Υγεία

Ο τόνος σε κονσέρβα είναι επεξεργασμένο κρέας; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Ο τόνος σε κονσέρβα είναι αρκετά δημοφιλές. ως ένα προσιτό και νόστιμο συστατικό που μπορείτε να προσθέσετε σε σαλάτες, σάντουιτς και ζυμαρικά. Όπως κάθε άλλο τρόφιμο που βρίσκεται κονσέρβα ή βάζο, μπορεί να υποθέτετε ότι πρόκειται για επεξεργασμένο κρέας. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν πολλές κατηγορίες και δεν είναι όλα βλαβερά για την υγεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας oloygeia.gr, σε ένα πρώτο επίπεδο, ο όρος «επεξεργασία τροφίμων», αναφέρεται στον χειρισμό ή την αλλαγή ενός τροφίμου, από τη φυσική του κατάσταση.

Οι παγκόσμιοι και εθνικοί οργανισμοί υγείας, ακολουθούν ένα σύστημα ταξινόμησης για τα επεξεργασμένα τρόφιμα γνωστό ως NOVA που περιλαμβάνει 4 κατηγορίες επεξεργασίας: ελάχιστα επεξεργασμένα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Κάθε κατηγορία βασίζεται στην προηγούμενη.

Τόνος σε κονσέρβα: Σε ποια κατηγορία επεξεργασμένων τροφίμων ανήκει;

Η κονσέρβα τόνου, εμπίπτει στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία ορίζονται ως ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα που παράγονται με τη βοήθεια επεξεργασμένων μαγειρικών συστατικών.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν λίγα συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη, λάδι ή ξύδι που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των κονσερβών. Ο τόνος σε κονσέρβα, μαγειρεύεται ολόκληρος στο φούρνο και στη συνέχεια κονσερβοποιείται σε νερό, αλμυρό νερό ή λάδι. Το προμαγείρεμα και η συντήρηση του τόνου, είναι δύο τύποι επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται ευρέως και δεν βλάπτουν την υγεία.

Ο τόνος σε κονσέρβα, είναι ένα επεξεργασμένο τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι εξαιρετική πηγή «καθαρής» πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα έχει λίγα λιπαρά και θερμίδες.

Εάν αποφεύγετε το αλάτι, μπορείτε να επιλέξετε τόνο κονσέρβα σε νερό ή σε λάδι.

Τι είναι το υπερεπεξεργασμένο κρέας

Η επεξεργασία τροφίμων είναι μια ευρεία κατηγορία, που περιλαμβάνει και μη βλαβερές επεξεργασίες τροφίμων, όπως αποδεικνύεται από την κονσέρβα τόνου. Ωστόσο, η κακή φήμη που έχει αποκτήσει, προέρχεται από την τελευταία κατηγορία, δηλαδή τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν είτε βλαβερές μεθόδους προμαγειρέματος όπως το τηγάνισμα, βιομηχανικές μεθόδους επεξεργασίας όπως η εξώθηση, συνθετικά ή τροποποιημένα μαγειρικά συστατικά όπως τα υδρογονωμένα έλαια και τα χημικά συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης.

Τέτοιες τεχνικές, εξαντλούν το θρεπτικό περιεχόμενο ή την αξία των ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων ή προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν μια μακρά λίστα μη αναγνωρίσιμων συστατικών ή λέξεων, όπως «τροποποιημένα», «τεχνητές γεύσεις» και «σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης».

Τα μόνα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα ψαριού που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι τα στικς ψαριού, το προμαγειρεμένο ψάρι ή τα μπιφτέκια ψαριού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ