Μέσω ανακοίνωσης ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί τους καταναλωτές για επικίνδυνες ουσίες που βρέθηκαν σε συμπλήρωμα διατροφής και τους καλεί να μην το προμηθεύονται και να μην το καταναλώνουν.
Το εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής περιέχει ορισμένες ουσίες σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Όπως εξέδωσε ο ΕΟΦ, οι καταναλωτές καλούνται να μην προμηθεύονται το συμπλήρωμα Levure de riz rouge bio Bioptimal, το οποίο διακινείται στην Ευρώπη και πιθανόν στην Ελλάδα μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ωστόσο οι Αρχές του Βελγίου ενημέρωσαν πως περιέχει μονακολίνες κόκκινου ρυζιού σε συγκέντρωση που υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση. Τα όριά της προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 1925/2006.
Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται το συγκεκριμένο συμπλήρωμα. Σε περίπτωση, δε, που περιέλθει στην κατοχή τους, συνιστά να μην το χρησιμοποιήσουν.
Η ανακοίνωση του Οργανισμού:
«Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών του Βελγίου και μέσω του συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), διακινείται στην Ευρώπη και πιθανόν στην Ελλάδα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, το συμπλήρωμα διατροφής Levure de riz rouge bio Bioptimal που περιέχει μονακολίνες ρυζιού σε συγκέντρωση που υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 1925/2006.
Αυτό το προϊόν ενδέχεται να προωθείται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή».
Οι μονακολίνες ρυζιού είναι ένα σύμπλεγμα ουσιών που παράγονται όταν γίνεται ζύμωση του ρυζιού με μαγιά (ζυμομύκητας). Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στο μυοσκελετικό σύστημα και στο ήπαρ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA).