Υγεία

"Στον αέρα" η συνταγογράφιση λόγω της κόντρας Γεωργιάδη με τους ιδιώτες γιατρούς

Χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση άρα και χωρίς αποζημίωση φαρμάκων και εξετάσεων κινδυνεύουν να μείνουν οι πολίτες, ως συνέπεια της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών για τη ρύθμιση που φέρνει κυρώσεις σε όσους ιδιώτες δεν κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ.

Σήμερα το πρωί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα ανακοινώσει τις αποφάσεις των ιδιωτών γιατρών για τη στάση τους απέναντι στο Υπουργείο Υγείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί είναι εξαγριωμένοι με τον Υπουργό Υγείας και η πρόθεση είναι να φτάσουν … στα άκρα διαμαρτυρόμενοι για την επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα εφόσον τους ζητηθεί αλλιώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Επίσης, προβλέπεται διακοπή του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η πρώτη αντίδραση των ιδιωτών γιατρών ήταν η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση– πιθανόν αρχής γενομένης από τις 26 Ιουλίου. Χθες το μεσημέρι οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας συμμετείχαν σε διάσκεψη όπου και έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσουν στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.

«Θα ήθελα σε πνεύμα σεβασμού και καλοπιστίας να πω στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους Ιατρικούς Συλλόγους να μην προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση που έχουν ανακοινώσει, η οποία επαναλαμβάνω είναι επιζήμια όχι για τον Υπουργό αλλά θα ήταν πραγματικά επιζήμια για τους ασθενείς και δεν μπορώ να πιστέψω ότι το σύνολό του ιατρικού κόσμου της χώρας θα κάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τυχόν αποχή των ιδιωτών γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να πάρουν μεν χειρόγραφη συνταγή, αλλά δεν θα αποζημιώνονται για φάρμακα και εξετάσεις. Θα πληρώνουν, δηλαδή, οι ίδιοι για τις θεραπείες ή εξετάσεις που πρέπει να κάνουν. Αντίστοιχα, το ίδιο θα συμβεί εάν ξεκινήσει το Υπουργείο να βάζει «απαγορευτικό» στη συνταγογράφηση σε γιατρούς που αρνούνται να συμμετέχουν στις εφημερίες των νοσοκομείων.

 

Γεωργιάδης: Καταγράφεται ενδιαφέρον από γιατρούς

 

Εκτόνωση της έντασης, πάντως, βλέπει ο Υπουργός Υγείας, καθώς όπως είπε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής δεν θεωρεί ότι θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η διάταξη. Ήταν βέβαια κατηγορηματικός ότι δεν θα αποσυρθεί. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, σε αρκετές περιοχές υπήρξε χθες ενδιαφέρον από γιατρούς, συνεπώς η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται σε αυτές.

«Σήμερα είχα επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις ήδη γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από το χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ