Υγεία

Γεωργιάδης: Χαμηλώνει τους τόνους και ελαττώνει τις απειλές στους ιδιώτες γιατρούς – Ο λόγος της αλλαγής

Αλλαγή στρατηγικής στην προσέγγιση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ υιοθετεί από εδώ και πέρα ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Έπειτα από ένα μπαράζ επιθετικών δηλώσεων στη Βουλή αλλά και σε τηλεοπτικές ή άλλες εμφανίσεις του, όπου καυτηρίαζε την άρνηση των ιδιωτών να εργαστούν με μπλοκάκι στις αποδεκατισμένες από παθολόγους κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και εμφανιζόταν έτοιμος να ενεργοποιήσει τις σκληρότερες κυρώσεις, όπως την διακοπή της συνταγογράφησης, για να τους συνετίσει, ο κ. Γεωργιάδης ετοιμάζεται να ακολουθήσει -κατά δήλωσή του- τον δρόμο του διαλόγου και την καλόπιστη συνεννόηση με τους εκπροσώπους των γιατρών.

Έτσι, μετά τις κατηγορηματικές διατυπώσεις πως «δεν δέχομαι ως υπουργός Υγείας ότι μπορεί σε μια περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μιας ειδικότητας κρίσιμης και ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών γιατρών στην ίδια ειδικότητα και να κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» και τις προειδοποιήσεις πως «θα προχωρήσω σε «δραστικά μέτρα» για το πώς οι ιδιώτες γιατροί θα στελεχώσουν τα τοπικά νοσοκομεία», ο κ. Γεωργιάδης αναδιπλώθηκε. «Εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε» ανέφερε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Αναζητώντας κάποιος τον λόγο της διαλλακτικότητας ενδεχομένως θα μπορούσε να την αποδώσει σε δεύτερες σκέψεις του υπουργού για το εκρηκτικό κλίμα στην Υγεία που πυροδότησαν οι δηλώσεις του, εν μέσω θέρους και κορύφωσης του τουριστικού ρεύματος σε περιοχές με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, κι ενώ η ανάταξη του ΕΣΥ προτάσσεται ως μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα.

 

Η προειδοποίηση για κυρώσεις 

 

«Ένας γιατρός, που κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του ελληνικού κράτους μέσω της ΗΔΙΚΑ, τη λεγόμενη άυλη συνταγογράφηση, στην πραγματικότητα είναι ένας κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του ελληνικού κράτους. Και δεν μπορεί ένας γιατρός, ο οποίος κάνει χρήση αυτής της συνταγογράφησης για τους δικούς του ασθενείς, να αδιαφορεί αν δίπλα το νοσοκομείο είναι έτοιμο να κλείσει» είπε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, περιγράφοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να εργαστούν επ’ αμοιβή και στο ΕΣΥ.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας απάντησε με επιστολή τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Σύλλογος, σας έχει ήδη κάνει προτάσεις στην τελευταία επικοινωνία που σκοπίμως αποκρύπτετε, δημιουργώντας εντυπώσεις». Αιχμηρή ήταν και η απάντηση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος στον υπουργό Υγείας και τις αιτιάσεις του για τους ιδιώτες γιατρούς που αδιαφορούν για τα δημόσια νοσοκομεία και τις επαπειλούμενες κυρώσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω «υποχρεωτικά» μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως Υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται» ανέφερε χθες ο κ. Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως δρομολόγησε την επικοινωνία με τους ιδιώτες γιατρούς σε άλλο πλαίσιο. «Εχθές, οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, πήραν τηλέφωνο με δική μας εντολή έναν – έναν όλους τους γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση» είπε.

 

Κλινικές χωρίς γιατρούς 

 

Η έλλειψη παθολόγων αποτελεί πλέον τη μεγάλη πληγή του ΕΣΥ. Τουλάχιστον το 30% των θέσεων στο ΕΣΥ στις Παθολογικές κλινικές είναι κενό, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται η κάλυψή του, αφού μόλις το 6% των νέων γιατρών επιλέγουν Γενική Ιατρική ή Παθολογία.

Οι άγονες προκηρύξεις, εκείνες δηλαδή όπου δεν ανταποκρίνεται κανένας γιατρός για την κάλυψη των κενών θέσεων, και οι περιοχές όπου οι ελλείψεις είναι στο «κόκκινο», όπως η Κως, η Λακωνία και η Ξάνθη, βρίσκονται σταθερά στο κάδρο με τις δραματικές ελλείψεις στο σύστημα δημόσιας υγείας που με ειλικρίνεια παρουσιάζει (και) ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας παράλληλα και τις εργώδεις προσπάθειες του υπουργείου και της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα.

Στον πυρήνα των παρεμβάσεών του βρίσκεται η αντιμετώπιση του πεδίου της Υγείας ως ενιαίου και η αναζήτηση λύσεων συνεργατικών και συμπληρωματικών για τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους ιδιώτες, κάτι που όμως δύσκολα προχωρά μέχρι στιγμής. Η παροχή, για παράδειγμα, της δυνατότητας ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και η είσοδος των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, «νοικιάζοντας» χειρουργεία και εξεταστήρια, έχουν σφοδρούς πολέμιους και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα του καταλογίζουν ότι δεν βλέπει τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή τις χαμηλές απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ και την ανάγκη της αύξησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, που κρατούν μακριά από τα νοσοκομεία τους πιθανούς ενδιαφερόμενους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...