωτεΐνες που σχετίζονται με ασθένειες», δήλωσε.
Παλαιότερα πιστευόταν ότι το Αλτσχάιμερ εμφανίζεται σε δύο μορφές -μια «σποραδική» παραλλαγή που προσβάλλει χιλιάδες άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, η οποία είναι μακράν η πιο κοινή, καθώς και ένας γενετικός τύπος πρώιμης έναρξης που εμφανίζεται σε οικογένειες.
Οι επιστήμονες του UCL λένε ότι έχουν πλέον εντοπίσει μια τρίτη παραλλαγή, η οποία είναι ελαφρώς διαφορετική από τις άλλες και πολύ σπάνια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Οι ερευνητές παρακολουθούν επί του παρόντος τους ασθενείς για να μελετήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν προβλήματα.