Υγεία

Υγεία - Έρευνα αποκαλύπτει: Πώς το βάρος μας στα 20 επηρεάζει την καρδιά μας στα 60

Η υγεία της καρδιάς μας είναι βασική (αν όχι η πιο βασική) προϋπόθεση της συνολική μας υγείας και ποιότητα ζωής. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δε συνειδητοποιούν ότι οι επιλογές που κάνουμε σχετικά με το βάρος μας στη νεαρή ηλικία μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά μας δεκαετίες αργότερα. Στην εποχή του body positivity, είναι σημαντικό να αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να προσέχουμε την υγεία μας. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal αποκαλύπτει ότι η αύξηση βάρους από την ηλικία των 20 ετών και μετά συνδέεται με κακή καρδιαγγειακή υγεία όταν φτάσουμε στα 60 μας χρόνια, συμφωνα με το ygeiamou.gr

Το βάρος και η καρδιακή υγεία

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Alun Hughes από το University College London, εστιάζει στην επίδραση του βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Συγκεκριμένα, εξετάζει πώς η αύξηση βάρους σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες επηρεάζει την καρδιά στη φάση του γήρατος, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει υπερβαρότητα στα μεταγενέστερα χρόνια.

Η μελέτη και τα ευρήματά της

Η μελέτη βασίζεται σε μια μεγάλη έρευνα που παρακολουθεί την υγεία των μωρών που γεννήθηκαν στην Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας το 1946. Από αυτούς τους ανθρώπους, 1690 άτομα αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας, και τα δεδομένα τους παρακολουθήθηκαν για πολλές δεκαετίες. Οι ερευνητές εξέτασαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) και την αναλογία μέσης προς γοφούς των συμμετεχόντων σε διάφορα στάδια της ενήλικης ζωής τους. Επίσης, χρησιμοποίησαν υπερηχοκαρδιογραφήματα για να μελετήσουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς τους, επικεντρώνοντας σε μια μέτρηση που ονομάζεται μάζα της αριστερής κοιλίας (ΜΑΚ). Όταν η ΜΑΚ είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τιμή, υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου από καρδιοπάθεια.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με αυξημένο ΔΜΣ οποιαδήποτε στιγμή από την ηλικία των 20 ετών και μετά είχαν υψηλότερη ΜΑΚ στα 60 τους χρόνια, ακόμη και αν το βάρος τους ήταν φυσιολογικό στα 60 τους. Για παράδειγμα, σε έναν μέσο 43χρονο, μια αύξηση κατά 5 μονάδες του BMI συνδέθηκε με αύξηση της μάζας αριστερής κοιλίας κατά 15% ή 27 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση βάρους από νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στην καρδιά. Ο καθηγητής Hughes τόνισε ότι η διατήρηση υγιούς βάρους είναι σημαντική για τους ανθρώπους ακόμη και στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Για να βελτιώσουμε την καρδιακή υγεία μακροπρόθεσμα, πρέπει να αποτρέψουμε την αύξηση βάρους σε όλες τις ηλικίες. Αυτό απαιτεί τακτικές και προγράμματα που να μειώσουν την επιδημία της παχυσαρκίας που παρατηρείται σήμερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ